roterende banner

zondag 6 juli 2014

Spa ronde 2

Vandaag alweer de 2e ronde bij het Science Park. Ikzelf kwam goed weg na een enigzins mislukte opening, maar door in de rommelmodus te gaan raakte m'n tegenstander van slag waarna ik nog een goede stelling kreeg, maar het was even teveel van het goede om deze ook nog eens te winnen. In ieder geval een aardig herstel na de vorige ronde. In groep C heb ik nog de partij van Viktor Bartman tegen Johan van de Maas gezien. Ik had het idee dat Viktor heel goed stond, maar Johan heeft hem toch nog weten te verschalken. Verder heb ik Theo nog zien winnen en ook Tom Antony herstelde ik zich goed na zijn nederlaag in de 1e ronde. In groep B Speelde Steve een remise hoewel ik op een gegeven ogenblik dacht hij beter stond. Jan Velde won wederom! Ik zag hem een goede partij spelen en het was volgens mij volkomen verdiend. Jan morgen op het livebord! Ron behaalde ook een knappe remise tegen een hoger ingeschaalde tegenstander. Helaas wist Erik zijn goed opgezette partij niet te winnen. Beetje jammer maar volgende ronde beter. Hierbij een fragment uit de partij van Erik.
Peter Hoekstra

Erik van Rijkom - Jouke van Veelen

Result: 0-1
Site: Spa Chess Tournament
Date: 2014.06.07
[...] 1...b4 Dit is eigelijk al wanhoop van zwart. Na bijvoorbeeld
1...♗e6 2.exd5 ♗xd5 3.♗xf6 ♗xf6 4.♘xd5 ♗xe5 5.dxe5 ♕xd5 6.♕xd5 cxd5 7.♗xb5 staat wit een gezonde pion voor en heeft hij tevens ook aan aktieve loper. Een technisch klusje maar niet al te moeilijk lijkt me.
2.♕xb4 dxe4 3.♕b7 Dit kan maar maakt het ietjes gecompliceerder. Ik zat hier te denken aan
3.♗c4 ♗e6 4.♘xe4 en zwart is reddeloos verloren na bijv 4...♗xc4
4...♕e7 helpt ook niet want na 5.♘d6 ♔f8 6.O-O Staat de zwarte koning hoogstongelukkig en doen er ook 2 torens nog niet mee. Wit zal nog een toren op e1 zetten en zwart kan opgeven.
5.♘d6 ♔f8 6.♘f5 ♔g8 7.♘e7 verliest zwart de dame.
3...O-O 4.♕xa8 ♕b6 5.O-O-O ♘fd7 Hier staat wit nog steeds duidelijk in de plus maar op een of andere manier raakt Erik hier totaal he spoor bijster. Hier is evenals op de vorige zet Pc4 nog steeds goed echter kiest Erik voor 6.♗e3 ♕c7 7.♘a4 c5 8.♔b1 Na deze zet staat zwart opeens beter. Na Pc3 staat wit nog steeds +1.5 of zo 8...cxd4 9.♗xd4 ♘xe5 10.♔a1 De laatste fout. Hier had wit nog het vege lijf kunnen redden met Lc5 waarna hij licht in de min staat. 10...♘bc6 En de dame moet voor de toren geruild worden waarna het materiele voordeel van zwart beslissend was. Jammer van deze goed opgezette partij. Volgende keer beter Erik!
Powered by Aquarium

1 opmerking:

  1. Bedankt voor de partijen en de analyse Peter !

    In mijn partij heb ik echter nooit beter gestaan. Ik stond zelf verloren na 12 zetten maar ontsnapte na een paar onnauwkeurige zetten van mijn tegenstander. In een gelijk maar niet zo duidelijk stelling bod hij mij remise aan. Ik had niet zoveel tijd en was eigenlijk blij dat ik niet verloor.

    Knap van Ron dat hij ook remise haalde, ik dacht dat hij kansloos stond toen ik weg ging.

    Steve

    BeantwoordenVerwijderen