roterende banner

maandag 27 oktober 2014

Clubstatistiek

Bij het nakijken van de KNSB elo ratinglijst, viel mijn oog op de volgende twee plaatjes:
Aantal leden
Je zou kunnen stellen dat het aantal leden van ENPS al bijna twintig jaar stabiel is op z’n 40-45 leden. Helemaal aan het begin kan je de ‘moeilijke periode’ nog zien, toen het betaald parkeren werd ingevoerd; nog geen dertig leden. Met een scherp oog kan je zelfs zien dat we nu een record aantal leden hebben, 1 meer dan in het gloriejaar 2000.
Gemiddelde Elo

Gegeven dat het spelersbestand stabiel is geweest is de grote elo stijging in de jaren 2004-2007 opmerkelijk. Een gemiddelde elo-stijging van 80 punten is geen kleine stijging voor een club. Wat is er destijds gebeurd? Waren het de schaaklessen van Ron Heeneman? De inspiratie van de oude Klaas of toch een fout in de database van de KNSB?
Wie o wie heeft de verklaring?

Forza ENPS!
Kees

4 opmerkingen:

  1. En dan zie ik Aran nog niet eens op de lijst staan! (waarom eigenlijk niet?)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De ratinglijst is van augustus en is dus verouderd. Aran heeft zich pas eind augustus aangemeld. Toen hadden we 50 leden, het zijn er inmiddels 54. Overigens werden in het verleden lang niet altijd nevenleden aangemeld als lid. Zo was Steve jarenlang kampioen, terwijl hij bij de KNSB niet was aangemeld als ENPS lid. De ratingstijging kan ik niet verklaren, want ik was toen geen lid. Het kan natuurlijk ook dat een aantal hele slechte schakers hadden opgezegd als lid...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat is niet uit te sluiten maar het effect van een paar spelers is zeer klein; bijvoorbeeld Aran, die heeft 500 elo punten meer dan gemiddeld, gemiddeld over 54 leden stijgt het club gemiddelde nog geen 10 punten. nu is dit een extreem grote afwijking van het gemiddelde aan de onderkant of bovenkant zouden we dat toch echt wel gemerkt hebben denk ik zo?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Scoop: mijn KNSB-novemberrating is 2182

    BeantwoordenVerwijderen