roterende banner

zondag 10 juli 2011

Science park toernooi

Van uw speciale verslaggever,
Vandaag ben ik een kijkje gaan nemen bij het Science park toernooi. Er wordt door ruim 250 mensen geschaakt en met een stuk of 10 grootmeesters is het goed bezet. Helaas moest Sokolov wegens familieomstandigheden afzeggen.

Als eerste ENPS-er kwam ik Arjen van Tuijl tegen die net een toren op h1 had veroverd met zijn zwarte dame. De dame stond wel ingesloten en zijn tegenstander dacht dat hij er nooit meer uit zou komen, maar met hulp van een loper en een paard werd wit's koning naar het midden van het bord gedreven. Naast de toren won Arjen ook nog een paard en na afruilen van de dames was de winst binnen.

Even verderop zaten Ben de Leur en Steve Michel naast elkaar. Steve was nog over zijn 10e zet met wit aan het denken. Ben stond gelijk.

Verderop zat natuurlijk Martin Rekelhof. Zijn tegenstander had net met e6-e5 een prachtige lijn voor Martin's loper op b3 richting koning op g8 geopend. Zwart had pionnen op f7, g6 en h6 staan en een loper op g7. Martin's dame keek vanaf c2 naar g6 en zijn andere loper van f4 naar h6. Martin sloeg de pion op h6 eraf en die kon niet worden teruggepakt, anders volgde Dxg6 en de gepende pion op f7 kon niet terugslaan. De lopers werden geruild en Martin stond in een goede stelling een pion voor.

Terug naar Steve die nog steeds nadacht over zijn 10e zet.

Ron Heeneman was er ook en speelde met zwart tegen Marcel Scholten. De partij was in evenwicht.

Vlak voordat uw verslaggever weer naar huis moest, zag hij bij Ben de Leur een mooie combinatie voor Ben die hij ook speelde. Volgens mij moest daaruit komen dat zijn tegen stander een dubbelpion kreeg en Ben de loper tegen het paard in een eindspel met verder 4 pionnen en 2 torens. Goede kansen dus voor Ben, maar uiteindelijk is het remise geworden.

Steve had 50 minuten over zijn 10e zet nagedacht en nadat zwart op zijn 10e zet Steve's dame had ingesloten, gaf arme Steve op. Volgens hem waren alle zetten verliesgevend.

Martin stond nog steeds goed alhoewel hij wel een paar minder goede zetten had gespeeld. Ik weet niet wat er gebeurd is, maar op de website staat dat hij heeft verloren.
Ron Heeneman heeft zijn partij wel gewonnen.

Het toernooi duurt nog tot volgende week zondag 17 juli. De uitslagen staan op spachess.nl

Pieter Oldenhove

7 opmerkingen:

  1. Mooi verslag, Pieter.

    Na de dameruil was het mat in twee. Vandaag speel ik waarschijnlijk op een DGT-bord. Eng hoor...

    Alle deelnemende ENPS-ers succes gewenst.

    Arjan

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk verslag Pieter!

    Ik begon het toernooi met een pijnlijk nederlag: 10 zetten maar, met wit :(. Ik heb inderdaad 50 minuten in de denktank gezeten, ik kon niet geloven dat ik verloren stond!
    "Zo snel heb ik nog nooit verloren!" zei ik tegen mijn sympathieke tegenstander. "Zo snel heb ik nog nooit gewonnen" was zijn antwoord :)
    Ik kende de zet 5...Pg6 niet. 7.a3 was fout, juist is 7.Pd5.
    Enfijn, vandaag gewonnen met zwart,nog 7 ronden te gaan!

    Steve

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb ook gewonnen! Vandaag weer op zo'n DGT-bord, weer op het tweede bord. Het zal me toch niet gebeuren dat ik voor anderen dan Pieter O. een angstgegner word? Enfin, voor wie het wil volgen, waarschijnlijk zie je me bij de laatste van de liveboarden staan.

    Groeten,

    Arjan (niet Arjen, maar ik vind het wel best zo)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. een hele professionele remise vandaag Arjan, goed gedaan maar je fans vonden het wel een beetje saai.......
    Cheers,
    Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik wilde van de liveborden af, Kees! En zelf vond ik het niet zo saai. Voor ik op de zetherhaling in ging, heb ik zo'n half uur lang nagedacht of ik niet kon winnen, maar ik zag niet hoe.

    Overigens heeft m'n tegenstander in de vorige partij opgegeven in min of meer gelijke stelling. We dachten allebei dat 25. Pxd5 ijzersterk was, maar na 25. ...Tb8 staat het gek genoeg gelijk.

    Arjan

    BeantwoordenVerwijderen
  6. die ontevreden supporters ook altijd, nooit is het goed genoeg...... Arjan, gek wordt je er van.

    Jan Timman

    BeantwoordenVerwijderen
  7. так что это январь! Как поживаете?

    Garry

    BeantwoordenVerwijderen