roterende banner

zaterdag 3 april 2021

#Niemand sluit zijn eigen loper op

 Op Goede Vrijdag is de lentecompetitie begonnen.

Ik speelde zelf met zwart tegen Ron. Na de partij zei StockFish dat ik lange tijd redelijk goed heb gestaan, maar tijdens de partij zei hij helaas niets. Ik moest maar op mijn gevoel afgaan. Nou, voor mijn gevoel ging het in de opening al niet goed. Ik kwam wat passief te staan. Na enkele mindere zetten van Ron kon ik wat actiever worden. Deze activiteit benutte ik optimaal door eerst niets te bereiken en daarna met twee blunders achter elkaar Ron een kwaliteit in de schoot te werpen. Ron typte vol medeleven 'au' en speelde het restant zorgvuldig uit.

Gerben speelde met zwart een vergelijkbare gesloten Siciliaan tegen debutant Stefan naar mijn idee veel beter dan ik. Het ging lang gelijk op maar Gerben verloor na een onhandige tussenaanval op de dame een pion. Hij rechtte de rug (niets van gezien natuurlijk alle opmerkingen over lichaamstaal moet ik uit mijn duim zuigen want iedereen zit in zijn eentje achter een schermpje, weten jullie nog?) en maakte het Stefan zo lastig mogelijk. In ieder geval lastig genoeg om na een slordigheidje de pion terug te kunnen winnen. Deze vredelievende strijd eindigde in een vredelievend eeuwig schaak.

Boudewijn, de belangrijkste uitdager van topfavoriet en titelverdediger Arjan, bereikte tegen Dick groot voordeel: twee pionnen en een kwaliteit voorsprong. Althans: tijdens het incasseren maakte hij een blunder en Dick kon na een geniepige tussenaanval op de dame (je moet zoiets goed timen, Gerben!) een extra stuk terugslaan. Ruilende Boudewijn ging zijn gang en er ontstond een eindspel van toren en twee pionnen tegen loper en paard. Dick moest proberen de twee pionnen eraf te krijgen tegen hoogstens een stuk, maar had veel te weinig tijd om dit plan naar behoren uit te voeren. Slechts een pion leverde de ondergang van zijn paard op. Voor de loper zou er geen houden meer aan zijn, dus gaf Dick zich gewonnen.

Rimme besloot tegen Daan op de veertiende zet f4 te doen en sloot zodoende zijn eigen loper op. Hij deed er meteen nog een schepje bovenop ook, want na zijn volgende zet kon Daan zelfs de dame vangen. Dit zag hij niet, maar stukwinst was wel een feit. Rimme vocht terug, trok ten strijde, offerde een kwaliteit, dreigde bijna mat, won wat pionnen en kreeg zijn kwaliteit terug. Het was misschien niet kansloos, maar zonder paard kon hij het paardeindspel niet remise houden. Daan promoveerde met schaak en de matvoering duurde nog slechts zeven zetten.

Maarten ging verrassend ten onder tegen Albert na wederzijds onhandig spel. Hij volgde het verkeerde voorbeeld van Rimme een zet later: Hij ruilde met zijn paard op d4 en na het antwoord cxd4 zag zijn loper op e3 een dame en een pion schuin achter zich en een vijandelijke pionnenketen voor zich van d4 helemaal tot g7 aan toe. Had ik nou maar zelf op d4 geslagen, dacht de loper.
Gelukkig voor Maarten raakte even later Alberts loper op zijn beurt opgesloten na een onhandige sprong van het paard, en ging verloren. Gelukkig voor Albert kreeg hij slechts drie zetten daarna alweer een niet te versmaden kans op mat-in-3, toen de toren de onderste rij verliet. Daar houdt Albert wel van, dus drie zetten later was het inderdaad mat: Dxf2+ Kh1 De1+ Lf1 Dxf1++.

Gianni, die aan het eind van de wintercompetitie van Mark won, is nu helemaal los. Hij greep met zwart tegen Victor al gauw het initiatief en bouwde een goede stelling op. Ze openden de f-lijn en Victor pende zijn eigen paard door met zijn dame de dekking van de erachter staande toren los te laten. Gianni zag scherp dat het paard nu een waardeloze dekking gaf op de loper, zodat hij die gerust kon slaan met zijn dame.
Vervolgens slaagde Victor er nog wel in dameruil te voorkomen, maar toen bleek dat zijn oplossing ten koste was gegaan van zijn andere loper, moest hij al na achttien zetten concluderen dat deze Goede Vrijdag toch echt zijn dag niet was.

De uitslagen:

Boudewijn – Dick      1 – 0
Ron          – Bas       1 – 0
Stefan      – Gerben  ½ – ½
Rimme      – Daan     0 – 1
Maarten    – Albert    0 – 1
Victor        – Gianni   0 – 1
Arjen, Ailko    bye
Jonathan        oneven.

De stand:

Boudewijn, Daan, Gianni, Ron, Albert, Jonathan 1
Arjen, Ailko, Gerben, Stefan en iedereen die zich alsnog aanmeldt ½
Bas, Maarten, Dick, Rimme, Victor 0

Bas

2 opmerkingen:

  1. Mooi verslag weer, Bas, bedankt.
    Paardeindspel zonder paard, geweldig.
    Overigens had ik eerst wel (voor 16. Dxh5) gezien dat ik 16. ... Lg4 moest doen maar dat was ik alweer vergeten en speelde te snel 16. ...Lxg2. Had overigens niet gezien dat ik daarna een paar zetten later de dame kon vangen. Tsja. Later schrok ik me bijna een beroerte, ik dacht even dat ik na 20. g6 mat zou gaan, maar dat viel mee. Hoe dan ook was het een vermakelijk gebeuren, met een voor Rimme teleurstellende afloop...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. grmpf... was een beetje dom, die loper, maar daarna brak er een mooi gevecht uit.

    BeantwoordenVerwijderen