roterende banner

donderdag 2 november 2017

Incident in Diemen


Was er toch nog een incidentje in het altijd zo rustige Diemen! Vanavond speelt ons eerste tegen dat van Oosten-Toren, en ik ging even lekker supporten. Het werd snel enorm spannend, net als de vorige keer zijn we ook nu weer Elo-favoriet, maar de vorige keer versloegen ze ons wel met 5½-2½. Ook nu was het al snel lang niet duidelijk, Arans stelling tegen Giphart piept en kraakt, zo ook die van Mark tegen Jamal Yuonis. Maargoed toen kwam het incident.

Nadat ik er al 1½ uur was, en geluidloos al heel wat foto's had gemaakt kwam uit het niets een man voor me staan. "Doe dat ding weg!" siste hij. "He?" zeg ik, "nee hoor" Ik had wel in de gaten dat hij mijn telefoon bedoelde. "Dat is verboden! On-mi-de-lijk weg doen" riep hij met rode wangen en luider, de rust in de speelzaal verstorend. Nu vind ik foto's maken erg leuk, en belangrijk ook, dus ik gaf niet toe. "Bel de politie maar" probeerde ik, een beetje flauw misschien. De man greep naar mijn telefoon om hem af te pakken. Ik deed een stap achteruit en er leek een worsteling te ontstaan. Alle spelers keken verstoord op. "Ik verklaar de wedstrijd verloren voor ENPS" riep hij nu. Nou besloot ik toch maar te stoppen met foto's maken, het zou anders misschien nog wel verder escaleren.

Wat denkt zo'n jongen nou. Ik kwam er achter dat hij de wedstrijdleider was. Ik wil het best nog even uitleggen voor hem.

Beste arbiter. Het is heel leuk om van een sportwedstrijd foto's te maken, ook al is het de onderbond. Het is leuk omdat je de foto's bij het verslag kunt zetten zodat de liefhebbers van het schaken met nog meer plezier van hun sport kunnen genieten. Het idee dat je iets anders met het apparaat waarmee je foto's maakt kunt doen, bijvoorbeeld schaakstellingen analyseren, is alleen maar een idee. Je kunt met dat idee doen wat je wil, maar dat staat verder helemaal los van het maken van foto's.

Daarnaast vraag ik mij af wat de leden van Oosten-Toren hiervan vinden. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat ze de stress tijdens de wedstrijd prettig vonden. Iemand die zoveel lawaai maakt tijdens een wedstrijd is toch lastig. En ik hoop dat jullie verslagen met beeldmatriaal ook leuk vinden. Als dat zo is, zouden jullie dan eens met jullie wedstrijdleider willen praten?
Niek

PS: Update zaterdag 11 11 2017.
Ik sprak gisteravond een aantal clubgenoten en ik ben van inzicht veranderd. Het is niet leuk dit op de man te spelen. Ik heb het artikel aangepast: naam en foto zijn uit het stuk gehaald. Voor de betrokkenen: sorry. 
En, om misverstanden te voorkomen, een disclaimer: iedereen spreekt hier voor zichzelf, en niet namens iets of iemand anders.
Niek

41 opmerkingen:

 1. Kijk eens aan! Hot nieuws op de blog.
  Vergelijkbaar met wat mij bij O-Toren overkwam tijdens de kampioenswedstrijd van het vierde, vorig seizoen. Kwam toen allemaal een tikkeltje gestresst over en idd vooral ongezellig.
  De club blijft er desondanks in volharden. Ik begrijp er niks van. Volstrekt overbodig!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En maar, je zou het bijna vergeten, wat was de uitslag? Kan het op mijn mobiele versie van het blog niet zien...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ENPS1 wint met 6,5-1,5 .Mark verlies ,Jildo remise .Dat O/T maakt zich druk om alles en nog wat maar waar ze zich ECHT druk om moesten maken doen ze niet .Wat dan ? Nou ze verkopen alleen lauw/warm bier want ze mogen de ijskast niet gebruiken ! Het inventieve ENPS duo Johan/Bert had hier al lang een oplossing voor gevonden !!!!!

   Verwijderen
  2. Zo zie je maar weer dat zoiets het verschil maakt tussen winst en verlies, op dit niveau gaat het om de details...

   Verwijderen
  3. wie wordt er niet pislink van lauw bier?

   Verwijderen
  4. De oplossing voor Oosten/toren ? Geen flesjes meer verkopen want ze nemen teveel volume in ,wat dan ? Blikjes ! 2 traytjes thuis goed koelen meenemen naar club ( is niet zo zwaar) dan in 2 grote koelboxen .Voila klaar is Kees gekomen ,hele avond koud bier .

   Verwijderen
  5. Uiteraard wat duurder maken die blikjes want ze zijn 33 cl en flesjes 30 cl ,dus gewoon euro 1.50 en wie zeurt krijgt een beurt ! Je krijgt wel meer afval ( blikjes) gewoon effe die zak zelf bij een container dumpen ,nou zeg zelf denkt ENPS niet een beetje mee met onze vrienden van Oosten/Toren ?

   Verwijderen
 3. Had Niek bijna de wedstrijd beslist. Probeert de oud-captain de nieuwe captain te saboteren ;D
  Maar serieus: waar maakt zich iemand druk over? En vooral de gehele wedstrijd verloren verklaren lijkt me iets overdreven. Niek het gebouw uitzetten kon, en wees eerlijk wil dat nou niet.. ;D

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Niek het gebouw uitzetten is altijd een goede zaak. Mijns inziens allemaal overdreven maar als de thuisspelende club de regels, hoe kinderachtig dan ook, hanteert moeten wij ons daar aan houden. Feit is wel dat Niek niet bij het begin van de wedstrijd was waarin dit allemaal werd benadrukt, maar ach we praten over promotieklasse onderbond. Geen reden om twitterende verslaggevers zo toe te spreken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. 16 feb 2018 ENPS 5-Oosten/T 2 en dan 13 april 2018 ENPS 4-Oosten/T 2 .En wie speelt in O/T 2 juist ja het " vriendje" van Niek ons aller Diego .Hier een tip (gratis)van de barcommissie 1) Kondig aan dat er gefotografeerd mag worden ook door O/T .2) Kondig aan dat wij (ENPS) koud en lekker bier hebben.Verder zijn het best aardige mensen daar bij O/T alleen te formalistisch .

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wijze woorden van onze barcommissie

   Verwijderen
  2. Ze hebben die dramatische nederlaag van vorig jaar duidelijk nog niet verwerkt.

   Verwijderen
  3. Ik ga tegen Diego zeggen dat fotograferen bij ons verplicht is! Iedereen die geen foto's neemt smeren we in met pek en veren en wordt de zaal uitgegooid.

   Verwijderen
  4. Pek en veren ? Beetje ouderwets ,nee ik weet een betere straf ,wat dan ? Nou gewoon je moet de hele avond lauw/warm bier drinken.

   Verwijderen
 6. Ik merkte dat mijn tegenstander en die van Peter N die naast mij zat de situatie gênant vonden, maar echt verbaasd waren ze ook niet. Ik vond het toch jammer dat niemand van de Oosten Toren ingreep om die Diego te kalmeren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ken Diego een beetje,aardige jongen maar geschikt als wedstrijdleider ?? Beetje hetzelfde als ze ene Indische Bert als wedstrijdleider aanstellen bij ENPS ,totaal maar dan ook totaal voor ongeschikt !Alleen die Bert beseft dat.

   Verwijderen
 7. Diego is volgens mij een prima gast. Maar hij had kennelijk de opdracht om het clubbeleid, hoewel ik me niet voor kan stellen dat de leden erachter staan, uit te voeren.
  Wellicht hebben ze het daar intern te vaak over, en wordt het een dingetje...

  Wij (ENPS) zijn niet alleen op de wereld, en vinden het harstikke leuk als het thuispubliek, inclusief gasten, een beetje kan meeleven. Ziet er ook leuk uit op de site.

  Bij Oosten Toren denken mensen die het daar blijkbaar voor het zeggen hebben niet zo over. En dat is jammer!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het zijn brave ,aardige mensen maar ze kunnen niet buiten de lijnen denken.Nou kaarten wij dit aan maar stel dat je de Volewijckers op bezoek hebt en ze dan lauw/warm bier presenteert ?? Weet al precies wat John Spaan gaat zeggen " He gabber ben je nou helemaal van de pot gerukt ,dat bier is niet koud ! "

  BeantwoordenVerwijderen
 9. WTF OMG wat is er met ENPS 3 gebeurd deze week, is de uitslag verkeerd doorgegeven?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik voel mij toch door dit artikel behoorlijk aangevallen, dus toch maar even een reactie, ook al zal deze waarschijnlijk aan dove mans oren gericht zijn.

  Ik heb eerst vriendelijk verzocht de telefoon in te leveren of de ruimte te verlaten en dit buiten verder te bespreken.
  1. Zoals Niek zelf al aangeeft weigerde hij dit. Dit schoot bij mij in het verkeerde keelgat. Ik verwacht dat als een scheidsrechter een verzoek doet hier naar geluisterd wordt, of dit terecht is of niet. Ik vind het uitermate storend dat dit niet gebeurde. Mijn stem was die avond door een verkoudheid ook niet optimaal, waardoor dit helaas de nodige overlast zorgde.
  2. Volgens het FIDE reglement is het verboden om in het spelersgebied mobiele telefoons te gebruiken.
  Foto toestel is natuurlijk prima. En om bij de bar (of een andere ruimte) tijdens de wedstrijd een berichtje op het blog te plaatsen natuurlijk ook.
  3. ENPS heeft in het verleden tijdens de wedstrijd de partijen op hun blog geanalyseerd, samen met het feit dat het idd de promotieklasse is, vind ik dit reden om hier de regels strikt te hanteren.
  4. Ik heb netjes aan het begin van de wedstrijd aan nog eens benadrukt dat de regels zo zijn en dat ik hierop zal letten.

  Ik heb dit aan het einde van de wedstrijd ook nog eens aangegeven bij de teamleider dat ik het gedrag van Niek onacceptabel vond, vooral het feit dat hij in discussie ging over aanwijzingen van de scheidsrechter. Helaas is deze boodschap niet aangekomen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Diego,

   Suggereer je dat er een risico is dat wij vals gaan spelen? Ik kan je geruststellen, dat doen wij niet!
   Wij zijn gewoon amateurs, in beide betekenissen van het woord en zoals Niek het schreef vinden we het gewoon leuk als iedereen live kan maken wat er gebeurt op onze borden.
   Ik weet ook wat de officiele regels zijn maar, ach, kom op, zo formeel hoef je ook niet te zijn, we schaken voor ons plezier.
   Ik (bord 5 op die avond) vond je reactie echt overdreven en ik weet niet of je hun mening hebt gevraagd maar ik kan me niet voorstellen dat de spelers van Oosten Toren 1 blij daarmee waren.

   Verwijderen
  2. Wel aardig dat Diego nog even reageert, dat is goed voor de discussie.

   Ik keek even op de website van Oosten Toren, ze hebben zelf ook allemaal verslagen van externe wedstrijden met foto's. Zie deze bijvoorbeeld. leuk verslag, mooie foto's! Bert Kaizer en Arnold Smallegoor staan er ook op, zouden ze geprotesteerd hebben?

   Trouwens, Diego, SGA heeft een heel mild telefoonbeleid. Wist je dat? Je telefoon mag gewoon afgaan, je krijgt van de SGA dan een kleine straf ipv de 0 die FIDE je gelijk geeft. Kijk zo moet dat, een beetje mild aanpakken en iedereen is blij.

   En dan, ik heb het nog maar even nagekeken, de gewraakte FIDE-regel: 12.8 Tenzij de arbiter toestemming heeft gegeven, is het voor iedereen verboden een mobiele telefoon of wat voor communicatiemiddel dan ook te gebruiken in het spelersgebied en elke andere door de arbiter aangewezen ruimte die aan het spelersgebied grenst. Kijk, die FIDE-regel is niet eens een keiharde regel. De arbiter mag 'm overrulen, want er staat "Tenzij de arbiter (...)" dus alleen als de arbiter het per sé wil is fotograferen met een mobiel verboden. En waarom zou je dat willen Diego?

   Verwijderen
  3. Hoewel ik zelf pas schaak en, eerlijk toegeven, er de ballen verstand van heb, vond ik het wel frappant dat deze Niek uitgebreid stellingen aan het doornemen was in de overloop voor de toiletten. Of dat wel of niet mocht wist ik niet (beginner, hé), maar raar vond ik het wel. Het rare is dat ik verder alleen maar gezellig gepraat en kwinkslagen heb gehoord die avond (was niet in de speellokaal aanwezig). Zal iedereen nog last hebben van het lauwe bier? (Tip: de rode wijn is fantastisch! Een heerlijke Medoc!). Zal nog wel even duren voordat ik ook tegen ENPS mag spelen. Valt niet mee om een team van mijn niveau samen te stellen :)

   Verwijderen
  4. Nou ja zeg. Een pertinente leugen, en onzinnige verdachtmakerij, van een anonieme OT-er. Wat zijn het toch ongezellige jongens daar!

   Verwijderen
  5. @Anoniem :" Valt niet mee om een team van mijn niveau samen te stellen " Tja beste anoniem het zal voor ENPS ook een hele klus zijn ,om voor een gluiperd als jij een tegenstander te vinden !

   Verwijderen
 11. Ook ik als teamleider van OT3 mocht vorig seizoen tegen de kanjersploeg van ENPS aantreden. Van tevoren werd ook ik gewaarschuwd dat ENPS leden gaan analyseren op de blog. Iedereen weet dat dit niet mag, alleen al om insinuaties te verkopen. Ook ik verzocht de desbetreffende speler hiermee te stoppen. Ook ik kreeg een woedeaanval om mijn oren en op de blog werden we zelfs debielen genoemd. Hoezo kort lontje? Afgelopen jaar was ik toeschouwer bij Tata Steel, hier werd ik er ook dringend op gewezen dat mijn telefoon uit moest, hoe jammer ik het ook vond. Jammer dat ENPS niet de hand in eigen boezem steekt en Oosten-Toren belachelijk afmaakt. Bert Kaizer, teamleider OT3.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste meneer Kaizer,

   Analyseren op een blog, website, chess24 is niet verboden? Anders zou de live coverage van toernooien niet meer mogen. Geen idee waar u deze informatie vandaan haalt maar ik zou het nog maar even checken als ik u was.
   Peter Hoekstra (op eigen titel)

   Verwijderen
 12. Niek lijkt mij een irritant mannetje. Eerst de scheids negeren en daarna achter zijn rug om een foto maken. Vervolgens deze foto ook nog op het internet zetten met naam en toenaam. Kan iemand van Enps deze meneer eens een beetje fatsoen bijbrengen?
  Groeten Arnold (raadsheer)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zou zeggen, warm bier voor deze meneer als hij bij ons toch langskomt.

   Verwijderen
  2. Nou Nou Steve ,we leven in een vrij land je mag altijd vrijuit je mening geven !Ook als die mening je niet aanstaat,maar Arnold is wel een kerel door z,n naam te noemen.ook te respecteren !

   Verwijderen
  3. Dat is waar Bert. Lauw bier dan ;)

   Verwijderen
  4. Eindelijk iemand die de ware gedaante van Niek ziet en durft te zeggen waar het op staat. Daar ontbreekt het in Nederland nog wel eens aan. Persoonlijk erger ik me al jaren aan het optreden van die jongen!

   Verwijderen
 13. Over dat bier ben ik het wel eens. Lauw bier is vies!! Dat kan beter ....
  Arnold

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ja Arnold ,als je morgen vrijdag 10 november bij ons komt spelen ,ENPS 5- Raadsheer 3 zul je merken dat we ECHT koud bier hebben !

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Arnold wil er graag bitterballen bij!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De frituurbakker zegt "Heb verleden week al lumpiaas gefrituurd 3 november dus ,helaas geen bitterballen vanavond.

   Verwijderen
 16. Het gaat nog gezellig worden vnvd!
  Arnold

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Bedankt voor het aanpassen, het artikel ging inderdaad wat te ver, het is overigens menselijk om moeite te hebben met al die vreselijke nieuwe Nederlandse wetjes over rookbeleid, mobiel telefoonbeleid, etc. Ook ik moest tijdens toernooien mijn mobiel uitzetten al wilde ik graag van die toppers foto's maken, ik heb het zonder zonder protesteren /ophef gedaan ;-), in de toekomst weten we niet meer beter. Overigens staat volgende keer uiteraard wel het bier koud!!
  Bert Kaizer, oosten toren

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Artikel en reactie van Niek tijdens de wedstrijd gingen te ver.
   Het live analyseren en volgens van partijen op een webblog is niet verboden. Tata Steel vergelijken met een een leeg zaaltje in Diemen lijkt me wat overbodig. Bij Tata willen ze natuurlijk vooral dat de spelers geen last hebben van overgaande telefoons, dit valt niet te vergelijken met een zaaltje in Diemen.
   Als de wedstrijdleider echt beslist dat er geen foto's genomen mogen worden dan moeten we, hoe kinderachtig dan ook, ons er aan houden.

   ps; Als Oosten Toren zich zo graag aan de regeltjes houdt, hoe kan het dan dat de Scheidsrechter zelf een partije speelt? Staat dit ook niet in het FIDE/KNSB of zelfs SGA reglement vermeld?

   Verwijderen