roterende banner

zondag 10 juni 2012

Volgende week 15 juni feestelijke Chinese slotavond


De kampioenen zijn bekend en de zomercompetitie moet nog een weekje wachten, want komende vrijdag is de feestelijke slotavond! Centraal thema is Chinees schaken. De spelregels zullen worden uitgelegd en er zal een competitie plaatsvinden. Omdat het waarschijnlijk voor iedereen nieuw is, zullen de partijen vol verrassingen komen te zitten. Er zijn namelijk een aantal rare regels in het Chinese schaak, waaronder:
  • Paarden kunnen niet springen! Ze moeten een recht en een schuin en als een recht is geblokkeerd kan het paard er niet langs.
  • Het kanon loopt als een toren, maar kan alleen slaan als er een stuk tussenstaat.
  • De koning loopt alleen een stapje recht en moet in zijn kasteel blijven.
  • De lopers lopen schuin 2 vakjes per keer en mogen niet naar de overkant
Er zullen een aantal consumpties worden aangeboden door het bestuur en gewoon vluggeren mag natuurlijk ook!

Als je ooit door China gaat reizen is bekendheid met Chinees schaken ontzettend leuk. Het wordt overal op straat en in theehuizen gespeeld. Toen we met een groep toeristen in China waren, hadden we een spelletje met spelregels in het Engels gekocht. We gingen we op een terras de regels lezen en meteen kwam er een Chinees op ons af die met ons wilde schaken. Later had je de verbazing in de nachttrein moeten zien toen wij een Chinees schaakspelletje openmaakten. Het ging als een vuurtje door de hele trein en ik moest tot diep in de nacht spelen. Daarbij deed ik soms domme dingen (omdat ik vergeten was wat het kanon kon doen) en dan bemoeiden de Chinezen om ons heen zich er erg mee (veel emotie, lachen, met stukken op het bord laten zien hoe ik het beter kon doen). Soms kreeg ik bewondering als ik iets slims deed. De Chinezen spelen altijd heel vlug, maar toen ik langer na ging denken deden zij het ook! Kortom Chinees schaken is een sport die door zeer velen beoefend wordt. Leuk om een keer te proberen.
Pieter

3 opmerkingen:

  1. Wat verschrikkelijk leuk!! Als jongetje had ik al eens een chinees schaakbord en stukken nagemaakt, maar kon destijds geen tegenstander vinden... Maar helaas. Ik ben volgende week een weekeindje weg en kan er niet bij zijn, ik baal daar van, want ik had heel graag mee gedaan. Als het een succes is misschien een andere keer op herhaling?
    Niek

    BeantwoordenVerwijderen