roterende banner

vrijdag 2 februari 2024

ENPS 1 voorlopig tweede na grote zege op Laurierboom-Gambiet 1

ENPS 1 is door een 6.5-1.5 zege op Laurierboom-Gambiet van de zevende naar de tweede plaats in de SGA Hoofdklasse gestegen. Die hoge klassering zal weliswaar maar tijdelijk zijn, de andere duels uit de vierde ronde moeten nog gespeeld worden maar duidelijk is dat de degradatiezorgen van ons vlaggenschip voorbij zijn. [NV op het moment van publiceren staan we al weer 4e]

Ardin en Aran analyserend in café Laurierboom

Het meeste indruk maakte Ardin Bosboom met zijn overwinning op Albert Blees (2305). Zwart kwam er niet aan te pas in de Sämisch-variant van het Nimzo-Indisch.

We komen er in na 8... Lf5. Afgelopen weekend had Ivan Sokolov het publiek bij Tata en ook Niek en mij uitgelegd waarom in deze variant een plan met Pe2 sterker is dan één met Pf3 (speelde zo'n deelnemer uit de A-groep). Ardin had al gekozen voor 4. f3 en gaat nu verder met 9. Pe2 

13.. Tc8 ?
Te traag. De witte aanval is te snel. Zwart had met 13.. h6 14. g5 moeten verhinderen.

20. Txf5!

Niet 20. Pxf5? gxf5 en zwart staat beter. Nu kan 20.. gxf5 niet vanwege 21. Ph5 met de dreiging  22. Pf6+ die niet te pareren is.
Wit staat nu gewonnen en wint in stijl. 

Toen Blees opgaf was de wedstrijd al beslist. Aran had al gewonnen van Werner Möller en Stefan had in een Draak Van Steenis van het bord gezet. Die partij kon ik niet reconstrueren op basis van het notatiebiljet.
Marcel kwam tegen Manuel Bosboom niet verder dan remise maar dat was goed genoeg voor de overwinning. Bosboom bleek een fantastische verdediger: na een mislukte opening stond hij een groot deel van de partij verloren.

Het commentaar is eenvoudig: na 14.. dxe4 staat zwart gedurende 20 zetten verloren, tussen de +2 en +10. Na 34. Lxg6 staat wit alleen nog maar iets beter.

[NV Marcel schreef er zelf over: Aan winstkansen geen gebrek. Een harde manier was 23 Lxg6+! Kxg6 24 Pf3 Dh5 25 Pxe4. De meest eenvoudige was 32 Lxe6 Dg5+ 33 Tg3 Dd2+ 34 Kh3, dan staan g6 en b7 allebei in met schaak. In tijdnood zag ik het niet helder meer. De laatste, moeilijkere kans was 34 Dc4! Dg5+ 35 Kh1]

Wim won van Ymar de Groot het in de SGA competitie vreselijk TL tegen T eindspel (niet noteren levert niet zo snel een toegewezen remise claim op) en ik versloeg Marius Lauer.

Mijn tegenstander verbruikte al zijn tijd om iets anders te vinden dan   bxc5 maar bijna
alles faalt op Pb3 en Lb2 mat
bxc5 Lxe2 is verloren eindspel voor wit

Tom Bottema

[NV PS, update o.a. ook nav reactie Bas, hier de scoresheets. Klik voor groot & oordeel zelf: 

ArdinStefanMarcel ]

7 opmerkingen:

  1. Je bent wel streng voor Stefan, Tom. WELKE TOREN GING ER NAAR C8?! En even aan zijn f wennen. Voor de rest alles foutloos en perfect leesbaar. En bovendien een fraaie partij! Maar nu moet Stefan die zelf maar publiceren

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De partij en analyse van Tom vind ik idd heel overtuigend (maar de andere ook hoor): en ik word jaloers want als ik zo'n combinatie of matbeeld probeer, steken mijn tegenstanders daar bijna altijd een stokje voor ;-) Het valt me wel op dat in Tom's partij de witte loper op g2 noch aan de verdediging noch aanval meedoet.
    Boudewijn

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De witte stukken stonden op het beslissende moment ongedekt of op en andere manier op de verkeerde plek. Lang rokeren werd wit fataal.

      Verwijderen
  3. p.s. en ik ben ook jaloers op Ardin: waarom laat iemand met de sterkte van Albert Blees zo'n combinatie toe, terwijl mijn tegenstander dan nog een zwarte loper heeft om op f8 te zetten :O ;)
    Boudewijn

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het schijnoffer van Aran en het offer daaropvolgend kan ook zo de boeken in.

      Verwijderen
  4. De masterclass van Stefan is hier:
    https://lichess.org/6WsCc4NM#1
    Ik ben geen draak specialist maar 8...Pxd4 lijkt mij een positionele blunder.

    Steve

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Merci! Ik heb je linkje toegevoegd in het artikel en ook de zetjes van Ardin-Blees ingevoerd

      Verwijderen