roterende banner

woensdag 15 juni 2016

Bijzondere dagen op komst

Johan Booij, die samen met Paul Rump en de ENPS-ers Tom Bottema en Arnth van Tuinen het Nederlands Kamioenschap Schaken 2016 organiseert, stuurde het volgende bericht:
Het NK schaken wordt dit jaar van 21-28 augustus gespeeld in het Tropentheater van het Koninklijk Instituut voor de Tropen.
Net als in 2014 en 2015 worden er dit jaar parallel aan het NK schaken een aantal neven NK’s georganiseerd:
 • Ma 22 augustus: NK Pastores
 • Di 23 augustus: NK Miniaturen
 • Wo 24 augustus: NK Opdrachtschaak
 • Do 25 augustus: NK Voorgift
 • Vr 26 augustus: NK Hands & Brains
 • Za 27 augustus: NK Schaakcafés
De site voor het NK schaken wordt op dit moment klaar gemaakt voor de 2016 editie maar verdere informatie over de neven NK's kan je al vinden onder: http://www.nkschaken.nl/zelfschaken/
Het NK voorgift is dit jaar nieuw. Idee is dat de deelnemers in elke partij (vrijwel) gelijke kansen hebben door op basis van het ratingverschil een voorgift toe te passen. De gedetailleerde opzet wordt op dit moment gemaakt waarbij uitgegaan wordt van een rating range van 800 tot 2400.

We zouden de opzet graag een keer testen met een groep schakers van zeer uiteenlopende speelsterkte. Met een combinatie van ENPS, Sopsweps'29 en een aantal bevriende niet-clubschakers zou dat uitstekend kunnen en kunnen we ook een erg leuke avond tegemoet zien. De ervaringen zullen we gebruiken om de opzet te verbeteren.
Hoe leuk is dit, we kunnen het NK helpen en zelf een bijzondere avond beleven! Ik stuurde dit plan naar het bestuur met het verzoek of we het misschien zouden kunnen inpassen op een van de ENPS-zomeravonden. De slotavond op vrijdag 24 juni zou geschikt kunnen zijn. Maar er was al aangekondigd dat we die avond 'Hand & Mind' zouden gaan spelen en dat wilde het bestuur liever niet veranderen. Toevallig staat de Hand & Mind-schaakvariant óók op het programma van het NK, op 26 augustus. Dat is misschien een mooie aanleiding voor de inmiddels ruim ervaren ENPS-ers om deel te nemen aan het nationaal kampioenschap op die vrijdag in augustus!

Maar dan nog de pilot voor het voorgiftschaken. Dat paste dus niet in het programma en daarom hebben we het volgende bedacht; we plakken er dit jaar nog een dag aan. We komen daarmee in de curieuze situatie dat ná de slotavond dit seizoen de vredeskerkpastorie nog eenmaal gevuld wordt met schakers. We roepen iedereen op om te komen, het leuke is dat de kans om het toernooi te winnen puur en alleen afhangt van de vorm van de dag die de speler zelf meebrengt, en niet van de hoeveelheid Elo's die je achter je naam hebt staan. Dus ook als je speler bent van het vijfde, vierde of derde, je speelt vanaf ronde 1 serieus mee om de toernooiwinst.

Deze avond zal plaatsvinden op vrijdag 1 juli. Voorzitter Kees stelde wel als voorwaarde dat er voldoende animo moest zijn, maar ik heb er vertrouwen in dat dat gaat lukken. Laat even weten of je meedoet, in een commentaar hieronder of anders mondeling aan mij of Pieter of Kees.

Niek

6 opmerkingen:

 1. Helaas ben dan bezig aan mijn 2e toernooi van deze zomer. Vandaag met Hilversum begonnen en gestart met een hakpartijtje

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Helaas 2e partij tegen 2300 speler verloren na een incorrect dameoffer kwam ik nog in een remisestelling. Helaas door te weinig tijd toch nog verloren. Partij is na te klikken bij de website van het toernooi hsg open.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Spannende partij zeg! hij staat dus op http://www.hsgopen.nl/website/live/ dat is dus bij de live partijen.. is er op de website geen plaats gemaakt voor partijen uit eerdere rondes?!

   Verwijderen
  2. Ik kon het niet vinden. Misschien dat ik na afloop nog wat inlever. Vandaag een Bye in de 4 e ronde dus misschien met wat geluk in de 5e ronde weer op een live bord.

   Verwijderen
  3. Helaas verloren in compleet gewonnen stelling toch maar even wat meer taktiek oefenen 😒

   Verwijderen
 3. Ik was van plan om dat weekend toch in NL te zijn, dus als het doorgaat zorg ik wel dat ik er op tijd ben.
  Ben benieuwd.

  Groeten,

  BeantwoordenVerwijderen