roterende banner

zondag 24 juni 2012

Schaakles & Zomercompetitie



Afgelopen vrijdag was er een schaakles door Kees en Steve en de eerste ronde van de zomercompetitie. Kees vertelde over het vierkant en wist over het eindspel inspirerende dingen te vertellen. Steve vervolgde met de driehoek. Voor wie niet weet wat dat is: probeer maar eens de winnende strategie te vinden in het volgende eindspel.... wit Kd5, pionnen a5 en c6; zwart Kc8 en pion op a6; wit aan zet. Kees behandelde de oppositie en kwam met de regel zet je eigen koning op de kleur van de koning van de tegenpartij. Wanneer geldt die regel precies? Steve vergrootte ons historisch besef met prachtige foto's van alle wereldkampioenen en Asha kende er velen! Een van de wereldkampioenen was een wiskundige en na het vierkant en de driehoek verbaast me dat allerminst.

Daarna was de 1e ronde van de zomercompetitie met een bedenktijd van 60 minuten. Een enerverende partij van mij en Kees vind je hiernaast, klik op het diagram. De andere uitslagen:
Steve-Arjan 1-0
Theo-Rimme 1-0 (prachtige offers gevolgd door mat van Theo in tijdnood!)
Johan-Frans Altena 1-0
Asha een bye

De komende drie weken het vervolg. De lessen van Kees en Steve verdienen een grotere belangstelling; komt allen!

Pieter 

Links: Een cruciaal moment. Stelling Kees - Pieter na 28.Kg1

1 opmerking:

  1. de volgende verzoeken staan op het programma, de zes regels van de opening, (hoe overleef ik de opening zonder openingskennis), wat is verre oppositie, en eindspel; toren+pion tegen toren.

    we hebben er zin in!

    BeantwoordenVerwijderen