roterende banner

zaterdag 19 december 2015

ENPS 4 plet Amsterdam West 7

ENPS 4 heeft met grote cijfers gewonnen van Amsterdam West 7: 6,5-1,5. Na een uur was duidelijk dat we op tenminste drie overwinningen mochten rekenen. Rene was een kansrijke aanval tegen een zwart paard op h5 begonnen, een paard zonder vluchtvelden en alleen te dekken met het pijnlijke g6. Har had zijn tegenstander al snel een volle toren afhandig gemaakt met een damevork. En aan de gunstige uitslag van Berts partij mochten we niet twijfelen – zoveel maakte onze kopman de verslaggever wel duidelijk.
Achterin, vlnr: Bert, André, een schrijvende Victor en Martin
Midden: Rene en Johan
Op de voorgrond: Theo, Har en Albert
Zo kwamen we inderdaad op 3-0. Rene belaagde de verzwakte zwarte koningsstelling doeltreffend met dame en toren en stelde zijn tegenstander voor de keus: mat of dameverlies. Har deelde de genadeklap uit met een paardvork. Bert - ' ik doe maar wat' - kweekte op een bord vol stukken een vrijpion op e4, die doorliep naar e3 en de partij besliste.
Bert speelde zijn eerste externe wedstrijd dit seizoen.
Albert voegde een half punt aan de score toe. Hij stond onder zware druk op de damevleugel en het leek mij dat hij goed wegkwam.

Andre van Rijn speelde een gesloten Siciliaan. Hij posteerde zijn centrumpionnen uiteindelijk op c3, d4 en e5 en beschikte over uitvalsbasis e4. Via dat veld dirigeerde hij zijn dame en een paard naar de zwarte koningsvleugel. Zijn tegenstander verdubbelde in een tegenaanval de zwarte torens op de open f-lijn maar bereikte daarmee niet veel. Toch ging het mis; hoe precies heb ik niet gezien, maar Andre moest een nederlaag incasseren.

Daarmee stond het 3,5 – 1,5. Theo scoorde het verlossende punt. Hij won overtuigend met een aanval tegen de lang gerokeerde zwarte koning: witte paarden op e5 en c5 en oprukkende damevleugelpionnen. Zijn tegenstander had in de slotfase geen verweer tegen het verlies van een pion op a5 en de onvermijdelijk volgende aanval van de witte zware stukken over de a-lijn.

Daarna won Martin. Naar mijn waarneming had zijn tegenstander een langdurig en niet ongevaarlijk initiatief. Een medetoeschouwer moest me vertellen dat Martin in ruil daarvoor bijna de hele partij een stuk meer had. In ieder geval zag hij kans tegen het einde van de speeltijd en bij krimpende bedenktijd de partij naar zich toe te trekken en te winnen.

Johan verdedigde zich met zijn geliefde kleur zwart tegen een aanval op pion f7: een witte loper op c4, een witte dame op f4 en een oprukkende pion op g4 die het zwarte paard op f6 moest verdrijven. Hij stelde zich actief te weer, verdreef met Le5 de witte dame van haar gunstige veld en schiep tussen de bedrijven door een vrijpion op de c-lijn die het pleit besliste.

Victor, 19/12 2015
volledige uitslag:


ENPS 4 – Amsterdam West 7 6½ – 1½
Bert Wijchgel – Marjolein Theunissen 1 – 0
Andre van Rijn – Cees Heynis 0 – 1
Martin Rekelhof – Bert Dreef 1 - 0
Rene Nooteboom – Paul Aarsman 1 – 0
Johan van der Maas – Martin Roos 1 – 0
Theo Bakker - Ron Segers 1 – 0
Har Lesmeister – Willem Visser 1 – 0
Albert de Roo – Henk vd Berg ½ – ½

1 opmerking:

  1. Tjonge Jonge ! Kijk eens naar die TPR van Martin (2401) en Theo (2296) en nu weer gewonnen ! Gewoon verder gaan met winnen heren ! En die GM norm haal je vanzelf !Gelukkig heeft Har na 2 nullen weer gewonnen .Andre kan volgens mij beter wat lager spelen ( blijft ie tenminste van mijn bier af ! ha ha Complimenten voor Rene de eerste die won Trendsetter noemen we dat ook goed gedaan Johan (hoort eigenlijk in het derde ) maar ben blij dat ie in E 4 speelt

    BeantwoordenVerwijderen