roterende banner

zaterdag 26 oktober 2013

Slecht KNSB-debuut; Commotie rond Bas vs Johan

Vorig jaar was iedere klap die we uitdeelden raak, maar dit seizoen leren we dat het ook anders kan. Het eerste en tweede liepen al tegen nederlagen aan die met het zelfde gemak winst of een gelijkspel hadden kunnen zijn, en nu was het cupteam aan de beurt. We speelden tegen Vegtlust, de bekerwinnaar van de SGS, regio Utrecht.

In een van de commentaren hieronder schrijft Steve: "Ik dacht dat wij goed stonden op alle borden toen ik weg ging, wat een teleurstelling!" En zo was het ook. Zo rond 23:15 was nog geen partij afgelopen en stond het virtueel 2½-1½ , 3-1 of zelfs 3½-½ voor ons.

Ons cupviertal verloor. Alleen Peter Hoekstra won zijn partij.
Om 23:30 gaf Peter Nitschke in hevige tijdnood, zijn eeuwige makke, alles uit handen. Jammer voor hem, zijn prachtige creatieve spel had alweer tot voordeel geleid, dit keer tegen een speler met maarliefst 2112 Elo. Hij had een pion meer én het initiatief, maar slechts 5 minuten tegenover 25 van de tegenstander. De 5 seconden fischertijd die elke zet opleverde maakten niet meer uit. Zijn vijf minuten werden er snel één en de stelling een puinhoop.

Maar de eerste nul kwam van Mark. In een niet heel spannend remiseeinspel (5 pionnen beide en loper tegen paard) schreeuwde Mark plotseling 'NEE HE!' Hij had zijn loper en koning in een paardvork gezet. "Dat had mijn zoon van 8 niet gedaan" zei Pieter Oldenhove fijntjes. "Ook niet om half twaalf 's avonds?" zei de captain van Vegtlust.

Dezelfde Pieter had moeten spelen voor de cup maar voelde zich niet helemaal lekker en werd vervangen door Ruud van Caspel. Dat Pieter in de interne wel speelde en vervolgens won van mij laten we verder onbesproken. Ruud speelde dus op het laatste bord, kwam goed te staan maar moest toch berusten in remise. Geheel in stijl vulde hij de rest van de avond met zelfbeklag en liet iedereen zien hoe goed hij in het middenspel had gestaan. Arme Ruud, arm team, arm ENPS.

De eer van de avond werd gered door kopman Peter Hoekstra. Dit betekent een wel heel erg snel einde van het KNSB avontuur.. gelukkig zijn we nog een heel jaar kampioen van Amsterdam en omstreken, dat nemen ze ons niet meer af. Hoewel ... het ENPS-cup viertal moet volgende week alweer opdraven voor de SGA bekerwedstrijd, hopelijk bijven we in onze eigen competitie langer overeind.

Dan de interne. Rondom de partij van Johan van der Maas tegen lijstaanvoerder Bas Jonkers ontstond al vroeg in de partij een luidruchtige commotie. Door het gekerm van Johan en de brede smile op het gezicht van Bas dacht ik dat Johan verloren had, maar na afloop zei Johan dat het een mooie partij was geweest. "Nou Johan, dat wordt dan een leuk artikeltje voor op de website" zei ik hem. Hij leek ja te gaan zeggen maar hij bedacht zich: "Nee, nee, ik hou mijn opening liever geheim". Des te leuker vond ik het stukje dat Bas mij mailde. ENPS-ers, let op:
Wat mijn winstpartijen betreft bestaat mijn repertoire vooral uit enerzijds, als het meezit, saaie potjes waarin ik alleen wat lichte druk uitoefen en ofwel een pion voorsprong neem die uiteindelijk gaat promoveren ofwel lang wacht op een kans op directe winst na een fout van de tegenstander,  en anderzijds, als het tegenzit, spannende potjes waarin ik voortdurend in de verdrukking sta maar uiteindelijk naar de winst kan counteren nadat de tegenstander er niet in slaagt door te drukken.

Het past niet bij mij dat ik mijn tegenstander naar de keel vlieg in de opening. Meestal loopt het niet goed met mij af als ik niet eerst rustig ontwikkel, rokeer enz.
Johan schrok zich dan ook een hoedje afgelopen vrijdag.

Oordeel zelf. Heb ik de winst gemist?
Johans zwartveldige loper raakt buitenspel, ik stort me met volle kracht op de damevleugel en na 11 zetten (1. d4 d5 2. c4 c6 3. Nc3 Nf6 4. cxd5 cxd5 5. Nf3 Nc6 6. Bg5 Ne4 7. Bh4 Qa5 8. Qb3 e6 9. e3 Bb4 10 Rc1 Bd7 11. Bd3) ontstaat het volgende diagram:
Johan van der Maas - Bas Jonkers na 11. Bd3
Hier klotst de adrenaline door mijn bloed. Waar gaat de dame heen na 12. ... La4? Volgens mij nergens. Veel te snel speel ik 11. ... Pxd4 - dat is toch dwingend! - en zie dan tot mijn afgrijzen dat na 12. Pxd4 La4 13. Dxa4! Dxa4 14. Lb5+Dxb5 15. Pdxb5 wit een stuk voorblijft. Stuk kwijt? Nee, gelukkig heb ik na inderdaad 12. Pxd4nog 12... e5!? In de analyse bleek dat 13. Pc2 nu ook niet werkt.
Wij vervolgen met 13. a3 Lxc3+ 14. bxc3 Pc5 15. Dc2 exd4 16 exd4 Pxd3+ 17. Dxd3 0-0 en wit kan niet rokeren.
Ik kom alsnog gewonnen te staan, maar verslons het tot remise.
Maar nu: Wint 11. ... Pe5! niet direct?
Bas
Interne, ronde 7: Partijen - Ranglijst - Kruistabel - Voortschreiding - Alle uitslagen per speler
Niek

4 opmerkingen:

  1. 11 Pe5 wint inderdaad direct. Na 12 e5 Had ik niet 13. a3 maar 13. Lxe4 moeten spelen waarna wit gewonnen staat.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zonde zonde... We hebben toch wel aangetooond kwalititatief niet te kort te komen. Op een gegeven moment telde ik al een 3 1/2- 1/2 eindstand waarop ik besloot om in een iets voordeligere stelling remise aan te bieden, wetende dat mijn tegenstander dit toch niet kon aannemen. Dit geeft meestal extra druk op de schouders van de weigerende partij en na 3 zetjes deed hij echt een mindere zet waardoor ik een leuk voordeel had. Tot mijn spijt vernam ik daarna:
    - Mark verblunderde zijn remise stelling. Als ze volgende keer nog eens c5 tegen je spelen Mark dan zou ik je aanraden om gelijk b6 te spelen en daarna de boel nog meer op te blazen met e5 gevolgd door Pg4. Wat je nu speelde was ook prima maar gaf ietsjes meer problemen volgens mij, hoewel je het erg goed speelde.
    - Peter zag ik naast me een goed opgezette partij verblunderen. Jammer jammer! Want hij toonde toch wel degelijk aan dat hij jongens van 2100 niveau moeiteloos van het bord kan schuiven.
    - En Ruud, ach ja Ruud :( Tegenstander volkomen overspeeld en dan ook de trekker weigeren over te halen. Ruud ik kon het toch niet nalaten om je partij nog eens een keertje na te spelen, maar er zijn zoveel verschrikkelijk overtuijgende winstvarianten dat ik er zowat van moet huilen. Na Txf8 bijv is f4! een uitstekende zet die volgens mij een paard wint of de d-pion op c6 brengt. Ook na Tfd8 dreige zwart nog geeneens iets (...Pe2+ Lxe2- Td1+ en de loper kan naar f1).

    Volgens mij hebben we wel aangetoond met zijn vieren dat we zeker goed genoeg zijn voor dit niveau. We hebben alleen nog even wat killer instincten nodig.

    groet,

    Peter H

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Niek, ik zou graag onze partij toch niet onbesproken willen laten.Na een aantal nederlagen tegen je had ik weliswaar wat moeite met de opening, maar stond ik vanaf zet 20 toch wel lekker. Ik won een pion en je had wat zwakheden. En toen kwam er de mokerslag. Je zei: "he wat is dit nu?" Ik zei, "had je het dan niet gezien", waarop je antwoordde:" ik zie het nog steeds niet". Misschien toch leuk het diagram voor de mokerslag op de site te zetten en de ENPS-ers te laten raden om welke zet het ging?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hè jakkes Pieter, nee hoor, en dan moet ik dat diagram zeker ook nog zelf maken, daar begin ik niet aan. Ik denk er helemaal niet met plezier aan terug!

    Het klopt dat ik het niet zag, niet in eerste en ook niet in tweede instantie, maar dat kwam omdat de dreiging al zolang werkeloos op het bord stond dat ik er al tijden helemaal geen aandacht meer aan besteedde. Alsof ie er niet meer was. Ik denk dat het als diagramopgave erg gemakkelijk is, want als je de stelling fris bekijkt springt de dreiging wel in het oog. Daar komt nog bij dat ik een ontzettend zwakbegaafde speler ben. Ik kijk alleen maar naar eigen mogelijkheden en hou nauwelijks die van mijn tegenstander in de gaten..

    Maar als je me het diagram stuurt dan kan ik natuurlijk niet weigeren en zal ik het plaatsen.

    Niek

    PS. Laat je niet ontmoedigen he, ik plaats met het grootste plezier alle digitale bijdragen van alle ENPSsers! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen