roterende banner

zaterdag 17 april 2021

Lentecompetitie: Boudewijn alleen aan kop

Na de derde ronde van de lentecompetitie heeft nog een deelnemer een 100% score: Boudewijn. Hij won met zwart van Jonathan, die na een oneven indeling en winst op Gianni de laatste medekoploper was. Boudewijn kwam goed weg:
In een Weens gambiet kwam Jonathan aanvankelijk op groot voordeel, maar hij miste op zet 16 de kans (16.Dh5 g6 17 Lxg6) de koningsstelling van Boudewijn aan flarden te spelen, met de keuze voor de winst te gaan of desnoods meteen eeuwig schaak af te dwingen. Na 16. Dg3 was het voordeel meteen weg. Het ging een tijd gelijk op, maar in het zwartveldige lopereindspel maakte Jonathan zijn tweede blunder: Hij gaf een schaak weg die hem dwong zijn pionnen op de koningsvleugel op zwart vast te zetten. Boudewijn profiteerde van de zwaktes in de witte stelling. Hij brak door op de damevleugel, ging de centrale pionnen en de loper opvreten en won. 

Na een curieuze opening stond Arjen tegen Ron na 13 zetten een pion voor. Rons koning had een stapje opzij gedaan en de negen overgebleven stukken hadden nog niet bewogen. Arjen hield lang voordeel, maar in het toren- en pionneneindspel ging het helemaal mis. De eerste blunder was nog van Ron, die de kansen hierna gauw zag keren in zijn voordeel. Arjen kreeg nog een kans op remise door de doorbraak van de pionnen op de damevleugel te bemoeilijken, waarna Ron nog enkele pionoffers had moeten vinden om de doorbraak te forceren. Na het missen van deze kans haalde een zwarte pion ruim als eerste de overkant en kon Arjen opgeven. 

Ook Stefan heeft zijn tweede overwinning te pakken. Tegen Daan miste hij een kans om materiaal te winnen. Na 19. Dg4 (in plaats van eerst 19. Lh6) kon Daan Dg7 spelen, waarna beide dames elkaar penden en de loper op h4 veilig was. Heel grappig, behalve voor Stefan. Later in de partij overbelastte Daan zijn koning door torenruil aan te bieden.  Dit kostte hem een pion en hij zag er geen heil meer in deze stelling te verdedigen.

Ik won in een partij zonder echte blunders tamelijk eenvoudig van Gianni, die door passief spel al gauw het initiatief aan mij moest laten. Ik won links en rechts drie pionnen en kon ze na afwikkeling naar pionneneindspel alle drie laten promoveren. Ik dacht dat ik met twee dames ook wel mat kon zetten, maar pas met mat-in-1 op het bord dacht Gianni dat ook en gaf hij op.

Ailko zette na twee byes tegen Albert een theoretisch remise-eindspel om in een vol punt: Met dame en koning ver weg tegen zwarte pion op f2 verdedigd door de koning. De verdediger moet dan zijn pion niet in een penning laten staan en niet met zijn koning voor zijn pion gaan staan, maar steeds blijven dreigen te promoveren, zodat de vijandelijke koning niet dichterbij kan komen. Als hij in het nauw komt, moet hij zijn koning in de hoek zetten. Als de dame dan de pion slaat is het pat.
Albert deed het niet goed. Hij ging niet naar de hoek maar voor zijn pion staan en kon na 66 zetten ploeteren opgeven.

Rimme dreigde tegen Gerben met een paardvork de dame te winnen maar kreeg het deksel op de neus. Gerben pareerde de dreiging en Rimme vergat dat zijn paard nu samen met de toren in een pionvork stond. Tot overmaat van ramp overzag hij in zijn pogingen te redden wat er te redden viel dat zelfs zijn dame niet veilig was. Ze ging verloren, wat doorspelen natuurlijk zinloos maakte.

Het kleinste aantal zetten speelden Dick en Victor. Toch won Dick met 2-0. (Nee hoor, we tellen alleen de eerste partij.) De arme Victor had duidelijk zijn dag niet. Eerst stond zijn dame al na 14 zetten noodlottig gepend door een loper. 
Vervolgens gebeurde dat na 12 zetten alweer. Een pion leek de dame nog te kunnen beschermen, maar die lelijke loper sloeg de pion eraf en de dame kon niet terugslaan omdat het anders mat zou gaan.


De uitslagen:

Jonathan - Boudewijn 0 - 1
Arjen - Ron           0 - 1
Stefan - Daan         1 - 0
Gianni - Bas    0 - 1
Ailko - Albert    1 - 0
Rimme - Gerben    0 - 1
Dick - Victor    1 - 0
Maarten bye

De stand: 

1. Boudewijn         3
2. Stefan, Ron         2,5
4. Bas, Ailko, Jonathan              2
7. Arjen, Daan, Maarten, Gerben 1,5
11. Dick, Gianni, Albert         1
14. Rimme, Victor         0

Bas

Geen opmerkingen:

Een reactie posten