roterende banner

zondag 26 februari 2017

Interview

Op een druilerige zondagmiddag spraken wij met een van de coaches van de Amsterdamse schaakclub ENPS. Het interview maakt deel uit van de serie 'Jezelf verbeteren vanuit een psychologisch oogpunt'. Een lezerswaarschuwing is op zijn plaats: het is geen vrolijk verhaal geworden. Des te knapper dat de man van ENPS op het eind zijn rug recht en licht aan het einde van de tunnel ziet. Hoop doet leven. Het is een leerzaam verslag geworden.

Hoe gaat het met ENPS 1 in de competitie?
Niet goed. Slecht eigenlijk. Heel slecht. Er zijn maar twee teams met minder matchpunten dan wij: Oosten-Toren 1 en Laurierboom-Gambiet 2.
Is dat een verrassing?
Nou en of. Vooraf was het doel glorieus kampioen te worden. Dat leek een zeer reëel doel. Wij zijn het Ajax van de promotieklasse. Het grote Ajax van weleer dan hè. Of nog beter dan dat: alsof we Lenstra, Cruijff én Van Basten op de mat hebben staan.
Zijn er schuldigen aan te wijzen?
Ik kan natuurlijk geen namen noemen, want dat ligt heel gevoelig in de spelersgroep. Maar er zijn vele individuele dramagevallen. Zó veel dat er eigenlijk sprake is van een collectief probleem.
Wat zou de reden van het falen kunnen zijn?
Er lopen verschillende onderzoeken. Er kunnen meerdere redenen zijn.
We hebben bijvoorbeeld zulke hoge Elogetallen dat we onszelf erdoor kunnen laten verblinden. Misschien denken de spelers onbewust dat we alles met twee vingers in de neus ook wel winnen. Zo van "dat lost die ander dan wel op". Of misschien hebben de hoogste Elo's sterallures, net als die jonge voetbalmiljoenairtjes. Maar we weten het nog niet.
Zijn er consequenties voor de spelers?
Er volgen natuurlijk sancties en disciplinaire maatregelen. Zo moet Köhler voortaan zelf voor de partij zijn stukken opzetten. En Hoekstra krijgt van de familie Post geen eitje meer bij het ontbijt. Hij eet die het liefst zachtgekookt, maar dat zit er dus voorlopig niet meer in. Bottema mag met ingang van 1 maart niet meer klaverjassen in de kantine. Aan zijn toepverslaving moesten we uiteindelijk ook wat doen. We hebben er een maatschappelijk werker opgezet.
Maar die Michel is een kwetsbare jongen, heel zachtaardig, hem ontzien we een beetje. We zullen er wel op moeten toezien dat hij een keertje slaagt voor zijn inburgeringscursus. Die knul woont hier al meer dan 20 jaar, maar het eerste couplet van het Wilhelmus kan hij nog steeds niet onthouden. De Harde Hollandse "H" heeft ie ook nog niet onder de knie. Die klinkt bij hem als "...". Niks dus. Laatst gaf hij een training, ergens vlakbij het Leidseplein. Er kwam niemand opdagen, want geen van de cursisten had "èt òk" kunnen vinden.
Visser is een veel ernstiger geval. Het is een hele aparte jongen, een echte rokkenjager. Hij kan maar niet van de meisjes afblijven. Soms zijn dat ook nog eens erg jonge meisjes. We staan machteloos, voor zoiets hebben wij geen oplossing. Tenzij de partij Denk voldoende zetels haalt bij de komende Tweede Kamerverkiezingen, want dan kunnen we met subsidie een chemische castratie gaan voorbereiden. Maar Van Tuinen slaat alles. Die is echt onverbeterlijk. Hij heeft psychische problemen, waandenkbeelden enzo. Hij denkt dat andere zaken dan schaken, zoals werk, ook belangrijk zijn. Uren hebben we op hem ingepraat. Zonder succes. We zijn nu voor hem op zoek naar een goede psychoanalyticus.
En dan de invallers. Die snotjongens denken dat het een speeltuin is in de promotieklasse. Het enige waar ze interesse voor hebben is een handtekening van een van onze vedettes. We zullen er streng op toezien dat dit niet meer gebeurt en dat ze stap 1 van de methode Brunia/Van Wijgerden nogmaals doorlopen. We nemen daarna examens af. Ik weet zeker dat de helft nog zakt ook.
Wat doet de concurrentie?
Waar de concurrentie mee bezig is is een raadsel. Die slaan nog geen deuk in een pakje boter. Ze lijken ons wel.
Wie zijn de favorieten op dit moment?
Je zou denken de huidige nrs één en twee, Amstel 1 en Fischer Z 2, maar ook die hebben mentale problemen. Ze zijn compleet overdonderd door hun eigen succes. Alsof Ado-Den Haag en De Graafschap de eredivisie leiden. Het is zeer de vraag of ze de weelde kunnen dragen.
Wat gaat het eerste van ENPS nu doen?
We moeten nog drie wedstrijden spelen. We gaan die met ruime cijfers winnen. Denk aan orde grootte 6-2 of meer. Dat kunnen we makkelijk, met ons legendarische, epische heldenteam. We hebben het niet helemáál in eigen hand, maar de kans dat we eerste worden schat ik op 95%. ENPS wordt kampioen van Amsterdam dit jaar. Zoals club-icoon K.Bakker in 1959 al zei: FORZA ENPS!

12 opmerkingen:

  1. Heb buikpijn van het lachen !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. soms in het leven, soms in het bestaan, zijn er van die dingen die mis kunnen gaan. Daar moet je niet om treuren, niet lang stil blijven staan, maar gewoon er tegen aan....
    Forza ENPS 1!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik lig plat, onder de indruk van dit staaltje bloggen. zó verliezen en dan toch hikken van de pret.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het tweede ruikt zijn kans: wanneer kunnen we eindelijk een keer het eerste tegen het tweede laten spelen?
    Opmerkelijk is ook dat Niek en Mark met de laagste ratings de topscorers zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik denk dat alle teams in de promotieklasse op 7 punten gaan eindigen want ze zijn zo aan elkaar gewaagd!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat is het toch een leuke club met veel humor ! , Rene Nooteboom

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik vraag mij af: wie heeft dit stuk eigenlijk geschreven? Alternative facts, die zijn in de mode tegenwoordig. Breitbart, misschien? Of toch een undercover van de Krant van wakker Nederland?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Niettemin, het Vijfde wint van Caissa 33. Daar moeten we het van hebben in deze dagen. Proficiat!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja jammer alleen dat E4 niet kon winnen van Caissa 32.

      Verwijderen
  9. Hahaha! Wat een geweldig stuk! Ik zag Niek voor me toen ik het las, die heeft ook tijd voor dit soort dingen... ��

    BeantwoordenVerwijderen