roterende banner

zondag 7 april 2024

Koploper verliest van degradatiekandidaat

Het is het tweede team niet gelukt een beslissende klap uit te delen en al in de zesde ronde kampioen te worden. Het verloor van degradatiekandidaat Amsterdam West 4, met 3 ½ - 4 ½. Na een ongekende reeks van vijf overwinningen leek de concentratie een beetje zoek.

De wedstrijd begon goed. Kees Bakker had de avond tevoren vooruitgespeeld, in het hol van de leeuw, bij Amsterdam West. Hij kreeg met zwart druk tegen een geïsoleerde d-pion, maar moest zich verdedigen tegen een dameloperbatterij op d3 en c2. Later verhuisde de dame naar h3 waar ze gezelschap kreeg van een toren op h4. Kees bezwoor de dreigingen door de h-lijn te verstoppen met een paard. Na afruil werd tot remise besloten.

Paardeindspel

Daarbij kwam, al vroeg in de vrijdagavond, een mooie overwinning van Bas Jonkers op de ervaren speler en enthousiaste pupillencoach Rob Kotman. Bas, aan het laatste bord, had in de loop van de partij steeds ergens een vrijpion. Uiteindelijk onstond een eindspel met wederzijds een paard en twee verbonden pionnen voor wit en een tegenligger voor zwart. Bas voerde de stelling met vaste hand tot winst. Mark Hecker mag zijn teamcaptain graag een beetje testen, dus kwam hij rond de vijftiende zet naar me toe: 'Mag ik remise aanbieden?’ 'Nee’, was alles wat hij terug kreeg natuurlijk. Een onschuldig grapje, zegt u ? Of een voorafschaduwing van wat zou volgen? Want een beetje frivool was het wel, in een wedstrijd die opperste concentratie vereiste. Gezegd moet worden dat Mark een zware partij speelde. Zijn veropgerukte pionnen belemmerden de witte bewegingen, maar later stonden alle zwarte stukken op de achterste rij, zij het niet op hun uitgangsveld. Toch nog remise – wie het aanbood is me ontgaan.

Jildo kwam, naar eigen zeggen, slecht uit de opening, met een pion minder. Hij gaf nog een pion, om met zijn a-pion op te kunnen rukken naar a2. Dit leidde tot een stelling waarin beide partijen met handen en voeten gebonden waren en, in de woorden van Jildo, alleen betekenisloze koningszetten konden doen. Remise.

Uit de rails

Dat waren al geen geruststellende ontwikkelingen, en nu begon de trein uit de rails te lopen. Kansrijke stellingen gingen verloren.

Stefan Lehmann kwam prima uit de opening, met een geïsoleerde witte dubbelpion op e3 en e5. Later zag wit kans juist deze pionnen om te bouwen tot de sterke formatie f4, e3 en e5. Er ontstond een eindspel met de goede loper voor wit en deslechte voor zwart, dat voor Stefan verloren ging.

Dirk van der Meiden omknelde de zwarte stelling, maar had daarvoor zijn eigen stelling opengegooid. Aan het slot verschenen een zwarte dame en toren op de tweede rij en dat liep verkeerd af. Het stond nu 2 ½ - 3 ½.

Hoop gloorde toen Steve Michel een gedegen overwinning boekte aan het tweede bord. Hij ontplooide activiteit over de a-lijn met uiteindelijk een toren op de zevende rij. De stand: 3 ½ - 3 ½ .
Steve wint en is topscorer met 5½ uit 6

Verwoede aanval


Alles hing nu af van de laatste partij, die van Michiel Smit aan het zesde bord. Michiel had zijn tegenstander verwoed aangevallen op de koningsvleugel. Hij verjoeg met e5 het verdedigende paard op f6 en was actief over de f- en de g-lijn, met een paard op g5. De actie leverde niet op wat Michiel ervan verwacht zal hebben. Uiteindelijk koos hij voor pionwinst aan de andere kant van het bord. Zo resulteerde een dame-toreneindspel met een pion meer voor wit. Hoe dit toch verloren ging, heb ik niet goed kunnen zien - de toeschouwers stonden rijen dik. Tijdnood moet een rol hebben gespeeld.

De nederlaag was een feit. We staan nog steeds ongedeeld op de eerste plaats, maar staan ook voor de taak Amsterdam West 2 te verslaan. Bij een gelijk spel zouden we wel Amsterdam West 2 voorblijven, maar worden we waarschijnlijk voorbijgegaan door De Raadsheer 1, op bordpunten. Winst op Amsterdam West 2 is beslist niet onmogelijk, maar zal van het hele team het uiterste vergen. In dat opzicht zijn de vooruitzichten gunstig: het team heeft het uiterste al vaker opgebracht.

Victor, 7 april 2024

4 opmerkingen:

  1. Kees zijn vakantie volledig naar de Palestijnen ....sorry Filistijnen !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nou ik denk het niet! Hij zat in Limburg, zonovergoten weekend met 25°

      Verwijderen
  2. Kees heeft door AI een liedje laten maken: https://app.suno.ai/song/0a911a5a-b29d-4671-8ac7-0b349e2065ce

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het is weer een mooi verslag Victor, dat ik ondanks de treurige afloop met veel genoegen heb gelezen!

    BeantwoordenVerwijderen