roterende banner

zaterdag 31 december 2011

Oude jubilea

We vieren binnenkort ons 75-jarig jubileum, maar Ronald Post gaf mij vanmorgen twee boekjes die die uitkwamen bij eerdere jubilea. Schatten aan informatie zijn het, ik zal ze de komende dagen integraal scannen en hier op het blog publiceren. Ik laat nu alvast de voorkanten zien, die alleen al zijn zeer de moeite waard.

Dit is een vrij recente, het is het boekje dat uitkwam nav ons 60 jarig bestaan in 1996. Op de omslag ons clublied dat is gecomponeerd in 1948 door Han Risée. (Risee betekent "iemand die uitgelachen wordt" de arme man... of zou het zijn artiestennaam zijn?)
Klik op het plaatje om het goed te kunnen bekijken.

Willen de muzikanten onder onze leden (hebben we die?) het bestuderen en kijken of het misschien iets is om op 11 feb uit te voeren? Ik hoop het en hoor het graag!

En dit is een hele oude, gemaakt in 1941 voor ons 5-jarig jubleum:
Max Euwe komt er veel in voor, en ook Klaas (en niet Karel Peter!) Mastenbroek wordt genoemd. Op de voorkant staat het adres van ons eerste clubgebouw, Sint Willibrordusstraat 17-19. We zijn daar nu dus een beetje ver vandaan, maar destijds waren we met het Oranjehuis en het Afrikahuis behoorlijk in de buurt. Het lokaal was bepaald niet slecht, zie onder. Zouden we er geen historische aansprakelijkheid op kunnen maken? Ik zou hier graag weer onze clubavonden willen doorbrengen!


Niek

2 opmerkingen:

  1. Het materiaal is prachtig! Zeker dat boekje uit 1941, een waar pronkstuk!

    Dat Sint Willibrordushuis, dat moeten we denk ik eens benaderen. Tegenwoordig een moskee.

    Ronald

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Han Risée is inderdaad een pseudoniem. Zijn echte naam was Henri C. van Praag (1894-1968). Hij was kennelijk een bekend man in de muziekwereld van Amsterdam. Hieronder zijn biografie:

    Als cellist is Henri C. van Praag actief in verschillende soorten orkesten: symfonieorkesten en opera- en operetteorkesten. Als saxofonist speelt hij in jazz- en variétéorkesten. Hij is geruime tijd leraar solfège aan de Belinfante muziekschool en leraar cello aan de Volksmuziekschool, beide in Amsterdam. Daarnaast is hij muziekcriticus voor het Amsterdamse dagblad Het Parool. Zijn talrijke composities van overwegend blijmoedige aard omvatten werken voor orkest, concerten, kamermuziek, koorwerken en veel kinderliedjes. Hij componeert de schoolopera's 'Adelgund en Veenerick' en 'Schoolklap', op tekst van Mies Bouhuys. Zijn composities in het lichte genre schrijft hij onder het pseudoniem Han Risée.

    BeantwoordenVerwijderen