roterende banner

zaterdag 11 november 2017

Een snuifje geluk en een mud zand

ENPS 5 – Raadsheer 3: 5,5 – 2,5

Eerlijk gezegd had ik er een hard hoofd in na anderhalf uur spelen in de wedstrijd ENPS 5 – De Raadsheer 3. Onze kopman Ronald Post kampte met een lamgelegde koningsvleugel; tweedebordspeler Peter Kersten stond naar mijn idee allesbehalve overtuigend; derdebordspeler Johan van der Maas kwam vertellen dat hij 'verloren had gestaan', zonder erbij te zeggen hoe hij dan nu stond; vierdebordspeler Marco Wielemaker liet weten 'nog te rommelen wat er te rommelen viel'; de aanval van invaller Rob Gallenkamp liep dood en die van zijn tegenstander sloeg door.

Victor met schrijfblok
Kommer en kwel. Uitzicht op een overwinning hadden we eigenlijk alleen aan het vijfde bord, waar de teamcaptain van De Raadsheer Cilia van der Kamp met bijna een uur minder op de klok de plaats innam van een niet opgekomen teamlid. Dat bleek onbegonnen werk tegen Daan Poldermans, die een stuk voorkwam. Verder gingen de partijen van Albert de Roo en Dirk de Graaff tamelijk gelijk op. Verscheidene clubgenoten verweten me pessimisme en misplaatste eerlijkheid ('Ronald werkt zich meestal los'; 'Johan wil zijn tegenstander nog weleens zand in de ogen strooien'; 'Wacht maar tot Peter een eindspel bereikt') - en ze kregen daverend gelijk.

Tijdnood.
Op Dd7xd4?? volgde Dc2-c6.
Met schaak. En opgave
Daan won nauwkeurig en zonder zich te overhaasten. Albert hield de sterke Menno Keuken op remise en ook Marco en Raadstopper Douwe-Jan Veltheer deelden het punt. Peter bereikte inderdaad een eindspel van paard tegen loper, bracht een vrijpion naar de zevende rij en won. Johan strooide zijn tegenstander een hele mud zand in de ogen en incasseerde gratis een toren. Wie had dat kunnen denken: het gelijke spel was binnen. Toen kreeg Dirk met niet meer dan seconden op beide klokken een toch wel verrassend remiseaanbod, dat hij met beide handen aannam. Ronald bekroonde de ontwikkelingen. Hij maakte zijn reputatie van Houdini waar, ontworstelde zich aan de greep van zijn tegenstander en won.

Geluk? Het geluk is met de sterken, riep mijn vader dan.

Victor, 11 november 2017

4 opmerkingen:

 1. Mooie zege en leuk verhaal, Victor!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. "snuifje geluk en een mud zand"
  Beste titel van het jaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. prachtig resultaat en een goede titel!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb meer mooie titels voorbij zien komen. Benieuwd hoelang deze titel blijft staan.
  Theo Bakker

  BeantwoordenVerwijderen