roterende banner

vrijdag 8 juli 2011

Niet-ENPS-nieuws

Vanwege de oorverdovende stilte op de website maar even een onzin berichtje.
Mijn favorite film aller tijden is Blade Runner. Eindeloos mooie film, gebaseerd op het eveneens eindeloos mooie boek "do androids dream of electric sheep" van cultheld Philip K. Dick. Ik kan niet zeggen of het boek beter is dan de film, zoals meestal, in dit geval zijn beide de absolute top. Er zit ook een schaakscene in de film, hieronder een still daarvan.
Helaas, zoals altijd -of meestal- is zo'n filmscene voor schakers nogal onecht. De sterke schaker wordt bijvoorbeeld verslagen door een beginner doordat hij een geniaal mat in één zet mist. Vooral ook gedrag en mimiek van de spelers aan het bord is vaak stompzinnig. Nou ja, in dit geval valt het wel mee en doet de scene verder gelukkig helemaal niks af aan het geheel.

Niek

PS Ik ging nog even Googlen, en wat is internet weer alwetend. Alles staat uitgeschreven, met de beelden erbij. Bekijk de scene stap voor stap, met tekst, op http://www.american-buddha.com/bladerunner.299.htm.

2 opmerkingen:

  1. Ook een top 10 film in mijn lijstje beste films! Ik ga hem weer eens kijken....

    Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als we dan toch even zomers off-topic zijn: "Blade Runner" is inderdaad prachtig en heeft een sfeer die typisch is voor Ridley Scott, maar toch net niet zo geslaagd als zijn meesterwerk van atmosferische dreiging "Alien".

    Daarnaast is Harrison Ford natuurlijk een duidelijke miscast voor deze rol.

    Gelukkig is Rutger Hauer op zijn hoogtepunt al genoeg om deze film onvergetelijk te maken. Nog altijd zonde dat hij zo lang b-films heeft gemaakt in Hollywood. Goed verdiend, af en toe een pareltje, vaak krappe zesjes, ook voor zijn acteerwerk (maar wat wil je: krap budget en weinig tijd betekent geen repetities) en in zeldzame interviews een tevreden man met een rustig leven in Amerika die niet zo nodig kunst wil maken, liever zijn kunstje doet en met de motorboot speelt. Zonde, zo'n kop en dan zo'n geest erin.

    Ik ga snel nog een keertje kijken!

    "I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the darkness at Tannhauser Gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain."

    BeantwoordenVerwijderen