roterende banner

zaterdag 7 april 2018

ENPS 5 stuit koploper

ENPS 5 heeft gelijk gespeeld tegen koploper VAS 5 en daarmee de kans vergroot volgend seizoen opnieuw in de tweede klasse te spelen. Martin Jones scoorde aan het laatste bord het reddende punt.

Ronald Post was het eerste klaar: remise. Daarna verloor invaller Marcelo Ribeiro. Hij leek materiaal te winnen met een paardvork, maar verrekende zich. Peter Kersten moest de volgende nul incasseren. Zijn tegenstander won met twee lichte stukken tegen een toren.

Het zag er somber uit, maar vanaf toen ging het beter. Johan van der Maas werkte zich eerst in de nesten en redde zich daar glorieus uit – een moeilijke stelling met een kwaliteit minder en een paar pionnen meer verkeerde plots in een glad gewonnen pionneneindspel. Albert de Roo won ook, van de sterke Andy Soest, met behulp van een toren op de zevende rij. De tegenstander van Marco Wielemaker claimde remise nadat Marco tegen zijn bedoeling drie keer dezelfde stelling op het bord gebracht bleek te hebben. 3-3 stond het nu.

Martin had aan het laatste bord een ondernemende partij gespeeld, met een koningsaanval over de g-lijn. In de laatste fase leek hij niettemin aan het kortste eind te trekken, maar hij bleef actief spelen en dreigde tenslotte verrassend mat. Zijn tegenstander verslikte zich. Hij loste de matdreiging op – ten koste van een toren en de partij. 4-3, het gelijke spel was binnen. Even leefde nog de hoop dat Daan Poldermans zijn stelling met een pion minder remise zou kunnen houden, maar vergeefs. Hij streek als laatste de vlag.

Daarmee heeft het vijfde achttal gedaan wat Niek Verweij het in zijn voorbeschouwing had opgedragen: de koploper een matchpuntje afsnoepen, in het eigen belang en dat van de collega's van ENPS 4. Maar helemaal veilig is het vijfde nog niet. Het kan goed zijn dat we in de laatste wedstrijd tegen Caissa 7 een of zelfs twee matchpunten moeten pakken om in de tweede klasse te blijven.

Victor, 7 april 2018

ENPS 5       – VAS 5         4 - 4
Ronald Post    - Marten van der Veen 0,5 – 0,5
Peter Kersten   - Jelle Treep      0 - 1
Johan van der Maas - Simon Buys      1 - 0
Marco Wielemaker  - Roelof Reinders   0,5 – 0,5
Daan Poldermans  - Joost van Dongen   0 – 1
Albert de Roo   - Andy Soest      1 – 0
Marcelo Ribeiro  - Tom Duifhuis     0 - 1
Martin Jones    - Wout Gruijters    1 - 0

3 opmerkingen:

 1. fijn verslag, mooie slag geslagen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja alleen kaa uu tee dat ik geen remise kon houden door een afgrijselijke misrekening, anders hadden we zelfs gewonnen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik dacht dat het vijfde nu veilig was, in de veronderstelling dat nrs. 6 en 7 nog maar één ronde te gaan hadden, tegen elkaar. Dat klopt dus niet.
  Mischa

  BeantwoordenVerwijderen