Tom gaf gisteren vijf erg interessante eindspelstellingen met daarin lopers in de hoofdrol.
Hij legde uit dat een toreneindspel met een pion meer vaak gewonnen is, maar een lopereindspel met een pion meer meestal niet. Je moet dan op jacht naar een tweede pion om te winnen.
In het volgende taktisch miniatuurmeesterwerkje staat wit een pion voor.
Een pion meer is in principe dus remise, maar er zit een aardige combi in: 1.Kc4 L willekeurig 2.Kc5 L willekeurig 3.c3! en op de volgende zet gaat er een pion op b4 mat geven.
Maar nu komt het: zwart heeft een schitterende wending om het wit toch nog moeilijk te maken. Vanuit de beginstelling speel je
1.Kc4 en dan
Le6+! 2.Kc5 Lxb3! een loperoffer! Als de a- of c-pion op b3 slaat is het pat. Maar nu is wit aan de beurt om iets moois te laten zien:
3.a3!! 3. ... bxa3 4.cxb3 a2 5. b4 mat of
3. ... Lxc2 4.axb4+ Ka4 5 Lxc2+ Ka3 5. Ld3 is uit of
(en nu volgt helemaal geen makkelijke variant, voor mij dan, ik moest het nog even met de PC checken)
3. ... Le6 4.axb4+ Ka4 5.c4+ Ka3 6.b5 axb5 7. cxb5 en de pion loopt door, want de zwarte loper kan worden afgehouden door de witte. (Dit is dan dus wel weer een stelling met 1 pion extra die gewonnen is Tom!)
De avond was verder weer doorspekt met rake constateringen. Over deze had ik nooit zo nagedacht: "hoe minder energie op het bord, hoe groter de kans op fatale fouten. In een middenspel staan er altijd wel (min of meer toevallige) hulptroepen in de buurt. In het eindspel niet en daarom zijn onnauwkeurigheden meestal niet meer te repareren."
Tot slot, over het diagram in het stukje hieronder, een sterk verhaal. Als zwart aan zet is dan is het duidelijk, dan gaat de zwarte loper er af. Maar wit is aan zet. Na de zetten 1.Lf3 Ke8 2.Lc6+ Ke7 3.Le4 Ke8 4.Lg6+ Ke7 4.Lh5 ontstaat weer de diagramstelling maar met zwart aan zet! Het sterke van het verhaal was dat Tom zei dat zijn computer deze stelling niet kon oplossen, terwijl een mens het relatief snel ziet. Ik heb het gecheckt, en vrij lang ziet de computer het inderdaad niet, maar toch, na drie minuten ziet ie -die van mij althans- het wel.
Niek