roterende banner

zondag 17 juni 2012

Mark Hecker eerste ENPS Chinees schaakkampioen!

Afgelopen vrijdag was een gedenkwaardige ENPS avond. Voor het eerst in het 75-jarig bestaan werd het Chinees schaakkampioenschap gehouden. Dat was natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Conservatieven, puristen en Chinofoben waren niet gekomen. Schakers die het van hun openingskennis en vaste patronen moesten hebben haakten af. Ook waren er die dachten dat Chinees schaken maar een spelletje was, maar die waren om de verkeerde reden afgehaakt. Want Chinees schaken is net zo spannend en mooi als ons schaken.

Wie er wel waren gekomen? De nieuwsgierigen, de doorzetters, de creatievelingen, de niet voor één gat te vangenen, de horizonverbreders en meer van dat soort lui. De ontdekkingsbordreizigers en de optimistische vastbijters. En ze kregen gelijk. Er werd meer en meer de charme van dit spel ontdekt. Roeland deed de sterkste zetten, terwijl hij zij dat hij het niet wist. Theo zette me mat met twee kanonnen zonder het zelf door te hebben, maar mooi was het. Mark ondervond sterke tegenstand van Asha. En er was Ridens, van een andere schaakclub, maar dolgelukkig dat hij eindelijk weer eens Chinees kon schaken.

De moeilijkheden met de Chinese tekens werd opgelost door voor de meeste stukken gewoon onze Europese stukken neer te zetten. Het kanon (ook wel katapult genoemd) was de ster van de avond. Hij loopt als een toren, maar slaat alleen als er een ander stuk tussen staat. De mogelijkheden werden ontdekt en het werd het verrassendste en meest gevreesde stuk van de avond.

Er werden door de club drankjes verstrekt en een heuse competitie over vijf ronden met 10 minuten bedenktijd werd gehouden met als hoofdprijs een Chinees schaakspel. En geloof het of niet, de man die vorig jaar nog kans had op de triple, maar dit jaar naast alle prijzen greep, kreeg misschien wel de mooiste titel van dit jaar, een lichtpunt in deze treurige oranjemaand. Het was, u kent hem wel: Mark Hecker!!!!!

De eindstand:
Mark Hecker 5
Ridens 4
Pieter 3
Theo 2.5
Sander 2.5
Rimme 2.5
Asha 2
Roeland 1
Har 1

De komende vier weken wordt de zomercompetitie gehouden met eerst een uur schaakles door Kees en Steve, gevolgd door een partij met 60 minuten bedenktijd.

Pieter

1 opmerking:

  1. mooi spel, zeker. Mark was superieur en Pieter had het (wederom) super georganiseerd, dank! wat mij betreft gaan we dit vaker doen.
    grrrrrimme ;))

    BeantwoordenVerwijderen