roterende banner

zaterdag 8 mei 2021

En dat is 6 voor Boudewijn

Ook Ailko heeft de zegereeks van Boudewijn niet kunnen stoppen in de lentecompetitie. Boudewijn kende enkele angstige momenten in het midden van de partij, maar trok na 46 zetten aan het langste eind.
Ailko miste de kans de witte koning in ernstige verlegenheid te brengen, waarna Boudewijn gauw zijn verdediging weer op orde had. De heren wikkelden af naar een toreneindspel, dat Boudewijn tamelijk overtuigend won. Hij verschafte zich als eerste een vrijpion en Ailko verzuimde tot twee keer toe die vrijpion te ondermijnen. Toen hij de daartoe noodzakelijke zet eindelijk deed, was het te laat. Boudewijn kon zijn koning erbij halen en Ailko vastzetten op de onderste rij.

Jonathan is inmiddels ongedeeld tweede. Hij won opvallend soepel een Weens gambiet van Ron. Eerst een paar pionnen voorkomen, dan de pionnen op de damevleugel opvegen en vervolgens oprukken met de eigen pionnen. Ron kreeg zijn toren nog wel achter de vrijpion, maar Jonathan kon zijn toren ertussen zetten en dat was beslissend.
Jonathan heeft geen 'ratingwinst' behaald met zijn recente overwinningen, want hij speelde (per ongeluk?) vrijblijvend. Spijt of juist niet?

Gianni kwam tegen Daan bijzonder goed weg. In het begin van de partij had hij geluk toen Daan niet toesloeg toen hij de kans kreeg met zijn loper op g7 in te slaan en de toren te winnen. In het eindspel met loper tegen paard en pion minder kon Gianni een halfje redden door Daan op beide vleugels een achtergebleven pion te bezorgen, waarna Daan met zijn paard niets meer kon uitrichten. 

Ik kwam tegen Dick in de opening twee pionnen achter, maar had wel een voorsprong in ontwikkeling. Dick ruilde verkeerd af, waardoor ik mijn torens op de open c- en f-lijn kreeg, terwijl Dicks beide lopers nog niet hadden bewogen. Na torenruil op f8 kwam mijn dame een kijkje nemen op h8. Dick had het moeilijk en ging in de fout. Mijn paard sprong en viel zijn dame aan. Hij kon de vork op c7 niet meer op een zinvolle manier verhinderen en zou een volle toren gaan verliezen als hij niet had opgegeven.

Arjen heeft zijn oude vorm weer te pakken. Hij won met zwart op prachtige wijze van Stefan. Het was een Siciliaan met tegengestelde rokades waarin opmerkelijk genoeg zwart degene was die lang ging. Arjen richtte zijn lopers en dame diagonaal op de koning, rukte met zijn h-pion op en sloeg ermee op g2.
Vervolgens kwam hij door met een torenoffer op h2, waarna hij Stefan ervan overtuigde dat het in alle varianten mat ging, hoewel die nog wel al zijn stukken had. Hoeveel stukken hij ook zou teruggeven.

Gerben en Victor speelden een potje correspondentieschaak, maar ik tel het gewoon mee. Gerben won in het eindspel met een tactisch trucje een pion (Lxh7+ Kxh7 Txf8 Lxf8 Txf8) en had in het toreneindspel zijn koning niet nodig bij de opmars van zijn twee verbonden vrijpionnen. Nou ja, voor het laatste zetje wel, maar daar wou Victor niet verder aan meewerken.

Rimme is in de lentecompetitie nog niet erg succesvol. Tegen Albert had hij een grote kans, maar het ging alsnog mis. Hij mocht zomaar met zijn dame inslaan op h6 en kreeg er ook nog een pion op e5 bij voor zijn paard. Rimme offerde het paard op g6. De winstvoering was wat gecompliceerd doordat Albert een tegenkans had op f2. Rimme verloor dit uit het oog, won een kwaliteit en ging mat.

De uitslagen:

Boudewijn  - Ailko   1 - 0
Jonathan    - Ron    1 - 0
Daan          - Gianni 1/2 - 1/2
Bas            - Dick    1 - 0
Stefan        - Arjen   0 - 1
Gerben       - Victor  1 - 0
Rimme        - Albert 0 - 1
Maarten       bye

De stand:


Bas


3 opmerkingen:

  1. Ik was in de veronderstelling dat we zonder rating moesten spelen vanwege het feit dat dit potjes zijn tussen clubleden. Ik heb inmiddels een rating van 1800 in rapid op lichess.

    Jonathan

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ach die Lichess-ratings zijn maar Spielerei. Die tellen alleen op Lichess. Jij hebt ook al een ENPS-rating. Die telt alleen voor de interne competitie van ENPS. Pas als je toernooien en officiele wedstrijden aan echte borden gaat spelen, met een wedstrijdleider erbij, wordt het serieus en krijg je een heuse KNSB-rating.

      Verwijderen