roterende banner

maandag 11 april 2011

Klaas Mastenbroek, de grootste ENPS-er

12 april is het drie jaar geleden dat Klaas Mastenbroek is overleden. Er zal waarschijnlijk nooit meer een ENPSer komen zoals Klaas. Ten eerste was hij onnoemelijk lang, tussen 1938 en 2008, lid van ENPS. Ten tweede was zijn kracht legendarisch. Zelfs op 87-jarige leeftijd was hij sterker dan wij allen bij elkaar. Vlak voor zijn dood voerde hij met een bijna 100% score de ranglijst van de interne aan. Maar ook lang, heel lang geleden was hij al sterker dan wij allen ooit zullen worden.

In de jaren veertig stonden er partijen van hem in het nationale KNSB-blad, ik laat er hier eentje zien, uit de “Grote Bondswedstrijden te Arnhem”. Dat is een soort openkampioeschap van Nederland, met 16 achtkampen en een aantal kleinere gesloten groepen. Er deden enkele honderden schakers uit heel het land aan mee. De eerste groep werd gewonnen door Constant Orbaan, nummer 2 was Johan Barendregt, dat waren destijds hele grote namen. Klaas speelde in de tweede groep en werd daarin één na laatste. Maar hij won wel de partij die bekroond werd met de schoonheidsprijs van het toernooi.
Ondanks “nijpend plaatsgebrek” in het oktobernummer van 1949 van de KNSB werd de partij van Klaas geanalyseerd, klik hier en hier voor de scans met analyse van de partij. Hier kun je hem naspelen:

Diagram uit Klaas’ partij in het bondsblad van 1949.

Nog een oude partij haal ik uit “De Band” dat was het blad van de ASB, de toenmalige SGA. Hou er rekening mee dat publicatie in zo’n blad een heel andere status heeft dan het nu het geval zou zijn. In een wereld zonder internet waren dit soort tijdschriften het enige dat de naar informatie hongerende schakers hadden.

Klik op de afbeelding om het artikel en de analyse te lezen.

Klik hieronder op het label “klaas” voor meer artikelen over hem op dit blog. Een super mooie partij van hem die hij won tegen een toekomstig kampioen van nederland, Hoan Liong Tan, staat in “De gestrekte mars naar het doel”. Een paar dagen geleden werd er nog op dat artikel gereageerd door de neef van Tan. Kennelijk worden de oude stukken over Klaas op ons blog nog steeds gevonden en gelezen! Een mooie eer, ik hoop dat er in de toekomst nog veel bezoekers zullen genieten van de verhalen en partijen van deze legendarische ENPSer.

Niek

6 opmerkingen:

  1. prachtig artikel, prachtige schaker, prachtige persoonlijkheid

    Mark

    BeantwoordenVerwijderen
  2. mooi werk niek!

    Ronald

    BeantwoordenVerwijderen
  3. inderdaad, goed gedaan. echte enps-journalistiek!
    gr.rimme

    BeantwoordenVerwijderen
  4. In het diagram valt het me op dat de letter "R" als notatie voor de loper wordt gebruikt. Weet iemand waar dat vandaan komt ?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. ENPS 1, laat in vorm! we winnen van caissa 7!

    zege's voor Ben, Kees, Peter en invaller Sanne. Remise voor Bas. Invaller Duck, Mark en Bert haalden helaas een 0

    Ik hoorde .... ENPS 4 zeges in 1 week! Lijkt me een record. Maar... kan er nog een 5e bijkomen?

    ronald

    BeantwoordenVerwijderen