roterende banner

zaterdag 23 april 2011

ENPS 3, de kern van de club

Het is een tijdje rustig op de website omdat de interne drie weken stil ligt, dus het is weer eens tijd voor een achtergrondartikel. Een paar jaar geleden schreef ik een stuk over ENPS3 door de jaren heen. Het Kampioenschap is een mooie aanleiding om dat artikel eens stevig uit te breiden.

Ratinggroei in 12 jaren ENPS 3
In deze grafiek zie je dat ENPS 3 het eigenlijk altijd goed gedaan heeft: meestal ligt de TPR boven de Elo, en daarnaast is er over een peroiode van 12 jaar sprake van een behoorlijke stijging. In 2006 (eigenlijk 2006/7, maar ik verkort het hier even omwille van de leesbaarheid) is een opvallende piek in Elo te zien, maar in dat jaar speelde zowel het 2e als het 3e in de tweede klasse en was besloten het derde sterker te maken dan het tweede.
Verder zien we in 2005 een TPR-piek die vergelijkbaar is met de prestatie van dit jaar, maar toen leidde het gek genoeg niet tot promotie. We verloren op een zwak moment in de voorlaatste ronde van TOZ en daarmee was in feite de kous af. In een poging het spannend te houden berekende ik nog wel onze kampioenskansen. Het team van dat seizoen was trouwens historisch te noemen vanwege de deelnemende oude rotten Klaas Mastenbroek, Peter Kersten, Ronald Post en George van der Vorst. Deze vier mannen vertegenwoordigden op dat moment meer dan 150 jaar ENPS lidmaatschap!

De TPR toppers
Als je de TPR van al de spelers over al die jaren rangschikt zie je dat we niet voor niks dit jaar kampioen zijn geworden, er staan drie man van het team 2010 in. En Duck topt de ranglijst, dat is natuurlijk ook erg leuk.

Onze sterkste spelers
En hoe sterk waren de spelers die we konden inzetten? Dat viel wel mee. In de afgelopen 12 jaar hebben we maar 6 keer een 1800+ speler kunnen opstellen en 1 keer dus een 2000-plusser, dat was dit jaar; Ruud. Maar dat betrof maar één partij.
Het moet gezegd worden dat het derde bij uitstek het team is dat sterke nieuwelingen bij ENPS verwelkomt. Peter Nitschke (2003), Pieter Oldenhove (2010) en Amédée Souquet (2009) waren ratingloos toen ze bij ENPS begonnen, maar bleken al snel een maatje te groot voor het derde. Mark Hecker (2003) had wel een Elo toen hij bij ons begon, maar hij was underrated met 1706. We hebben wel lekker gebruik van ze gemaakt, samen scoorden de genoemden in hun eerste en enige ENPS3-jaar 20 uit 23.

Topscorers aller tijden
Ook interessant is te zien wie over de afgelopen 12 jaar de meeste punten scoorde. Met hulp van het mooie programma Excel is het niet zo moeilijk eea op rij te zetten:
Leuk om te zien dat Chiel boven komt drijven. En dat ook nog eens ondanks een driejarige schaakstop, tussen 2004 en 2006/7 was Chiel geen Lid. Deze ENPS-drie-superman speelde veruit de meeste partijen en won ook veruit de meeste punten, met in totaal een hele nette 60%-score.
Ik keek er even van op omdat Bas inmiddels zo’n vaste kracht in het eerste is -dit jaar zelfs hun topscorer- maar hij staat tweede op de lijst. Hij schaakte in vijf ENPS3 seizoenen 18,5 punt bij elkaar.

Wie waren het meest actief
Tot slot een ranglijst van de veelspelers. Chiel dus bovenaan, maar ook Sander kan je de vereenzelviging van ENPS3 noemen. Hij deed 11 x van de 12 jaar mee. Van 1999 t/m 2002 was hij 4 keer basisspeler, daarna was hij zeven seizoenen actief als invaller. Slechts één seizoen, 2004 deed hij niet mee. De rest van de lijst bestaat uit allemaal vertrouwde namen. Je kan wel stellen dat ENPS 3 het hart van de vereniging is! Dat geldt trouwens ook voor het kampioensteam van dit jaar: geen van de andere ENPS-teams had zoveel spelers die ook standaard op de interne verschijnen.
Forza ENPS-DRIE!! Niek

7 opmerkingen:

  1. Fantastisch artikel, een prachtig historisch perspectief!

    Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Plus een hit uit polen erbij!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuk om te lezen, Niek! Moet een hoop werk geweest zijn om dit allemaal op een rijtje te krijgen.
    Ook nog maar eens een bevestiging van mijn vermoeden dat Pasen tegenwoordig een hoop loze tijd betekent... ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Chiel, dat wist je toch al lang in je hart, toch!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Leuk stuk, goed bezig!
    - Arnaud

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Als nieuwkomer was mijn gevoel bij ENPS3 dat het een leuke groep mensen is die ook trouw bij de interne competitie komt en dus het hart van de club vormt. Erg mooi om te lezen dat mijn gevoel ook bevestigd wordt door dit cijfermateriaal.

    BeantwoordenVerwijderen