roterende banner

zaterdag 10 april 2021

Tweede ronde lentecompetitie: Wit begint en zwart wint

 

Albert en Boudewijn schoven de stelling behoorlijk vast.

Met een paard tegen een loper en bijna alle pionnen en zware stukken op het bord manoeuvreerde Boudewijn rustig door. Hij speelde het paard twee keer om via h8 en toen veld g4 beschikbaar werd naar voren! Boudewijn gaf achteraf wel toe dat Albert een kans gemist had om een pion te winnen op de damevleugel. Na Ta4 Txa4 bxa4 had hij Da6 kunnen doen in plaats van Ta1 en was Ta8 niet meer mogelijk en een andere manier om a4 te verdedigen ook niet. 
Toen later de dame de witte koningsstelling binnenstapte, mocht Albert alsnog de pion slaan op a4. In de slotstelling verbruikte hij meer dan de 20 seconden die hij nog had. Hij kon een een tweede pion slaan en doorbreken, maar StockFish geeft wel mat in 9 voor zwart.

Daan won tegen Ron met wit een pion door een loperoffer op f7 gevolgd door een schaakje met aanval op de ongedekte zwarte loper. In het eindspel ging hij een stuk winnen, maar in plaats van rustig eerst met het goede stuk, de toren, de hopeloos verloren staande loper aan te vallen, sloeg hij te gretig met het paard, dat eigenlijk zijn andere toren verdedigde. Toch geen stukwinst dus, maar een ongeveer gelijk toreneindspel dat hij teleurgesteld opgaf. Althans, zo staat het op onverbiddelijk op Lichess. Daan mailde mij dat dit een foutje was en dat beide spelers remise overeengekomen waren.

Jonathan nam revanche voor de nederlaag tegen Gianni in de wintercompetitie. Hij won met een tussenschaakje een pion, behield het initiatief en besliste de partij met een aftrekaanval waar Gianni geen verweer meer tegen had. Jonathan was de eerste ronde oneven en staat nu samen met Boudewijn bovenaan!

Zomer- en Winterkampioen Arjen ging er na zijn bye in de eerste ronde weer vol tegenaan. Hij won van Gerben, die een pionnetje veronachtzaamde en vervolgens steeds verder in het nauw kwam. Er ging nog een pion af en de dame kon het slachtoffer worden na familieschaak, maar Arjen had daar geen belangstelling voor: Hij ging voor de koning en die stond vier zetten later inderdaad mat.

Stefan versloeg Dick in zestien zetten Albins tegengambiet. Toen hield Dick het al voor gezien, hoewel het naderende onheil nog veraf en misschien nog wel te voorkomen was.

Bas won als enige met de witte stukken. Mijn aanval had weinig op het lijf, maar na Rimmes d5 konden de witte pionnen oprukken naar e5 en f6 en had Rimme een zwakke plek op g7. In het vervolg bewezen beide spelers niet goed met de stelling raad te weten. Uiteindelijk ging het zwarte paard verloren, werden dames geruild en moest ik nog even opletten voor mat achter de paaltjes na torenruil. Voor de zekerheid speelde ik Lxd3 als pre-move en daarna was het niet moeilijk meer.

Ook Victor gaven de witte stukken geen beslissend voordeel. Hij ging ten onrechte dameruil uit de weg, want hij plaatste daarbij zijn dame op h2, niet erg actief. In het vervolg sloeg Maarten al zijn pionnen eraf. Dat was nog niet zo erg, maar dat de loper ook weg moest was te veel van het goede.


De uitslagen:

Albert   – Boudewijn 0 – 1
Daan    – Ron          1/2 – 1/2
Gianni  – Jonathan    0 – 1
Gerben – Arjen         0 – 1
Dick     – Stefan        0 – 1
Bas      – Rimme       1 – 0
Victor   – Maarten     0 - 1
Ailko    bye


De stand:

Boudewijn, Jonathan       2 
Arjan, Daan, Ron, Stefan 1,5
Bas, Ailko, Maarten,
Gianni, Albert                  1
Gerben                           0,5
Dick, Rimme, Victor         0


Bas

Geen opmerkingen:

Een reactie posten