roterende banner

zaterdag 24 november 2012

ENPS 1 - Fischer Z 2

Invaller Ben scoorde een vlot puntje met 1. c4
Voor tien uur gaf de tegenstander op terwijl Ben tien minuten bedenktijd had gebruikt. Strakke partij.

Kort daarvoor werd op Bord 1 de vrede getekend.
Na 1. d4 d6 2. g3 e5 3. dxe5 dxe5 4. Dxd8+
verzuimde wit naar eigen zeggen de zet c4 en kreeg hierdoor minder dan niets uit de opening. Goede remise met zwart van Ruud dus.

Op bord 2 speelde toekomstig Hillegoms kampioen en soon to be 2000+ speler Stefan.
Hij leek in een Franse ruilvariant iets makkelijker te staan maar het evenwicht werd ook hier nooit verbroken

Deze 2-1 voorsprong bleef tot de laatste twintig minuten op de borden.
vlnr: Ben, Peter N, Stefan, Pieter, Kees en Ruud

Kees maakte de wedstrijdleider heel blij door na een enigszins mislukte Slavische opening een passieve maar solide stelling met vaste hand de remisehaven binnen te schuiven.

Pieter trof met zwart een goed voorbereide Alapin siciliaan speler (1. e4 c5 2. c3)
Na een lange theoretische variant ontstond een interessant eindspel duel waarbij wit in de laatste minuten de winst veilig stelde.

Peter Nitschke en zijn tegenstander speelde de tweede 1. d4 d6 partij van de avond maar Peter koos voor een wat actievere variant met 2. c4 e5 3. Nf3 exd4 4. Dxd4 en kreeg mooi stukkenspel.
Lang geleden dat ik hem een half uur meer dan zijn tegenstander zag hebben. Uiteindelijk toch nog beiden in milde (tijdnood) maar Peter tikte het beheerst uit.
Mark, Jan en toeschouwers Peter H, Har en Sander

Van Jan heb ik het minst gezien. Althans, ik begreep er vanuit de opening al helemaal niks van. Het leek allemaal redelijk exotisch en wit zag er toch gezond uit toen hij een loper op d6 plantte. Mocht allemaal niet helpen. In tijdnood won Jan.

Mark speelde volgens mij voor het eerst 1. d4 in een externe pot en dat ging hem goed af. In een Grunfeld (Mark vraagt zich nu af wat dat is) zette hij het rustig op en er kwam een typische dame-gambiet structuur op het bord.
Ik hield nog even mijn hart vast toen Mark  een remise-aanbod weigerde en volgens mij prompt een slechte zet deed maar de tijdnood van de tegenstandster en de vasthoudendheid van Mark waren genoeg voor het punt.

stelling na 5. c3
Ik had zo ongeveer de fijnste interne pot die je als extern wedstrijdleider kunt hebben. Een hoffelijke, erudiete tegenstander die zo vriendelijk was om a tempo in een van mijn flauwe valletjes in het Spaans te lopen. (1. e4 e5 2. Pf3 Pc6 3. Lb5 Pf6 4. 0-0 Lc5 5. c3 DIAGRAM 5. ... d6? 6. d4! Lb6 d5! en wit wint een stuk)
Wel ging hij met misschien wel het mooist schaakboek van de avond naar huis. Het toernooiboek VSB 1996 getiteld "Waarom schaakt u eigenlijk?" met prachtige korte verhalen over schaken van onder andere Maaten 't Hart en Godfried Bomans. Wie kan dat nou beter cadeau krijgen dan een schaker die in een van de leukste boekwinkels (http://www.islandbookstore.nl/) van Amsterdam werkt? Niemand dus!

Sanne Visser

7 opmerkingen:

  1. Fischer Z was op papier de sterkste tegenstander dus een belangrijke zege in wie weet...
    Verder wil ik nog even terugkomen op de vraag of het 1e team, dat op 18 oktober 2012 de 1e wedstrijd won, het sterkste qua rating was die ENPS ooit had voortgebracht. Ik had een gemiddelde rating van 1933 berekend en Sander had gevonden dat op 1 november 2011 het 1e team een rating van 1935 had. Op de site van de SGA staat het team van 18 oktober nu echter met een rating van 1940, dus wel het hoogste ooit! Maar er zit wel een verhaal bij. De SGA had van ons nieuwe lid de rating niet bij de hand en deze eerder open gelaten. Dat hebben ze nu verbeterd en de nieuwe rating van Peter van november er opgezet. Die is met 1990 echter hoger dan de rating die hij op 18 oktober nog had (1961) alhoewel hij de partijen voor de ratingstijging al wel had gespeeld. Ook van Ben de Leur hebben ze de rating van november gebruikt (Ben steeg van 1902 naar 1932). Daarmee komen we dus hoger uit dan ik eerst berekend heb een aangezien de SGA site van de officiele wedstrijdleider is, vind ik dus dat we het als record moeten beschouwen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. dat is lang geleden dat ik het gemiddelde omlaag bracht.

      snik.
      Kees

      Verwijderen
  2. kan me eigenlijk niet anders heugen

    gr.rr :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een curieus bericht uit de huffingtonpost , ik schrok even maar het was gelukkig niet onze Ronald.

    http://www.huffingtonpost.com/2012/11/26/ronald-post-death-row-too-fat-to-execute-_n_2192990.html

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Lol, wist niet dat jij de huffington leest, Johan. Dat pleit voor je

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Onze Ronald kan dus nog prima geëxecuteerd worden. Bedankt, Johan, dat zijn de betere trivia!

    Luitjes! ;)

    BeantwoordenVerwijderen