roterende banner

zaterdag 13 december 2014

ENPS 3 verovert matchpunt

ENPS 3 heeft VAS 6 op gelijk spel gehouden en daarmee het eerste matchpunt van het seizoen veroverd. Twee invallers droegen belangrijk bij aan het resultaat.

De score werd vroeg geopend door invaller Albert de Roo, die met zwart kans zag twee stukken van zijn tegenstander tegelijk aan te vallen en er een veroverde. 1-0, en een hart onder de riem.

Invaller Ailko van der Veen speelde, aan het derde bord en ook met zwart, de langste en moeilijkste partij van de avond en stelde met zijn overwinning het gelijk spel veilig. Hij verdedigde zich met de Caro-Kan en kwam onder grote druk te staan – naar eigen zeggen verloren. In tijdnood liet zijn tegenstander zich een kwaliteit ontfutselen en keerden de kansen.

Ook de twee topborden hadden het moeilijk. Andre van Rijn deed met zwart wat hij kon aan het eerste en had op een gegeven moment pionnen op h6, g5, f5 en e5, en een vrijpion op c4. Maar hij werd langzaam teruggedrongen en moest zich tenslotte verdedigen tegen een witte vrijpion op d7. Dat liep verkeerd af.

Aan het tweede bord kwam Marco Wielemaker uitstekend, vermoedelijk zelfs gewonnen uit de opening. Na wederzijdse paardcharges in elkaars stelling brak hij door op de koningsvleugel terwijl zijn tegenstander ernstig achterbleef in ontwikkeling en nog niet had kunnen rokeren. Daarna ontdekte Marco dat hij in het vuur van het gevecht een stuk had gegeven voor een handvol pionnen. Die kwamen ver, maar het eindspel van vijf pionnen tegen loper plus twee pionnen was toch verloren.

Martin Rekelhof bereikte aan het vierde bord een goede stelling, met dame, loper en paard en een vrijpion op c5 tegen dame en toren. Zijn tegenstander was in tijdnood en liet zijn dame onreglementair over het bord zwalken. Extern wedstrijdleider Bas Jonkers was op zijn post en greep onmiddellijk in. Niet veel later gaf de zwartspeler op.

Theo Bakker stond goed en had een pion meer, maar verkeerde in furieuze tijdnood – hij had nog een paar minuten tegen zijn tegenstander 50. Zijn tegenstander kon de zetten herhalen en deed dat ook: remise.

Johan van der Maas had voortdurend een stelling waarin het evenwicht niet verbroken leek te kunnen worden, al moest hij zich tegen het eind verdedigen tegen een sterk wit centrum. Daartoe zette hij een doeltreffende aanval met dame en toren op touw, die voldoende was voor remise.

Invaller Har Lesmeister leek aanvankelijk op weg naar een punt - de witveldige loper van zijn tegenstander moest lange tijd op zijn veld van uitgang blijven staan. Jammer genoeg heeft hij dat voordeel niet kunnen verzilveren en verloor hij uiteindelijk.

Victor

De volledige uitslag:
ENPS 3             – VAS 6             4-4
André van Rijn – John Pex 0-1
Marco Wielemaker - Ben Duijvenvoorde 0-1
Ailko van der Veen – Jerry Pieter 1-0
Martin Rekelhof – Tjoe-Liong Kwee 1-0
Johan van der Maas - Tom Prent 0,5-0,5
Theo Bakker - Henri Franҫois 0,5-0,5
Albert de Roo - Rob Koster 1-0
Har Lesmeister - Rommert Bakker 0-1

1 opmerking:

  1. Geweldig goed en zorgvuldig geschreven verslag Victor. Het eerste neemt je relaas helaas wat wind uit de zeilen, maar ik heb het met plezier gelezen, en de andere ENPSers vast ook. Har had het verschil kunnen maken! Jammer want zo komen we natuurlijk niet van die laatste plek af!

    BeantwoordenVerwijderen