roterende banner

zondag 30 december 2012

Jaaroverzicht(je) ENPS 2012

De kranten staan vol jaaroverzichten, en daar wil ik graag een beetje bij aansluiten. Voor een echt jaaroverzicht heb ik geen tijd genoeg, dus ik wil alleen stilstaan bij twee (maar wel zeer uitzonderlijke) momenten. Allererst ons 75-jarig jubileum.

Op donderdag 23 februari 2012 schreef onze voorzitter Rimme:

“Beste (oud) leden,
Het is heel vervelend om te moeten melden, maar door het dichtvriezen van de Amsterdamse wateren heeft de feestcommissie moeten besluiten het jubileumfeest en toernooi uit te stellen naar zaterdag 10 maart (...) Gisteren hebben we nog geprobeerd een goed alternatief te verzinnen om de dag door te laten gaan, maar dat is niet gelukt.”

Wat zal die winter de herinnering ingaan zeg, dat het zó bar en boos was dat zelfs ons jubileum niet door kon gaan! Afijn, 10 maart dus, toen ging het wel door omdat de grachten bevaarbaarbaar waren geworden zodat de jubileumboot er nu wel door kon. Grofweg was de memorabele dag verdeeld in drie delen: eerst op ons clublokaal met een lezing over Klaas Mastenbroek, waarna een toernooi werd gespeeld en het clublied werd gezongen olv Pieter. Tweede onderdeel was een ludieke vaart met een mooie boot naar een restaurant aan het IJ; Noorderlicht. Na het eten voer de boot ons weer terug. Deel drie werd tot in de kleine uurtjes intensief gevierd in ons buurtcafé “De Plakhoek”. Hieronder twee zeldzaam prachtige documenten, een filmpje en een fotoserie, beiden gemaakt door Joost Hecker:



http://www.flickr.com/photos/pietamstelvliet/sets/72157629212878648/show/

Het tweede moment uit het jaaroverzicht van ENPS is de uitzonderlijke opmars in de externe en interne waarin het ene record na het andere sneuvelde. We hebben vijf teams in de externe competitie van de SGA spelen, en dat waren er al nooit meer. Nu zijn we afgelopen jaren een paar keer ongelukkig gedegradeerd, waardoor, in combinatie met het aanwaaien van een aantal nieuwe sterke spelers en de progressie van een aantal interne talenten, we de ene winst na de andere boekten. Een overzichtje van het seizoen 2012/2013 tot nu toe:

1x verloren, 2 x gelijk, en maarliefst 14 x (veertien keer) gewonnen. Zou er een amsterdamse club ooit beter gepresteerd hebben in de eerste competitiehelft? Ik denk het niet. Voorlopig resulteert het in eerste plaatsen vor het eerste, tweede, vierde en vijfde. Het derde staat derde in zijn poule, ook netjes natuurlijk.

Ook in de interne sneuvelden records, we hadden een goede opkomst, vaak boven de 20 ENPS-ers. Hieronder zie je een grafiek met de opkomst per ronde. In de grafiek worden alleen leden geteld, bezoekers en externe tegenstanders werden niet geteld. In werkelijkheid was het dus nog drukker.  
Niek

dinsdag 25 december 2012

Kerstproblemen

Om de tweede kerstdag (en/of de rest van de vakantie) door te komen drie fraaie problemen. Wie vindt als eerste de oplossingen?

Het eerste probleem is superorigineel. Niet matzetten is de opdracht, en het lijkt onmogelijk. Ik twijfelde eraan of het diagram wel goed was... maar dat is het geval! Leuk is het tweede diagram, ook al onorthodox, en weer niet door een computer op te lossen. Dat is wel het geval met het laatste probleem, maar de aardigheid daarvan is dat het ook mat in twee is als je op f6 ipv de witte een zwarte dame zet. Het verhaal achter dit dubbelprobleem lees je hier



Ik heb de problemen overgenomen uit het boek Outrageous Chess Problems.

Niek 

zondag 23 december 2012

Stefan tweede in Hillegoms Open

Stefan is dus niet eerste geworden, hij schreef me: "helaas gisteren niet kunnen winnen en dus gedeeld 2e geworden. Maar nog steeds een TPR van boven de 2100. Bijgevoegd zit de partij (echt leuk om na te spelen, gebeurde een hoop)."

Gek genoeg is de website
www.schaakclubdeuil.nl/node/158
op moment van schrijven (een dag na de laatste ronde) nog niet geüpdate, dus geen standen, uitslagen etc. maar dat zal wel snel hersteld worden.
Play online chess

zaterdag 22 december 2012

Peter Hoekstra winnaar eerste competitiehelft

Kees - Peter ½-½, beide heren zijn ongeslagen deze competitiehelft


Wit aan zet, wat doe jij?
Ik speelde en leuke partij tegen Stefan, en kwam zeer kansrijk te staan:

Niek Verweij - Stefan Lehmann
1. e4 c5 2. Nc3 e6 3. f4 d6 4. Nf3 g6 5. Be2 Bg7 6. O-O Nd7 7. d3 a6 8. f5 Ne5 9. fxg6 Nxf3+ 10. Rxf3 hxg6 11. Qf1 Qe7 12. Bd2 Bd7 13. a3 Nh6 14. Rg3 O-O-O 15. Rb1 Rdg8 16. b4 Bd4+ 17. Kh1 f5 18. bxc5 Bxc5 19. d4 Bxd4
Een ontzettend leuk moment, ZIE DIAGRAM
20. Rxb7?? (20. Bxa6!! Bc6 21. Bg5 Qd7 22. Bxb7+ Bxb7 23. Qc4+ Bc5 24. Na4) 20... Kxb7 21. Bxa6+ Ka8 22. exf5 Nxf5 23. Qf3+ d5 24. Bf4 Nxg3+ 25. Bxg3 Qxa3 0-1

In de analyse lachte Stefan mij uit: "Hoe kon je nou 19. d4 spelen!" Samen met Rybka lach ik terug, het beest vind 19. d4 ook het beste, en tevens de enige zet die voordeel oplevert :-) Daarna is het wat minder lachen voor mij ... ik dacht lang na in de stelling van het diagram. Eerst wilde ik 20.Lxa6 spelen maar dacht er te weinig aan over te houden. Ik zag dat na 20.Txb7 de koning niet naar rechts kon, daar had ik vlijtig aan zitten rekenen. Stom genoeg had ik de koningsvlucht naar links, richting a-lijn, nauwelijks bekeken. Stefan doet het natuurlijk goed en wint daarna achter elkaar. Jammer, jammer, maar ik heb wel echt plezier aan deze partij gehad.
Niek

UPDATE
Nav de reactie van Steve: Inderdaad maakte Tony het weer eens onvoorstelbaar bont, zie onderstaande foto’s, genomen na de zetten 1. e4 f5, 2. exf5 Kf7, 3.Dh5+ g6, 4.fxg6+ Kg7 5.gxh5 Txh7 6.Dg5+ Kh8. En vanuit die stelling gewoon nog winnen hè.
Steve zelf offerde zijn dame, mooi en moedig, maar niet zo spectaculair vond ik: hij kreeg er drie lichte stukken voor terug, en kwam bovendien later nog in de verdrukking. Wat een potentie heeft Dirk, hij komt tegen de sterkste spelers goed te staan. Vervolgens kan hij het dan niet afmaken, meestal door een gruwelijk gebrek aan tijd. Wie wil hem trainen?!? Dirk is een ruwe diamand, hij moet alleen nog even geslepen worden en we hebben er een 1e teamspeler bij!

vrijdag 21 december 2012

Kerstvakantie en de interne

Beste leden,

Vrijdag 21 december is de laatste schaakavond van dit jaar. De 15e en laatste ronde van de 1e helft van de interne competitie wordt dan gespeeld. Vrijdag 28 december zijn we dicht. Op vrijdag 4 januari 2013 gaan we verder met de 2e helft van de competitie met nieuwe kansen voor iedereen. In het nieuwe jaar komt de rapid en snelschaakcompetitie ook weer aan bod; op 25 januari staat de eerste voorronde rapid gepland.

Het was de afgelopen maanden verheugend te zien dat er meer mensen kwamen, de sfeer erg goed was en dat er extern veel werd gewonnen. Laten we die lijn in 2013 voortzetten.
Het bestuur wenst iedereen hele fijne kerstdagen en een mooi nieuwjaar.

Namens het bestuur, Pieter

Partijen van Ben

Ter ere van onze externe triomfen in het algemeen, en die van afgelopen dinsdag van het eerste in het bijzonder: hieronder twee partijen van Ben de Leur! Ze zijn voorzien van prettig commentaar van de man zelf.
Ik heb tevens een nieuw PGN viewertje, volgens mij beter dan de vorige. Ik hoor graag jullie reactie, ook of het overal werkt.
Niek
PS: een kleine instructie, ik zie nl dat de scrollbalk van de zetten op een gekke plek staat. weet niet hoe ik dat veranderen kan. In elk geval is ie niet strikt nodig. Om naar het begin van de partij te gaan klik je op "<<" en de eerste zet krijg je als je op ">" klikt.
Play chess online
Play chess online

zondag 16 december 2012

Update Kattenburger Open en Hillegoms Open

Hierboven de partij van Pieter (met commentaar van zijn hand) nav van zijn stukje een paar artikeltjes hieronder over de Kattenburger open.

Stefan Lehmann staat na 6 van de 7 ronden op de eerste plaats in de hoofdgroep van het Hillegoms Open, hij deelt de eerste plaats met drie anderen. Met nog een ronde te gaan heel erg spannend dus ... zal hij eerste blijven? ... zou er nog een winst voor hem inzitten?
Alle partijen, ook die van Stefan dus, zijn na te spelen op de site van het toernooi.

Niek

zaterdag 15 december 2012

Interne ronde 14, extern weer winst

ENPS 5 pakt de winnende draad weer op en won van de dove schakers van TOG. Dove mensen, lekker rustig zou je denken, maar niks hoor. Omdat ze het zelf niet horen wisten ze toch nog aardig wat geluiden te produceren. Er werden grappen gemaakt dat ze waarschijnlijk voortdurend gezamenlijk hun partijen analyseerden in de voor ons onbegrijpelijke gebarentaal. Maar als dat al het geval was, ze hadden er niet veel aan. We kwamen snel op 2-0 door winst van Har en Sander. Het zou dus wel goed komen, want op het vierde bord had Asha een paar stukken en een berg pionnen meer, het kon niet mis gaan.... maar ze liet een eenvoudig en onnodig mat toe!! Arme Asha, als ik iemand een punt gun dan is zij het wel. 2-1 dus, het werd nog even spannend. Rimme op bord drie had een gevaarlijke vrijpion tegenover zich, maar maakte als laatste remise. 2½-1½ en de koppositie in de poule verstevigd.
Vlak voor het drama: Asha laat mat toe doordat
de zwarte dame ongehinderd naar f3 mag
Mark Hecker vergrootte zijn achterstand op nummer 1 in de interne door gedecideerd te verliezen van Bas. Mark stond na een zetje of 25 vier (!) pionnen achter. Een ernstig gevalletje van je dag niet hebben lijkt me. Eén keer een pion wegblunderen, oké. Bij twee keer kan ik me ook iets indenken... maar vier!?
Mark vs Bas 0-1 en Ciel vs Theo H 1-0

Niek

dinsdag 11 december 2012

Grasmat – ENPS voor de SGA cup

Nr 18 zou het moeten worden, nr 18 werd het!

We hadden een leuke tegenstander geloot. ze spelen bij ons in de eerste klasse, maar lijken qua rating te doen. Maar te doen lijken en werkelijkheid is toch wat anders. Op bord 1 speelde onze nieuwe aanwinst, Peter H. Hij kwam, zo bleek ook uit de analyse later, prima te staan. Peter kwam met een pionoffer, maar zag helaas te laat dat het ook een tweede pion zou kosten, was dus niet goed. (Grappig overigens dat Peter N op bord 3 op een bepaald moment ook twee pionnen achterstond. Voorzichtiger met pionnen Peters!) Peter H kreeg toch nog wat spel, maar het was niet genoeg, totdat ……… zijn tegenstander met nog maar een pion voor, remise aanbood. Doorspelen zou te moedig zijn geweest. 0,5-0,5

Op bord 2 speelde Stefan een beetje gedurfde dame-aktie, bracht haar op A6. Eigenlijk stond Stefan wel wat minder, in ieder geval minder ruimte. De tegenstander bood echter remise aan! Wat nu, Peter N staat op bord 3 twee pionnen achter. Als dat mis gaat…. is remise op bord 2 te weinig! In het geval van 2-2 valt eerst het 4e bord af, dan het 3 e …. Op mijn verzoek ging Stefan toch nog even een kwartier denken over het voorstel, we hadden veel meer tijd. Maar goed…. doorspelen was niet verantwoord, dus werd het remise: 1-1

Bij Peter N werd het spannender, Kees leek op bord 4 iets beter te staan, maar dat zal toch wel niet meer zijn dan remise? Na een tijdje kon Peter zetherhaling afdwingen, maar inmiddels hadden we uitgezocht dat bij 2-2 er geloot zou moeten worden. Daar is Peter niet zo gek op, dus ging hij met minder tijd, twee pionnen achter, zetherhaling uit de weg, dapper! Het werd spannend, heel spannend. Uiteindelijk wist onze man de zwarte stelling helemaal op te vreten, en in gewonnen stelling was er ook nog een dameoffer, heel fraai: 2-1 Hoop dat Peter even de laatste 10/15 zetten of zo (of de hele partij) wil mailen naar Niek. 2-1

Hoe zou dat overigens tellen in onze reeks…. 2-2 maar verliezen door loting? Is de geweldige reeks dan onderbroken of niet? Als laatste bleef Kees over, met engelengeduld wist hij eindspel naar zijn hand te zetten. Dame en loper tegen dame en paard, later alleen de dames nog. Na dame ruil was het een kwestie van de betere stelling zien te winnen. En dat deed ie erg netjes! Uiteindelijk een 3-1 zege…. Maar het had gemakkelijk anders kunnen lopen! Volgende wedstrijd tegen de winnaar van: Pegasus – EsPion

Oh ja, zodadelijk naar Caissa, Ruud aanmoedigen! Hij speelt een potje vooruit.

Ronald

maandag 10 december 2012

ENPS-ers op dreef in 3e ronde Kattenburger open

Zondag was de 3e ronde van de Kattenburger open. Het is een leuk toernooi georganiseerd door de Raadsheer met eens per maand op zondagmiddag een partij volgens Zwitsers systeem. Gerie doet weer veel goed werk! Ben de Leur had de eerste twee rondes gewonnen en had het niet makkelijk tegen Ben Wijgers, maar wist door eeuwig schaak remise te houden. Steve Michel had 1.5 punt uit de eerste twee rondes en speelde gedegen naar een overwinning. Ik had 1 punt uit de eerste 2 rondes en speelde tegen Anjo Vlug een goede partij, want bijna alle 21 zetten waren de beste volgens de computer achteraf. Misschien ben ik wel in vorm! Steve zei over mijn partij dat ik alles had wat ik wensen kon en dat klopte ook: een betere stelling in het centrum, geen tegenspel en uiteindelijk een koningsaanval met veel stukken tegen weinig stukken. Martin Rekelhof en Frans Altena hadden een half punt uit de eerste twee rondes en wonnen allebei. Martin's tegenstander zwichtte na veel dreigingen richting de koning en toen ik bij Frans keek stond hij geloof ik een stuk voor. Tony had ook iets recht te zetten, want in de eerste twee rondes had hij verloren. Er kwam een spannende stelling op het bord, waarin Tony een paard had voor 3 pionnen en zijn koning wat open stond. Maar heel rustig en goed haalde hij de overwinning binnen. Al met al 5.5 uit 6 voor ENPS-ers tijdens deze ronde.

Op 12 januari begint bij Het probleem/Tal/DCG ook een toernooi met elke maand een ronde, maar dan op zaterdagmiddag.

Pieter Oldenhove

zaterdag 8 december 2012

Interne ronde 13 en Externe successen

Extern

Het vierde won met grote cijfers van de huidige koploper en staat nu gedeeld eerste in de poule. Voorlopige tussenstand:
ENPS 1: gedeeld eerste
ENPS 2: ongedeeld eerste
ENPS 3: ongedeeld tweede
ENPS 4: gedeeld eerste
ENPS 5: ongedeeld eerste
ENPS cup: Ons sterkste viertal speelt aanstaande maadag de eerste wedstrijd uit tegen Het Grasmat... het is wel duidelijk wat we van ze verwachten!

Intern


Niek

vrijdag 7 december 2012

Het tweede

Na zo een verslag van een anonieme twee-oog uit het achttal van het vierde kan het tweede team natuurlijk niet achterblijven.

Treffend hoe wij hieronder neergezet worden als oude glorie.
Dat wij woensdagavond met vijf man sterk in een Amsterdamse auto aan de rand van de hoofdweg van Uithoorn staan, overgeleverd aan de gratie en grillen van de smartphone behorend tot de eerste beste opgeschoten GTI-rijder die we desperaat aanklampten sterkt dit beeld alleen maar.
Of hij weet waar de Bilderdijkhof is? Nee hoor, maar zijn telefoon wel.
Enigszins beteuterd nemen we de routebeschrijving in ontvangst.
Een paar minuten eerder reden we nog vertwijfeld door de Roland Holststraat. Bord 6 prevelde dat we best weleens dicht in de buurt konden zitten aangezien dat ook een schrijver was.
Daar heb je wat aan.

Bord 3 deed alsof hij wist dat Bilderdijk een schrijver was en vroeg zich hardop af hoe de vrouw van Holst ook alweer heette, Henriette of Mariette?
Het bleef stil.

Het adres hadden ze ook maar met een mazzeltje verkregen.
Bord 2 zocht het twee minuten voor vertrek op maar moest het antwoord dertig later -alreeds in Uithoorn- schuldig blijven.
Dan maar -na voor de tweede keer Roland Holst gezien te hebben- een clubgenoot en begenadigd verslagschrijver bellen met de goede hoop dat hij zich in de buurt van het internet bevond. Hij stelt nooit teleur.

Spelend tegen Amstel 3 merkte hun sympathieke teamleider met een prachtige naam terecht op dat we in een match tegen hun eerste ook nog (licht) favoriet zouden zijn.
Een flinke overwinning viel te verwachten en de bookies kregen ook wel uiteindelijk hun gelijk maar de weg naar de 6-1 overwinning die avond (De webmaster had al vooruitgespeeld, geen commentaar) was lang en vol obstructies.

Zo liet de tegenstander -van de door griep gevelde- Bord 3 speler weten ook weleens een jaartje voor ENPS gespeeld te hebben. Wanneer dat was? 1949 dacht hij. En dan speelt hij na 1. e4 c5 2. Pf3 de agressieve zet 2. ..d6 met waarschijnlijk de intentie een draak of een najdorf te spelen. Dat zet de toch al snel bange Bord 3 speler toch even aan het denken. Hoe nu verder? Na 3. Lb5 gespeeld te hebben overdacht hij nog even zijn zonden en bouwde een minuscuul voordeeltje op in een Maroczy-structuur. http://en.wikipedia.org/wiki/Mar%C3%B3czy_Bind

Hij had ook best veel aan zijn hoofd. Een kop vol snot, zes jaar geleden toen hij nog amper boven de 1600 uitsteeg verloor hij jammerlijk van dit brok ervaring,voor het eerst playing captain en toch wel wat druk als je 1-0 achter staat, een wit-bord mist en zelf baalt dat je niet gewoon 3. d4 hebt gespeeld en dan maar kijken wie er meer openingskennis heeft.
Veel druk werd weggenomen door en dus veel dank was deel aan Bord 7 die met wit zelden teleurstelt.
Altijd 1. c4 en zelden minder dan een half punt.

Dat maakte dat Bord 1 na goed overleg remise speelde tegen hun sterkste speler.
Vanuit de opening leek het erop dat wit snel voordeel kreeg met een variant die hij goed kent en waar een oud-ENPS voorzitter zich ook graag van bedient. Het komt er in het kort op neer dat je 1. d4 speelt, (dan enigszins afhankelijk van de zwarte opstelling) Pf3, b3, Lb2,c4, e3, Ld3 (Le2), 0-0, Pbd2, f4, gevolgd door Pe5 en eventueel dit paard te stutten met Pf3. Dit is een lastig systeem om te counteren en wordt ook op GM niveau gespeeld.

Bord 1 klaagde over hoofdpijn en het gemiste La3 en kreeg dus remise aangeboden.
Tja, Bord 3 ging toch even twijfelen. Dan sta je 1.5-1.5 met nog maar een wit-bord te gaan. En dat ben je zelf.
Op de zwart-borden staat alleen bord 4 overwegend. Toch maar bord 1 zelf laten beslissen. (1.5-1.5)

Daarna gaat het heel langzaam en dan ineens heel snel. Twee uur lang geen resultaat.
Om half twaalf staan we met ze vijven twee pionnen voor en Bord 3 wordt toch weer zenuwachtig, kan dat nog misgaan?

Nou, als hij een beetje zijn best doet lukt dat wel.
Zwart heeft met b5 eindelijk tegenspel gekregen en er wordt afgewikkeld naar een dubbel toren, pionnen eindspel. Waarbij beiden twee potentiële vrijpionnen krijgen. Tegen middernacht laat de oud Ensp-er toch nog een toren binnen via de h-lijn en gaat het als een nachtkaars uit.
Zo ook dit verslag. Bord 8, Bord 6 en Bord 4 wonnen geruisloos tegen middernacht. Sterk gespeeld van alle drie en zij zouden meer aandacht verdienen in dit verslag.

Maar de beste ENPS-er was met grote afstand de vijfde teamspeler die vooraf aanbood om halverwege te komen kijken en zo een aantal Borden naar huis te kunnen brengen zodat Bord 2 niet twee keer op en neer naar Uithoorn hoefde te rijden.


Weer gewonnen, en weer het duurrecord ongeslagen blijven bijgesteld!
Bord 3

zondag 2 december 2012

AMSTERDAMS SNELSCHAAKKAMPIOENSCHAP

Ingezonden door de SGA:
 
Op een van de laatste dagen van het jaar, te weten zaterdag 29 december, wordt het snelschaakkampioenschap van de SGA gehouden. De winnaar wordt snelschaakkampioen van Amsterdam 2012. Het toernooi vindt plaats op een echt Amsterdamse locatie, goed bereikbaar voor iedereen. Te weten: Gebouw Batavia, Prins Hendrikkade 85, schuin tegenover Amsterdam CS. Er is plaats voor maximaal 50 deelnemers, de FIDE snelschaakregels zijn van toepassing en het speeltempo is als vanouds 5 minuten.

Het toernooi begint om 12.00 en eindigt om 17.00 uur. Deelname kost 10 euro. Voor jeugdleden tot 20 jaar slechts 5 euro. Hoofdprijs 150,- euro.

Aanmelden kan via adriennecramer@hotmail.com die je ook bereikt via 020- 6924396 en 06-44972821. Aanmelden aan de zaal kan ook. Maar dat is op eigen risico. Vol is vol.

zaterdag 1 december 2012

Vrijdag 20 november

Extern: weer winst, ditmaal het vijfde, 2½-1½
Intern: Peter Hoekstra is terug en staat met 6 uit 6 weer eerste.

donderdag 29 november 2012

Het vierde



Ze hebben niet de glamour van het eerste of de aaibaarheid van het vijfde, de mannen van het vierde. Ook de oude glorie van het tweede of de gedrevenheid van het derde lijken hun vreemd te zijn. Zoals wijlen de onnavolgbare Pierre Janssen het in een van zijn Kunstgrepen ooit uitdrukte: '[Ze] zijn er wel, maar ze zijn er niet.' Toch wisten ze in hun eerste wedstrijd, opgejaagd door de eerdere prestaties van voornoemde teams en onder de vooralsnog twijfelachtige regie van een jong maar onervaren gedeeld leiderschap*, een waardevolle puntendeling in de wacht te slepen tegen het niet te onderschatten Raadsheer 3.

De borden: ENPS 4 vs De Raadsheer 3 Eind: 4-4

1. Har Lesmeister 0-1
2. Theo Hendriks 0-1
3. Arjan van Tuijl 1-0
4. Victor Bartman 1-0
5. Joost Hecker remise
6. Albert de Roo 1-0
7. Roeland Kief 0-1
8. Leo van Benten remise

Geïnspireerd door deze vechtremise leek de tweede ronde op hun weg naar eeuwige roem voor deze jongens van Jan de Witt een fluitje van een cent. Dat varkentje zouden ze wel even wassen. Nu moet gezegd dat de nieuwe tegenstander, Caíssa 12, de faam van de club en het thuisvoordeel ten spijt, op papier ook geen onneembare horde leek. En inderdaad, nu eens geen gedoe met berenhuiden en misplaatste hoogmoed, maar een eclatante zege op een mindere tegenstander. Maar genoeg gedraald en vooruit met de geit, we willen de resultaten zien, het liefst met naam en toenaam en het sausje van een klein schandaal.

In het echt: Caïssa 12 tegen ENPS 4 Eind: 3-5

1.                  Theo Hendriks 0-1
2.                  Arjan van Tuijl 1-0
3.                  Victor Bartman 1-0
4.                  Har Lesmeister 1-0
5.                  Dick de Graaff 1-0
6.                  Albert de Roo 1-0
7.                  Joost Hecker 0-1
8.                  Peter Tames 0-1

Zoals uit de statistieken blijkt hebben ook de trouwe invallers hun steentje bijgedragen. En laat die bengels van het vierde maar gerust schuiven.


* Uit doorgaans betrouwbare bron kwam ons het volgende, (veelzeggende?) commentaar ter ore aangaande de verrichtingen van de ene, meestal iets meer op de voorgrond tredende, component van dit duo-captainship, zoals het in de volksmond ook wel heet: 'Nadat...schoof...een eindspel met een pion meer met vaste (sic!) hand naar een nul.'

NN

(Naam en adres zijn bekend bij de redactie)

zaterdag 24 november 2012

ENPS 1 - Fischer Z 2

Invaller Ben scoorde een vlot puntje met 1. c4
Voor tien uur gaf de tegenstander op terwijl Ben tien minuten bedenktijd had gebruikt. Strakke partij.

Kort daarvoor werd op Bord 1 de vrede getekend.
Na 1. d4 d6 2. g3 e5 3. dxe5 dxe5 4. Dxd8+
verzuimde wit naar eigen zeggen de zet c4 en kreeg hierdoor minder dan niets uit de opening. Goede remise met zwart van Ruud dus.

Op bord 2 speelde toekomstig Hillegoms kampioen en soon to be 2000+ speler Stefan.
Hij leek in een Franse ruilvariant iets makkelijker te staan maar het evenwicht werd ook hier nooit verbroken

Deze 2-1 voorsprong bleef tot de laatste twintig minuten op de borden.
vlnr: Ben, Peter N, Stefan, Pieter, Kees en Ruud

Kees maakte de wedstrijdleider heel blij door na een enigszins mislukte Slavische opening een passieve maar solide stelling met vaste hand de remisehaven binnen te schuiven.

Pieter trof met zwart een goed voorbereide Alapin siciliaan speler (1. e4 c5 2. c3)
Na een lange theoretische variant ontstond een interessant eindspel duel waarbij wit in de laatste minuten de winst veilig stelde.

Peter Nitschke en zijn tegenstander speelde de tweede 1. d4 d6 partij van de avond maar Peter koos voor een wat actievere variant met 2. c4 e5 3. Nf3 exd4 4. Dxd4 en kreeg mooi stukkenspel.
Lang geleden dat ik hem een half uur meer dan zijn tegenstander zag hebben. Uiteindelijk toch nog beiden in milde (tijdnood) maar Peter tikte het beheerst uit.
Mark, Jan en toeschouwers Peter H, Har en Sander

Van Jan heb ik het minst gezien. Althans, ik begreep er vanuit de opening al helemaal niks van. Het leek allemaal redelijk exotisch en wit zag er toch gezond uit toen hij een loper op d6 plantte. Mocht allemaal niet helpen. In tijdnood won Jan.

Mark speelde volgens mij voor het eerst 1. d4 in een externe pot en dat ging hem goed af. In een Grunfeld (Mark vraagt zich nu af wat dat is) zette hij het rustig op en er kwam een typische dame-gambiet structuur op het bord.
Ik hield nog even mijn hart vast toen Mark  een remise-aanbod weigerde en volgens mij prompt een slechte zet deed maar de tijdnood van de tegenstandster en de vasthoudendheid van Mark waren genoeg voor het punt.

stelling na 5. c3
Ik had zo ongeveer de fijnste interne pot die je als extern wedstrijdleider kunt hebben. Een hoffelijke, erudiete tegenstander die zo vriendelijk was om a tempo in een van mijn flauwe valletjes in het Spaans te lopen. (1. e4 e5 2. Pf3 Pc6 3. Lb5 Pf6 4. 0-0 Lc5 5. c3 DIAGRAM 5. ... d6? 6. d4! Lb6 d5! en wit wint een stuk)
Wel ging hij met misschien wel het mooist schaakboek van de avond naar huis. Het toernooiboek VSB 1996 getiteld "Waarom schaakt u eigenlijk?" met prachtige korte verhalen over schaken van onder andere Maaten 't Hart en Godfried Bomans. Wie kan dat nou beter cadeau krijgen dan een schaker die in een van de leukste boekwinkels (http://www.islandbookstore.nl/) van Amsterdam werkt? Niemand dus!

Sanne Visser

Drukke vrijdagavond nr. 4

Op de vierde van de zeven drukke vrijdagavonden (zie stuk van Sander) speelden 18 ENPS-ers intern, 8 extern voor het eerste, 1 extern voor het vijfde, plus 9 gasten; dat maakt in totaal een record van 36 spelers. Een ander record is dat we weer wonnen, zowel het eerste (5½-2½, Sanne gaat er nog verslag van doen) als Sander voor het vijfde (1-0) ... wat gaat het toch goed met ons!
De kruistabel laat zien dat de komdende ronden van de interne een hoop spannende wedstrijden in petto hebben. De top heeft elkaar nog niet echt bestreden. Zowel Kees Bakker als Peter Hoekstra (hij is weer in het land) hebben nog maar één top-tienspeler ontmoet. Dat is opmerkelijk na 11 ronden! Hopelijk komen ze vaak komende weken en gaan we een spannende interne ontknoping tegemoet.

Uitslagen / Stand / Kruistabel / Overzicht alle rondes / Spelersgeschiedenis

Sanne Visser speelde volgens de gebruiken van deze donkere dagen voor kerst voor Sinterklaas en Sint Maarten tegelijk. Sanne is een opgeruimd type, houdt niet van al te veel spullen en gaf al zijn schaakboeken weg. Een krat vol aantrekkelijke titels, gratis en voor niets! Hartstikke leuk, verschillende ENPSers waren gretig aan het grasduinen. Ik zelf nam Invisible Chess Moves van Afek mee. Het lijkt me een heerlijk boek, laat de kerstvakantie maar komen!
Niek 

woensdag 21 november 2012

Kort & Goed Nieuws

(1) Gisteren won ENPS 4 uit van Caissa met 3-5. Arjan, misschien volgt nog een verslag(je)? ENPS is nu in elk geval 13 wedstrijden op rij ongeslagen, eens kijken hoelang we dit fijne record nog kunnen oprekken!

(2) Stefan Lehmann staat na de 2e ronde op de eerste plaats in het Hillegoms Open 2012 Groep A, het toernooi duurt in totaal 7 ronden.

Niek

zaterdag 17 november 2012

ENPS blijft extern ongeslagen, intern een nieuwe nr. 1

Het derde speelde een spannende match tegen ESPion3. De tegenstander had 2 (oud)ENPSers onder de gelederen: Ron van Leeuwen en Hans Looman. We hadden de winst voor het oprapen, maar op de laatst overgebleven borden 7 (Tony) en 8 (Martin J.) ging het mis. Martin Jones kreeg een aanval over zich heen, als hij hem had kunnen stuiten -en het leek mij dat dat kon- zou hij een pion voor staan. Ik lette een ogenblik niet op en hij had al verloren... Tony had het moeilijk, hij had weinig tijd en vijandelijke vrijpionen kwamen op d5 en c6. Maar hij had wel een toren en een paard meer. Hij worstelde zich er goed uit, maar net toen alles veilig was gaf hij zijn dame weg. Nu was Tony kansloos tegen de promoverende c-pion: 4-4

Mark kijkt naar een slechte stelling
Intern was er veel te beleven. Ik was oneven en kon dus volop genieten van de partijen. Mark Hecker kwam tegen Dick de Graaff snel in de opening verloren te staan. Dick speelde heel lang knap door, maar verbruikte wel veel tijd. Marks stelling was gedurende een zet of 20 dubieus tot verloren, maar hij won op wilskracht, zelfverzekerdheid en tijd. Toch nog soort van verdiend, want aan gewonnen staan alleen heb je niet genoeg. Hij staat nu eerste op de ranglijst, voorbij Peter Hoekstra. Peter blijft wel erg lang op vakantie, het wordt tijd dat hij terug komt en orde op zaken gaat stellen! Theo Hendriks won verrasend van Eric van Rijkom en staat nu in de top 10. Ik hoorde dat het een mooie partij was, als een van de heren hem mij wil toesturen, graag!
Victor en Sander speelden een juweeltje, nadat Sander de Aljechin met zwart wat aarzelend aanpakte (De hele manoeuvre Pc6-e7-f5-e7 is niet goed) zette victor een strakke aanval op, offerde een paard en zette nog voor de 20e zet mat:

Wit Victor, Zwart Sander (ze speelden met de verkeerde kleuren, Sanne kan jij dat in het computerprogramma omdraaien volgende week?) 1. e4 Nf6 2. e5 Nd5 3. Bc4 e6 4. Nf3 Nc6 5. d4 d6 6. O-O dxe5 7. dxe5 Bc5 8. Qe2 O-O 9. Rd1 Nce7 10. Nc3 c6 11. Ne4 Qb6 12. Bd3 Nf5 13. c3 Nfe7 14. Nfg5 h6 15. Qh5 f6 (Zie diagram rechts) 16. Nxf6+ Nxf6 17. exf6 Rxf6 18. Qe8+ Rf8 19. Bh7+ 1-0
Nog even over de foto: Mark zit daar het diagram links te bestuderen. De volgende interessante zettenreeks volgde: 1... e6 2. Nxd7 Kxd7 3. Bb5+ Kd8 4. Bxa6 bxa6 5. Ba5+ Ke7 6. Rc7+ Kf6 7. e5+ Kg6 8. h4 h5 9. Rh3 Rb8 10. Rg3+ Kf5 11. Rxf7+ Ke4 12. Re3+ Kxd4 13.Rf4+ en het voordeel van wit is bijna helemaal opgelost. Dirk had de toren op de 7e rij moeten laten staan.



Niek

zondag 11 november 2012

DE ANGST VAN HET WATJE

Watjesschaak

Las ik laatst een uitspraak van een psycholoog: “Als jongens met elkaar knokken op het schoolplein, springt iedereen er meteen bovenop, alsof alle agressie taboe is. Maar zulke dingen horen juist bij je ontwikkeling. Een kind moet leren omgaan met het harde leven. Als je dat niet doet, wordt je een watje”.
Zo is ’t maar net! Iets anders uitgedrukt, met iets meer nuance: op het schaakbord zie je dat watjes soms wel een aanval beginnen, maar van de minste of geringe tegendreiging zo schrikken (of gewoon het benauwd krijgen als het hen na enige tijd bij een eigen aanval allemaal teveel wordt) dat zij meteen terugschakelen naar de verdediging.

Frans Altena (1266) – Chiel Reemer (1707)
Interne kompetitie ENPS, 28 september 2012   
    1 .d2-d4        d7-d6 
    2. e2-e3        e7-e5  
    3. Lf1-c4        d6-d5
    4. Lc4-b3        e5-e4 
    5. Pb1-c3        Lc8-e6 
    6. Pg1-e2        Pg8-f6 
   7. Pe2-f4?        Le6-g4 
    8. Pc3-e2?
Waarom niet Pfe2?
    8. …..        g7-g5
 
   9. h2-h3?
Ph3 was wat slimmer geweest …
    9. …..        Lg4-c8 
    10. Pf4-d3        e4xd3
    11. Dd1xd3
De beste oplossing, vond ik. Zo, al snel een stuk tegen een pion achter. Dat gebeurt me om onbegrijpelijke redenen de laatste weken vaak, zij het meestal met paardvorkjes op f2 en zo. Maar denk aan de veerkracht van een watje – in zulke situaties kromt hij de rug!
    11. …..        Lc8-e6?
    12. Dd3-b5+!    Le6-e7
    13. Db5xb7

Sla nooit op b7, maar soms … De toren op a8 kan niet naar b8.
    13. …..        Ld7-c6
   

    14. Lb3-a4!
Over deze zet was ik natuurlijk erg tevreden.
    14. …..        Lc6xa4
    15. Db7xa8        La4xc2
    16. Da8-b7

Ik dacht na Da7x geen vluchtvelden voor de dame meer te hebben, na 16. … c6. Maar, zijn vluchtvelden wel nu meteen nodig, als de dame nog niet aangevallen wordt?
    16. …..        c7-c6
    17. Db7xa7

Inmiddels had ik de vraag met ‘nee’  beantwoord, dus nu dan toch maar.   
    17. …..        Lf8-d6
    18. b2-b3        Pf6-e4
    19. Lc1-a3

Op ruil uit, of zo? Maar zwart heeft wat beters.
    19. …..        Df6!
Dreigt mat op f2. Fritz ziet de zet niet eens, zoals wel meer in deze rare partij.
    20. f2-f3        Pe4-g3!
    21. Pe3xg3   

Fritz stelt 21. Tg8 voor.
    21. …..        Ld6-g3+
    22. Ke1-d2        Ld2-g6

De serie onaangename zetten van zwart lijkt voorbij. Nu wit weer.
    23. Da7-c5
Fritz wil – niet ten onrechte, zoals later zal blijken - een toren naar c1 (Thc1). Maar ik vond de ‘halve’ beheersing van het veld d6 wel wat – althans even.
    23. …..        Pb8-a6
Fritz stelt Pd7 voor. Maar dan komt de zwarte toren op h8 nooit in het spel (Kd7), en de tekstzet ontneemt de witte dame het veld b4.
    24. Dc5-a7        Pa6-c7
Fritz waarschuwt voor 25. … Df5 (26. Dc2±) en suggereert weer Thc1.
    25. Da7-c5        Ke8-d7
En hier werd de grond mij weer angstig te heet onder de voeten …


    26. Dc5-c1
Dus weer een terugtocht, de verdediging in – Chiel werd er zelfs een beetje boos om! - al lijken me de aanvalskansen van wit ook na 26. Thc1 me beperkt, en zeker kleiner dan die van zwart. De zwarte stukken (waaronder maar liefst drie lichte) staan op scherp, toren h8 zal zo meteen in het spel komen (Te8 wellicht); en een van wits torens doet niet mee.
    26. …..        Pc7-e6
    27. Dc1-f1?

Fritz adviseert 27. Dc3. Het ontgaat mij nu volledig waar de tekstzet goed voor zou zijn – ziet u het? Zwart maakt het nu snel uit met een paar krachtzetten.
    27. …..        Pe6xd4!
28. exd4 kan niet, want dan volgt Dxd4 en het is zowat mat.
    27. La3-b2
Al eerder door Fritz geadviseerd, maar nu is het te laat!
    27. …..        Pb3x+!
    28. Kd2-d1        Df6xb2+

En wit gaat mat met Dc2.    0-1

“Te veel keuzes, dus te veel stress”, zei – kort samengevat – de psycholoog uit het begin ook nog …
Frans Altena

zaterdag 10 november 2012

Drukke vrijdagavond nr. 2

Op de tweede van de zeven drukke vrijdagavonden (zie stuk van Sander) speelden 14 ENPS-ers intern, 8 extern, tel daarbij 8 gasten van De Raadsheer op, dat maakt in totaal 30 spelers. Wel volle bak dus, maar geen recorddrukte deze keer.

Extern: Oh oh oh. ENPS 4 - De Raadsheer 3. Oh oh oh. We hadden onze zevende externe winst op rij voor het oprapen, maar het heeft niet zo mogen zijn. Nadat er eerst voor een ietwat onhandige teamopstelling werd gekozen schoof Theo Hendriks (één na laatst overgebleven partij) een eindspel met een pion meer met vaste hand naar een nul. Met een 3-4 tussenstand was winst onmogelijk geworden ... maar laatste man Victor won gelukkig. Met 4-4 is ENPS in elk geval 11 wedstrijden lang ongeslagen, dat dan weer wel!

Intern: Er waren zeven wedstrijden, en zeven keer won wit. Het begint duidelijk te worden dat Pieter dit jaar zijn vorm kwijt is. Hij verloor van Tony,dat kan natuurlijk altijd gebeuren, maar hij staat 16e, met 4 uit 9, dat is natuurlijk in vergelijking met vorige seizoenen beneden de maat. Zet 'm op Pieter, nu even een eindsprintje inzetten!
Mark won van Chiel en staat nu tweede.

Ronde 9:

Niek