roterende banner

zaterdag 15 mei 2021

Weigerende en steigerende paarden in de lentecompetitie

In de lentecompetitie heeft Maarten een half punt gewonnen tegen de onaantastbare Boudewijn. 
Meer zat er geen moment in: Boudewijn had met zwart het betere van het spel. Hij drong Maartens stukken terug en won een pion. StockFish zag er groot voordeel in. Maarten leek weliswaar even een kwaliteit te winnen door een toren te vangen, maar dat was slechts schijn. Na een aftrekaanval op de dame kon een zwart paard de witte torens vorken. 
In het vervolg raakte Boudewijn nerveus, nu het kampioenschap zo dichtbij kwam. Zijn toren schoot door en werd afgeruild, en even later opende hij foutief zijn koningsstelling. Het kostte een pion en de witte dame kon binnenkomen. Met eeuwig schaak stelde ze de remise veilig voor de dankbare Maarten.

Arjen kwam tegen Jonathan met een aantal venijnige tactische trucs op de proppen, maar Jonathan hield lange tijd knap stand. Met een loper(schijn)offer op h7 kwam Arjen wel een pion voor. Hij wikkelde af naar een toreneindspel. 
Zijn koning begeleidde de pluspion naar de overkant en Jonathan had het nakijken.

Veel minder tactiek was er in de partij tussen Daan en mij, alleen wat duw- en trekwerk. De stelling bleef in evenwicht, maar Daan kwam uiteraard wel in tijdnood. Hij wekte de indruk dat hij de beste zetten niet meer kon vinden. Toch kwamen de slechtste zetten van mij. Ik nam zijn remiseaanbod dus maar aan.

Ailko won in een Scandinavische partij van Gianni, die niet goed reageerde op de opstoot f7-f5. Hij had zijn paard via g5 naar e6 moeten spelen maar het weigerde, sprong achteruit en Gianni was meteen kansloos. Hij kreeg een pionnenstorm over zich heen en moest grof materiaal inleveren om niet mat te gaan. 
Ailko miste vijf kansen op een geforceerde matvoering, geeft het rekenmonster aan. Hij wou er nog wat langer van genieten en kon zodoende nog dertig zetten doorspelen alvorens Gianni zich met een nieuwe dame op komst gewonnen gaf.

Victor vloog met wit tegen Ron uit de startblokken, maar verloor een pion nadat hij met zijn paard in plaats van met zijn loper op e4 sloeg. Een speculatief kwaliteitsoffer van Ron bracht Victor weer op voordeel, maar van schrik sloeg zijn andere paard op hol. Het ging na enkele escapades verloren.
In het eindspel was de witte toren niet opgewassen tegen de zwarte paarden en een overvloed van zwarte pionnen.

Albert redde het niet tegen Gerben. Die nam de a-pion onder vuur. Albert kreeg de verdediging niet op orde en a4 werd een slagveld. Gerben ruilde daarna het paard op d2 af en veroverde de pion op e4, die nu zijn dekking kwijt was. De overige stukken werden geruild en Gerben kon het pionneneindspel natuurlijk simpel uitschuiven.

De uitslagen:

Maarten - Boudewijn   1/2 - 1/2
Arjen     - Jonathan     1 - 0
Daan     - Bas             1/2 - 1/2
Gianni   - Ailko            0 - 1
Victor    - Ron             0 - 1
Albert    - Gerben        0 - 1
Stefan, Dick, Rimme    bye

De stand:


Bas

12 opmerkingen:

  1. Dank je voor wederom een leuk verslag, Bas. En mag ik de aanstormende talenten Jonathan en Gianni complimenteren voor hun sprongen voorwaarts, de afgelopen periode.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dankjewel weer voor het verslag, Bas. Voor mij is dit geloof ik de derde achtereenvolgende keer dat ik de winst liet liggen. In de ronde hiervoor tegen Gianni en daarvoor tegen Ailko. Tegen Bas was het tot en met mijn 39ste zet min of meer in evenwicht maar toen blunderde Bas met Pe5. Helaas verzuimde ik in tijdnood 40. g3 te spelen en het paard te winnen, daarna bood ik vanwege die tijdnood remise aan...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zojuist is bekend gemaakt dat we weer echt mogen schaken maar ik weet niet of dat nog zin heeft voor die paar weken.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Nou echt schaken mag misschien wel weer maar ik lees ook de volgende beperkingen:
    'Binnensportlocaties, waaronder sportscholen en zwembaden, mogen weer open. Het is wel verplicht om vooraf te reserveren en een gezondheidscheck te doen. Ook mogen maximaal dertig personen tegelijkertijd in een ruimte zijn. Daarnaast moeten de sporters onderling 1,5 meter afstand houden en een mondkapje dragen als ze zich verplaatsen binnen de ruimte.'

    En ondertussen vraag ik me af of je het nog echt schaken kan noemen als je geeneens lopend een biertje kan wegwerken...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. https://www.schaakbond.nl/nieuws/schaken-en-de-coronacrisis
    Bij Caïssa wordt waarschijnlijk v.a. volgende week dinsdag weer geschaakt, wel met allerlei maatregelen die al dan niet draconisch gevonden zullen worden. Ik vind zelf beter dan niets en gelukkig weer een stap in de goede richting, maar nog steeds erg behelpen, en hoop dat eind Augustus de maatregelen allemaal voorbij zullen zijn...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Pre aankondiging wij gaan volgende week ook weer open.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik dacht even dat de clubavond uit de hand was gelopen:
    https://www.nrc.nl/nieuws/2021/05/21/vijf-mensen-neergestoken-in-de-pijp-in-amsterdam-a4044545

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Gisteren zaten Johan ,Roeland met mijn persoon een biertje te drinken bij Snackbar Johan ,toen er een verwarde man opdook voor ons tafeltje en vroeg of ik een sigaret voor hem had .Ja hoor hier heb je er eentje ,verder gaf ik hem ook 5 euro .Ja verwarde mensen kan je maar beter tegemoet komen .Signalement van de dader is verwarde man +29 jaar oud .Het zou zomaar kunnen dat "" Onze "" verwarde man en de verwarde dader de zelfde persoon zijn .Toch maar goed dat ik die gek een sigaret en wat kleingeld heb meegegeven ,wie weet was anders het hele kantine personeel van schaakclub ENPS op de I.C van Misja terechtgekomen .

    BeantwoordenVerwijderen
  9. ik speel vrijdag 28 Mei wel mee als het kan ?

    BeantwoordenVerwijderen