roterende banner

zaterdag 2 juli 2016

Zeer geslaagde pilot NK-voorgift bij ENPS

De organisator en de winnaar
Het was een enorm feestelijk en vrolijk toernooi gisteravond. De verwachtingen werden ruim waargemaakt, de opkomst was goed en er was een geweldige mix van hoge en lage Elo’s. Er waren drie gastspelers van SOPSWEPS, de oude club van Tom en Arnth. De gasten waren Johan Booij (2225), Machiel de Heer (2212) en Martijn Benschop (1961).

De organisatie, onder leiding van NK-toernooidirecteur Paul Rump, had het zeer grondig voorbereid. Voor elke categorie ratingverschil was er een verschillend soort van voorgift, en er was zelfs een correctie voor relatieve verschillen. De gedachte daarachter is dat 200 Elopunten verschil voor spelers met rating boven de 2000 een ander soort voorgift vereist dan 200 Elopunten verschil voor spelers met rating onder bijvoorbeeld de 1800.

2225 tegen 1456. Wit speelde met een Dame en Toren minder
Het bleek te werken, ondanks dat er soms waanzinnige voorgiften waren. Zo moest ik het tegen Robin opnemen zonder mijn dame, terwijl de ratingkanonnen Booij en De Heer een paar keer een Dame én Toren moesten voorgeven! De sterkste spelers wonnen het individuele toernooi niet, gelukkig maar, anders zou je aan het format gaan twijfelen. Maar toch waren de voorgiftspelers als groep (dus degenen per partij met de hogere Elo) aan het einde wel de winnaar met 32,5 - 23,5.

1903 tegen 1872. Wit mocht met 2 zetten beginnen ipv 1.
Op de individuele ranglijst was in het begin Victor als een beest aan het scoren, hij begon met 5 uit 5, maar hij kon het niet volhouden. Arnth leek vervolgens enorm uit te pakken maar het was de sympathieke Oldenhove die de toernooiwinst opeiste, hij haalde 7 uit 8.

Ik vond het ontzettend leuk dit format. Je zou eigenlijk altijd zo moeten schaken, die 19e-eeuwers hadden het zo gek nog niet bekeken. Dit is het ware socialisme. Iedereen is gelijk en er was geen sprake van de gebruikelijke en haast onvermijdlijke groepsvorming. Iedereen was continu druk in overleg met elkaar over de partijen, al was het Eloverschil 1000 punten of meer.

Hieronder de ranglijst, de eindstand na acht ronden. En dit is de exelsheet van Rump, waar alle info en meer in terug te vinden is.
Eindelijk kan de zomervakantie beginnen. Ik zie jullie allemaal uitgerust weer terug op de ledenvergadering, de laatste vrijdag van augustus, 26/08/2016. Óf een dag daarvoor, bij het NK voorgiftschaak, dat op donderdag 25 augustus in het tropenmuseum wordt gehouden. Misschien ga ik er wel aan meedoen. Ik zou Pieter Oldenhove daar in elk geval willen zien. Een kandidaat nationaal kampioen!

Niek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten