roterende banner

zaterdag 2 juli 2022

Strijd om clubkampioenschap nog onbeslist

De geruchten gaan dat onze wereldkampioen zijn titel misschien niet gaat verdedigen. Dat geldt zeker niet voor onze clubkampioen, Ardin. Gisteren speelde hij de eerste partij in de play-offs tegen uitdager Peter. (Bij ons is de eerste partij meteen ook al de voorlaatste. Misschien is dat nog een ideetje voor de FIDE?)

De play-off ging aarzelend van start. Peter won de toss maar wist niet goed hoe hij deze winst moest verzilveren. Misschien was dit een voorbode voor zijn partij. Hij besloot met de witte stukken te beginnen en deed dat heel goed. Hij kwam  zelfs twee pionnen voor. Helaas voor hem leverde hem dit geen vol punt op. 

Doordat Johan er niet was, werkte het electronisch bord niet. We moeten nu nog even wachten op de zetten van onze toppers.

Ik heb een paar foto's van stellingen in het eindspel waartussen ik geen logische zettenreeks kan vinden. Het eeuwig schaak waarin de partij eindigt, lijkt wel onvermijdelijk. Kijk zelf maar:

 

                                            



De play-offs om groepen B en C gaan niet door. Bij gebrek aan een tegenstander hebben Michiel en Victor deze groepen al gewonnen.

In een andere zaal speelden we met twaalf man Fischer Random.
In mijn eerste partij verheugde ik mij erop mij tegen Michiel verrassend lang uit de problemen te rokeren. Het kwam er niet meer van. Ik gaf een stuk weg. Hij had een paard op b3 staan, dat geloof je toch ook niet!

Na een half uur wachten totdat de rest ook klaar was, mocht ik tegen Robin. 
Deze partij ging voor mij al veel beter. Met enige hulp van Robin bereikte ik een zeer voordelige stelling waarin het mij wel gunstig leek mijn h-pion eens op te spelen. h2-h4 beeindigde de partij op reglementaire wijze met mat.
Ondertussen kwam Ron met een leuk dameoffer tegen Jildo waar deze niet om kon lachen. Grimmig sloeg hij de dame en hij zon op meer, mat bijvoorbeeld.
Ron kwam door met een niet oneindige reeks schaakjes. Niet oneindige reeksen schaakjes eindigen vaak met opgave, zo ook deze.
Ron reageerde zich af met schunnige grappen die wel tot algemene hilariteit leidden.
Toen Victor en Albert ook eindelijk klaar waren met hun partij konden we met de derde ronde beginnen.

Bert was al weg. Steve wou niet in zijn plaats spelen maar hij liet zich later nog wel opzadelen met een kansloze stelling die Gerben voor hem achterliet toen hij ondanks hevig protest van mijn kant wegvluchtte van onze partij.
Met Steve als verse kracht tegenover me kreeg ik het toch nog wel even moeilijk, maar doordat ik goed bleef opletten kwam de winst niet meer in gevaar.
Steve reageerde opmerkelijk teleurgesteld nu bleek dat hij nog steeds niet elke stelling van mij kan winnen, hoe kansloos ook.

Na 6 ronden gaan Jildo, Stefan en Kees samen aan kop met 5 punten. 
Zij strijden volgende week om de laatste begeerlijke titel van ENPS van dit seizoen. De rest staat op nagenoeg onoverbrugbare achterstand.

Maar belangrijker dan dat is de ontknoping van onze clubcompetitie.
Hoe loopt het af? Komt dat zien volgende week!

Bas




3 opmerkingen:

  1. Ja het zal wel aan mij liggen maar elke keer als ik Chess 960 speel en ik die vreemde opstelling zie denk ik weer "" Vreemde opstelling zal maar weer wat minder pillen slikken !"" Ik speelde ook een keer Anti-Chess ( zonder dat ik het wist op Lichess ) sloeg binnen 8 zetten heel wat stukken van mijn tegenstander eraf en dacht "" die imbeciel snapt er niks van !"" Nou hij snapte er alles van ! Je hebt nog meer van die rare spelletjes op Lichess .

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Grappig detail dat groene blokje met "bord 1" erop :-)) ik ben er bij morgen, ben benieuwd!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja Roeland denkt aan alles ! Het gaat toch om positie NR 1 !

    BeantwoordenVerwijderen