roterende banner

woensdag 13 april 2011

Partij Arnaud


Hans Rijninks – Arnaud Bom
1. e4 e5 2. Nf3 Nc6 3. Bc4 Bc5 4. D3 Nf6 5. Nc3 0-0

d6 6. Bg5 Be6 is volgens de computer iets beter. Moeilijk in te schatten vond ik, de waarde van stuk ontwikkelen + open torenlijn versus pionstructuur + loperpaar + koningsstelling in tact ? Soms laat ik stukken ontwikkelen waarschijnlijk niet zwaar genoeg wegen en ik denk misschien niet flexibel genoeg over pionnenstructuur.
6. Bg5 Be7 7. 0-0 d6 8. h3 Na5 9. Bb3 Nxb3 10. axb3 Be6
Deze zet speelde ik te snel omdat ik te veel tijd heb gebruikt in de opening. Is niet zo geslaagd, beetje oppervlakkig. Loper doet daar niet veel, c6 beter in deze stelling. Ontneemt paard velden en creëert wat ruimte en in toekomst mogelijk druk op centrum met d5.
11. Be3 a6
Computer vind C5 iets beter. Ook moeilijk te kwantificeren voor mij. a6 neemt veld weg van paard, maar niet zo’n belangrijk veld; d6 wordt zwakker na c5, maar zal niet snel probleem worden.
12. Ng5 Bd7 13. f4 Ne8
Ne8 misschien beetje passief en traag, maar leek me de enige manier om f5 te voorkomen. Computer raadt exf4 aan gevolgd door 14. c5. Leek mij te veel spel aan wit geven, maar loper op f4 is misschien niet heel sterk en open torenlijn ook minder groot probleem dan ik dacht?
14. Nd5 Bxg5 15. fxg5 c6
Laatste zet is niet zo goed. Ik had Nb6 gewoon over het hoofd gezien. Gebeurt me een paar keer per partij… Op dit moment heb ik volgens mij meer dan twintig minuten tijdsachterstand en nog een half uur op de klok of zo. Matig timemanagement.
16. Nb6 Rb8 17. Nxd7 Qxd7 18. Rf5 g6
Nc7 is beter volgens computer. Ik had het gevoel dat mijn paard daar niet zo veel zou doen en nodig zou blijven bij verdediging koningsstelling.
19. Rf3 Ng7 20. Qd2 Rbe8 21. Raf1 Re6 22. Qf2 Qe7 23. Qh4 Ne8
Dit plan is niet goed. Ik had het idee dat ik f6 zou kunnen spelen na Ne8, vandaar ook de toren naar e6, maar f6 gaat niet lukken omdat de loper er met een penning bij kan komen. Ik denk nu dat het een slecht idee was zelfs als het wel zou werken. Het is lastig voor wit om in de stelling van zet 20 iets te forceren, dus ik kan gewoon degelijke zetten doen.
24. g4 d5 25. Qf2 dxe4 26. dxe4 Nd6 27. Bc5 b6
Beetje intuïtief omdat ik niet heel veel tijd meer had, denk iets minder dan twintig minuten. Ik deed hier een remisevoorstel. Tegenstander wees af en dacht vervolgens een kwartier na en zuchtte vaak.
28. Bxd6 Rxd6 29. Qxb6 Qxg5 30. Qxa6 h5
Stelling is helemaal gelijk volgens de computer en tijd ook bijna gelijkwaardig. Na deze zet doe ik nog een remisevoorstel (geloof ik). Tegenstander wil het graag aannemen, zo lijkt het, maar hij moet weigeren omdat het team achter staat. Zijn moraal lijkt niet meer zo goed te zijn. Ik ben blij dat ik in deze fase van de partij wel zetten als h5, b6 en d5 blijf spelen, is niet vanzelfsprekend voor mij.
31. Rg3 Rfd8 32. Qc4 R8d7 33. Qc3 h4
Slechte zet, maakt het wit veel te makkelijk, komt door tijdsdruk. Haalt spanning uit de stelling en maakt het makkelijker voor zware stukken van wit.
34. Rgf3 Rd4
Nog een matige zet. Ik had niet gezien dat ik de c-pion zou verliezen en dat wit ook nog e4 dekt ;) Gelukkig heeft hij zich mentaal al neergelegd bij een remise. Later win ik e4 nog wel, maar ik denk dat ik het eindspel zeker zou hebben verloren. Ik bood nogmaals remise aan in een iets slechtere stelling dan deze met twee minuten voor mij en drie voor hem. Tegenstander ging akkoord (cadeautje) omdat het team al verloren had en hij volgens mij geen energie meer had.
Arnaud Bom

4 opmerkingen:

  1. Goed hoor, Arnaud. Op de belangrijke momenten toch goede zetten gevonden. Een kleine misstap hier of daar had genoeg kunnen zijn om compleet platgewalst te worden door die zware stukken van hem.
    Vooral h5 vond ik een sterke zet, tijdens de partij al. Lekker actief en met potentiele dynamiek erin. Lekker vervelende zet voor een tegenstander die de hele partij al behoorlijk rechtlijnig probeert te winnen, zonder daarbij een greintje creativiteit aan de dag te leggen.

    Voelt nog steeds goed, he, kampioen zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank. Volgend jaar weer!
    h5 was vooral geslaagd in combinatie met het remiseaanbod ;)
    Ik weet niet echt waar hij creatiever had kunnen spelen. Ikzelf heb de partij ook aardig doodgemaakt, maar wat moet je met zo'n ratingverschil...

    Arnaud

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja inderdaad. Dat Hans Rijninks, voor zolang ik hem ken (ong 20 jaar) al speler op 1900+ niveau, zonder creativiteit zou spelen is natuurlijk flauwekul. Dit heb je gewoon op basis van je eigen kwaliteiten gepresteerd.

    BeantwoordenVerwijderen