roterende banner

dinsdag 17 april 2018

Verslag Almere 2 - ENPS 1

Ondanks de overwinning van Francisco die vorige week vooruit speelde en daarmee topscoorder werd van de SGA 2018 (7 UIT 8, congratulations!) en het invliegen van bord 2 Peter H. die gisterenmiddag nog in Cambridge rondliep en slechts 12 minuten te laat was maar wel won, is het ENPS niet gelukt om Almere 2 te verslaan.

Het werd wel een spannende wedstrijd die dus uiteindelijk nipt verloren ging.

Als eerste klaar was de partij van Mark die een beetje ongelukkig zijn dame moest inleveren.Hij kreeg er nog wel twee torens voor maar met de noodgreep die hij moest uitvoeren bleef hij wel een licht stuk tegen maar 1 pion achter,Dat bleek een kansloos verhaal.

Sanne kreeg met wit een verschrikkelijk gevaarlijke aanval te verduren en er bleek geen redding mogelijk.Dit betekende dat we nu een achterstand hadden van 2-1 .De rampspoed was nog niet voorbij... Kees speelde met zwart tegen een jong talent,13 jaar pas die een heel volwassen Maroczy kon bestrijden 3-1 voor Almere. Eindelijk kon ENPS wat terug doen in de vorm van een overwinning van de schrijver van dit stukje 3-2. Gezien de resterende stellingen was het zeker nog geen gelopen race want Peter H. was bezig all-in te gaan met zwart in een spannende Konings-Indische partij, Jan Velde speelde een inhoudsrijke partij met kansen en last but not least speelde Bert Wijchgel een goede partij waar van ik inschaalde dat hij dat zeker niet zou hoeven verliezen.

[Peter Hoekstra zei: "Gisteren toch nog voor elkaar weten te krijgen door een pionoffer winstkansen te krijgen, echter zat er een groot lek in. Stond opeens verloren maar dat heb ik, mijn tegenstander gelukkig en alle nog aanwezigen niet opgemerkt." en toen ik vroeg om toelichting kreeg ik het diagram hiernaast (klik voor vergroting) met het volgende commentaar: "Allebei nog 1 minuut. Tja hier deed ik dus c4+ gevolgd door c3 wat dus zou moeten verliezen omdat wit vrij snel a7 en b6 kan oppeuzelen."]

Hoekstra won inderdaad 3-3 Jan zijn partij liep helaas remise en Bert kwam in een zeer gecompliceerd eindspel van twee lopers tegen een loper en drie pionnen. Onder druk van de tijd speelde Bert het niet optimaal, hij kon het op verschillende momenten zeker nog wel remise houden,maar op het eind verloor hij het toch nog. Daardoor verloren deze kraker met het kleinst mogelijke verschil en kunnen alleen door een wonder nog kampioen worden. Toch was het geen zins een slecht seizoen voor ENPS en we draaien nog mee in de cup....

Aran
In 1068, twee jaar na zijn verovering van Engeland, liet Willem de Veroveraar een kasteel bouwen op Castle Hill. Net als de rest van het nieuwe koninkrijk stond ook Cambridge in deze periode onder leiding van de koning en zijn adjuncten. De stad stond inmiddels bekend alsGrentabrige of Cantebrigge, wat door de jaren heen verder zou veranderen tot Cambridge.
In 1209 werd door gevluchte studenten uit Oxford een universiteit gesticht. Het oudste nog bestaande college is Peterhouse, gesticht in 1284
6 opmerkingen:

 1. Zoals gebruikelijk weer een prachtig verslag, jammer van de uitslag. Wel heb ik een vraag aan onze cijferman (Niek).
  Ik zie dat ook Sanne helaas verloor. Zijn er statistieken waaruit je kunt opmaken of het verstandig is om te schaken als je net getrouwd bent?
  ...
  Alle gekheid op 't spreekwoordelijke stokje: Sanne, nog van harte gefeliciteerd!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. bekendste voorbeeld is misschien onze landgenoot Anish?

   Verwijderen
 2. Dat Sanne verloor .lag niet aan het feit,dat ie net getrouwd was maar aan het feit dat ie deze avond chauffeur was van een lichtelijk aangeschoten stuk verdriet uit Indonesie !

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi verslag. Een vraag over Peters eindspel. Waarom kan de witte koning na c4+ wel naar a7 wandelen en na Kb2 kennelijk niet?
  Mischa de Rue

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In beide gevallen kan het natuurlijk maar na
   57...c4+ 58.Kd4-c3 59e5-c2 60.Lxc2+-kxc2
   1)staat ten eerste de pion al op e5
   2) De koning staat op c4 iets onhandiger dan op d4

   Na 57...Kb2 58. Lc2-c4+ 59. Kxc4-Kxc2 60. e5

   Verwijderen