roterende banner

zondag 25 april 2021

De jonkies worden steeds beter, maar Boudewijn is ongenaakbaar

Boudewijn lijkt vol ambities om de lentecompetitie te winnen, liefst met negen uit negen. Wie kan hem stoppen?

Tegen Stefan kreeg hij met wit een sterk paard op d5. Na afwikkeling naar eindspel van dat goede paard tegen een slechte loper kon Stefan de positie van zijn loper verbeteren. Er leek een remise voor hem in te zitten, maar hij ging in de fout. Boudewijn kreeg de kans zich een vrije a-pion te verwerven. Hierdoor moest de loper zich opofferen en ook dat zou de partij niet meer redden.

Onze jongste leden, Jonathan en Gianni, worden steeds gevaarlijker. Na een aantal nederlagen geven ze minder kansen weg en slaan zelf genadeloos toe als een oude rot de fout in gaat.

Ik mocht blij zijn met remise tegen Jonathan. In de analyse verloor ik alsnog, maar dat telt niet. Volgens Stockfish had mijn stelling na 1. e4 c6 2.d4 d5 zijn hoogtepunt wel bereikt: +0.3. 
Op zet 18 wist Jonathan op fraaie wijze een pion te winnen na een blunder van mij, waarbij hij profiteerde van het feit dat mijn dame ongedekt stond. Ik moest daarbij ook dameruil toestaan. Op zet 22 kon ik de pion terugwinnen met een paardvorkje. Jonathan herpakte zich meteen. De torens werden allemaal geruild en hij kreeg een gunstig eindspel met loperpaar en betere pionnenstructuur tegen loper, paard en geen winstkansen voor mij. Na een onnauwkeurigheid had ik niet beter dan afwikkelen naar een ongelijke lopereindspel, dat we  uitspeelden totdat Lichess ingreep: Als er nog maar een loper over is, is het reglementair remise.

Arjen ging ten onder tegen Gianni, na lang gewonnen te hebben gestaan. Na een aantal blunders verloor Gianni zijn paard, dat geen vluchtveld had. Gianni probeerde de stelling dicht te houden maar Arjen kon afwikkelen naar een eindspel met twee lopers tegen een. Wel had Gianni twee verbonden vrijpionnen, begeleid door Lf3. Dat was nog niet desastreus voor Arjen, maar de afgrijselijke blunder die Gianni een derde vrijpion gaf wel. Arjen speelde 43. Kxh5 en miste 43. ... gxh3+ 44. Kh4 h2. Deze vrijpion was niet meer te stoppen! Arjen liet een andere ook maar doorlopen en de tweede kersverse dame kon meteen mat geven over de a-lijn. Vreselijk Arjen, vreselijk.

Even bijkomen van dit geweld. Ron en Ailko speelden in 19 zetten remise.

De partij tussen Gerben en Maarten ging veel langer gelijk op. 
Maarten moest met een stuk minder voor remise gaan met eeuwig schaak maar dat wou hij niet. Hij ging mat in 1 dreigen. Leuk natuurlijk, vooral als pas in de analyse blijkt dat Gerben op dat moment mat in vijf had. Gerben ging verdedigen, Maarten ging door met schaak geven en uiteindelijk viel het niet meer op te heffen.

Dick won met zwart van Albert. Onderweg was hij twee pionnen voor gekomen en Albert bleek er alleen een terug te mogen winnen omdat dat twee zetten later geforceerd zijn toren kostte.

Victor meldde dat hij niet helemaal verdiend gewonnen had van Rimme, maar daar ben ik het niet mee eens. Rimme rokeerde zich op de negentiende zet in de nesten en Victor dreigde onmiddellijk mat in 1. Rimme zag het over het hoofd maar Victor was zo verbouwereerd dat Rimme nog tijd genoeg had om op te geven.

De uitslagen:

Boudewijn - Stefan     1 - 0
Ron         - Ailko 1/2 - 1/2
Bas         - Jonathan 1/2 - 1/2
Gerben      - Maarten 0 - 1
Arjen - Gianni 0 - 1
Albert - Dick 0 - 1
Victor - Rimme 1 - 0
Daan bye

De stand:

1. Boudewijn 4
2. Ron 3
3. Bas, Stefan, Ailko,
    Maarten, Jonathan 2 1/2
8. Daan, Dick, Gianni 2
11. Arjen, Gerben 1 1/2
13. Albert, Victor 1
15. Rimme 0

Bas

4 opmerkingen:

  1. Volgens Boudewijn klopt de "" KOP"" niet ! Want hij beschouwt zich ook als ""Jonkie ""

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Haha ik zie er wellicht jonger uit maar kan al meedoen aan het Veteranentoernooi geloof ik ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja wegens gebrek aan animo bij "" ECHTE "" oudjes ( +65) gaan ze die leeftijd voor het Veteranentoernooi steeds verder naar beneden afstellen ,straks ( volgend jaar ) kunnen ook 20 jarigen meedoen .

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het was weer niet best. Ik zat met te weinig geduld achter het scherm, en trok pardoes ten aanval. Dat leidde nergens toe, en ja, wat dan? Na mijn onfortuinlijke rokade zág ik het mat in één wel, maar vergat het toch ook maar weer. Tot net na de gedane zet althans. Toen gaf ik maar snel op, waarna uit de chat bleek dat Victor het helemaal niet had gezien. Enfin, Victor had zeker recht op de winst. Er was sowieso geen redden meer aan.

    BeantwoordenVerwijderen