roterende banner

zaterdag 9 april 2011

Hoe ENPS3 de klus klaarde

Er is historie geschreven door voor het eerst in de 75 jarige geschiedenis van ENPS te promoveren naar de 1e klasse met een derde team! Ik had een speciale opstelling bedacht om onze sterke tegenstander en concurrent voor de eerste plaats Oosten-Toren 2 te grazen te nemen.

Hun grote troef dit seizoen is hun eerste bordspeler Willem Moene, Elo 2237, die tot dan toe een 100% score heeft (5 uit 5). Daar laten we niet een van onze sterkste spelers op stuk lopen. Onze achtste bordspeler Arnaud Bom meldde zich als vrijwilliger en mocht het met zwart tegen hem proberen. Maar het Pakte dus anders uit! Moene speelt ook nog in een andere competitie voor een andere club. Het ging daar uitgerekend op deze vrijdagavond ook om een kampioenswedstrijd, die hij verkoos boven de onze. Arnaud moest nu tegen een 1937 speler, ook niet niks! Hij kwam in de verdrukking maar speelde erg taai. Bij een stand van 3½-1½ er drie remise-aanboden van de kant van Arnaud bleef de tegenstander het proberen maar het lukte niet: Remise! Heel goed!
Arnoud rechts, Ruud links

Onze tweede verrassing was nieuw lid Ruud van Caspel. Dit is een enorm welkome versterking, juist op tijd voor deze kampioenswedstrijd! Ruud heeft een 2000+ Elo en was in 2007 nederlands kampioen senioren, voor grote namen zoals Coen Zuidema, Hans Bohm, Joop Piket (de vader van Jeroen) en Jan Nagel. Ik had hem op bord twee bedacht en hij won inderdaad, al mopperde hij achteraf dat het niet erg soepeltjes verliep. Hij moet zijn draai nog vinden zei hij. Maar een punt is een punt is een punt!

En tenslotte verrassing drie: Duck, normaal op bord drie, mocht deze keer op het laatste bord proberen zijn 100% vast te houden. Saillant detail: zijn tegenstander, George Halsema, had voor de wedstrijd net als Duck ook 6 uit 6. Het werd dus de strijd der topscorers:


Er zit een foutje in de notatie denk ik, want na 26 Pf7 (ipv Kg2) wint wit een hele dame. Dat zal toch geen blunder zijn? Als Duck mij de goede zetten doorgeeft pas ik het aan.
Hier Duck aan het werk, een hele leuke stelling, na 21. ... h6.

Duck had trouwens wel wat problemen met de publicatie van zijn meesterwerk, want de opening is namelijk ‘geheim’, zo zei hij. Inderdaad krijgen we een kijkje in Ducks keuken. Zeer interessant die onorthodoxe aanpak: niet rocheren, koningsvleugelpionnen naar voren en in rustig tempo alle stukken erbij, erg vermakelijk. Dat is ook het volgende filmpje:


Euhm.. nou ja, weer terug naar de wedstrijd. Ik heb niet van alle partijen evenveel meegekregen, maar 5 keer winnen, twee keer remise en slechts één nederlaag tegen een op papier beresterke tegenstander en super gemotiveerde concurrent om de 1e plaats dat is natuurlijk geweldig! Hoera!!!

Niek

PS: Klik op label “ENPS 3 Kampioen 2011” voor een overzichtje van de verslagen van het derde van dit jaar. Nog effe lekker nalezen en genieten!

7 opmerkingen:

  1. geweldig gedaan!!!

    peter

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Toen Pieter in wederzijdse tijdnood terecht was gekomen vergat zijn tegenstander op een gegeven moment de klok in te drukken nadat hij gezet had. Pieter reageerde meteen: "Denk je aan je tijd?"

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooi filmpje, Duck!

    -Arnaud

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Congrats ENPS3 !!!

    Please tell Duck we need some more cappuccino.

    Amédée

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Prachtig verslag!

    Sanne

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Eind vorige eeuw(of begin deze eeuw weet het niet meer precies) is het derde ook al eens kampioen geworden. Kees heeft toen voor die gelegenheid T-Shirts laten maken.
    Wie er toen behalve ik nog meer in het team zaten weet ik ook niet meer.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dat was in seizoen 2003/2004. En we promoveerden toen van de 3e naar de 2e klasse, niet van 2 naar 1 zoals nu! Leuk team hadden we toen trouwens, met daarin naast Johan oa: Peter Nitschke (4½ uit 5) op bord 1 en Mark Hecker (5 uit 5) op bord twee. Kun je allemaal nalezen op de sga website, klik op menuitem "Archief".
    Niek

    BeantwoordenVerwijderen