roterende banner

zaterdag 29 juni 2013

Summerschool met Kees en Jan in topvorm

Summerschool met Kees leverde veel belangstellenden op. Zo was Arjan weer terug van 5 weken huwelijksreis en was Kees de Leeuwe van VAS alweer gekomen, omdat hij het vorige keer zo gezellig vond. Iedereen mocht ter plekke vragen stellen en Kees gaf meteen een zinnig antwoord. Zelf had hij nagedacht wat hij vaak fout zag gaan en voor verbetering vatbaar. Zo werd de zet h3 ter voorkoming van penning van het paard of mat achter de paaltjes, vaak onnodig gespeeld. Dit tot teleurstelling van Roeland, wiens handelsmerk dit is. Ook de torens worden nogal eens op de verkeerde lijn geplaatst. Er kwam een hele rij vuistregels langs, waarbij Chiel vooral klaagde dat er zoveel uitzonderingen op waren. Over een vuistregel kwam veel discussie. Kees poneerde dat als een pion wordt geslagen door een pion en je hem met twee pionnen terug kunt slaan, je hem dan terug moet slaan met de pion van de andere lijn. Er ontstaan dan twee half open lijnen in plaats van een volledig open lijn. Deze vuistregel kan soms strijdig zijn met de regel dat je naar het centrum toe moet slaan. Victor gaat kijken op internet of hij kan vinden welke regel belangrijker is.
Andere vuistregels:
  • In het eindspel: speel de pion als eerste op die geen pion tegenover zich heeft (dus als wit pionnen op f2, g2 en h2 heeft staan en zwart op g7 en h7, speel dan f4.)
  • Torens houden van de 7e rij.
  • Ontwikkel stukken naar het centrum.
  • Graag aanvullen wat ik vergeten ben in de commentaren.
Kees verlootte ook nog het hele dikke eindspel boek van Polgar en Tony won.

Daarna volgden de partijen. Vorige week moest Jan de Fries tegen de 2e van onze competitie Mark; nu moest hij tegen de kampioen Peter. Vorige week werd het remise in een stelling waar Jan heel goed stond en nu stond hij weer uitstekend. Hij maakte het dit keer ook af en qua TPR staat hij bovenaan met 2131. Mark speelde tegen Victor en praatte aan een stuk door over clash of clans en andere dingen. Hij vergat ook nog een loper te slaan, maar won wel. Ik speelde tegen Har en stond beter, maar was onnauwkeurig en Har kon een kwaliteit winnen. Hij had het gelukkig niet gezien en verloor nog 2 pionnen en zo was de winst voor mij. Chiel en Sander deden een wedstrijd wie de koning het eerst in het midden van het bord kon krijgen (Kees had ook nog het belang van het centrum onderstreept), maar met bijna alle stukken nog op het bord levert dat allerlei matmogelijkheden op en dat zag Sander het beste. Kees wilde graag een kloksimultaan doen, maar we waren even en hij speelde tegen Peter de Leeuwe. Het kon lang alle kanten op en Kees won. De apotheose was Theo-Tony. Een gewonnen eindspel voor Theo met nog 36 seconden voor hem en 10 minuten voor Tony. Theo bood remise aan, maar Tony speelde door. Toen Theo een dame voorstond viel zijn (electronische) vlag. Laurens schaakt heel veel en doet enorm zijn best, maar winnen deed hij ook nu niet tegen Arjan.

De uitslagen:
Tony-Theo 1-0
Mark-Victor 1-0
Peter Hoekstra – Jan 0-1
Kees – Peter de Leeuwe 1-0
Har – Pieter 0-1
Chiel – Sander 0-1
Laurens – Arjan 0-1
spacerStand aan kop:
Tony
Mark
Jan
Stefan
Kees
Volgende week is de beurt aan Steve en is er een quiz met wie weet ook wel prijzen.

Pieter

4 opmerkingen:

  1. Leuk, Pieter. Dat ik zoveel klaag enzo... ;)

    Niek: ik vond het eerste logo beter! Zullen we daar T-shirts mee laten drukken?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Elke dag een nieuw logo!
    Nu wordt het website bekijken nog leuker :D
    Vond ook een eerdere iets beter dan die vandaag, maar hulde voor alle arbeid

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja maar de letters van vandaag hebben wel een 8x8 raster he!
    En leuk idee van de T-shirts, ga ik zeker doen wanneer we met de enpsdelegatie afreizen naar Milaan

    BeantwoordenVerwijderen
  4. saai hoor, wel een derde logo, maar die achtergrondafbeelding is steeds hetzelfde... (volgens Pieter klaag ik veel, dus ik moet aan mn reputatie denken ;)...)

    n.b. de eerste vond ik nog steeds de leukste!

    BeantwoordenVerwijderen