roterende banner

zondag 11 september 2011

Een stelling uit de eerste ronde



Na mijn verloren wedstrijd tegen Arjen schoof Marc aan bij de analyse. Er bleek dat we een groot meningsverschil hadden over de 7e zet van wit. Moet wit ontwikkelen met 7. d3 of zijn dame weghalen met 7. Dg3? Na 7. d3 kan zwart natuurlijk dames afruilen en heeft wit een dubbelpion. Aan de andere kant krijgt hij een voorsprong in ontwikkeling en als enige een open g-lijn. Wie geeft zijn mening? Later deze week wat de computer vond.

Pieter Oldenhove

4 opmerkingen:

  1. Moeilijk beslissing. Ik zou de damen op het bord houden en 7.De2 spelen. Daarna gewoon ontwikkelen met d3,Pd2, Loper naar e3 of mischien zelf h4 en Loper g5. Korte of lange rokade, hangt vanaf.

    De stelling van zwart is nog flexibel, het kan alle kanten op: d6 of b6, lang of korte rokade. Wat moet wit doen naar Dg6?

    Ben benieuwd wat de engines/ theorie (Sanne weet het vast wel ;))zeggen.
    Steve

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vind dit geen discussie van goed, fout of beter, maar meer van stijl en omstandigheden. Het punt is dat wit zijn openingsvoordeel al min of meer heeft verspeeld, wit had op de 5de zet 0-0 moeten spelen. Ik heb deze stelling na de vierde zet van wit ook wel op het bord gehad. In de stelling na de zesde zet van zwart is de vraag meer wat voor soort partij je wilt spelen. Voor Dg3 valt vanuit een psychologisch idee wel wat voor te zeggen, zwart lijkt immers de dames te willen ruilen. Maar als je je zelf zeker voelt in het eindspel, dan is d3, maar ook bijvoorbeeld a4 of Pa3 een goede zet. De dubbelpion op de f-lijn is niet per definitie slecht in dit stadium van de partij. De dubbelpion ondersteunt het centrum, kan met f4 opgelost worden en de g-lijn kan door een toren worden benut.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De keuze voor 7. d3 of Dg3 ontloopt elkaar niet zoveel en is misschien meer een kwestie van stijl. De beste zet voor wit is 7. d3 (+0.21) gevolgd door 7. Dg3 (+0.17). De andere genoemde zetten 7. a4 (+0.11), Pa3 (+0.03) en De2 (-0.20) zijn minder.
    Opvallend is dat na 7. d3 dames afruilen door zwart niet de beste optie is. Waar 7...d6 +0.21 oplevert, stijgt na 7...Dxf3 het voordeel voor wit naar +0.33. Kennelijk is de dubbelpion niet zo erg (zie verklaring Roel) en is de open g-lijn voordelig.
    Het genoemde openingsvoordeel met 5. 0-0 wordt niet bevestigd door Fritz die 5. Pxd4 als beste geeft (+0.35) en 5. d3, 5. c3 en 5. 0-0 allemaal op +0.23 beoordeelt.

    Conclusie: een dubbelpion is in dit geval niet slecht, omdat hij het centrum versterkt, weggewerkt kan worden met f4 en een open lijn oplevert.

    Pieter

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De kwestie van 5.c3 is dat het niet de ontwikkeling van wit ondersteunt, het is in het kader van ontwikkelen een verloren tempo. Maar je hebt gelijk dat 5.Pxd4 ook een goede zet is, zowel Pxd4 als 0-0 zijn volgens mij de theoretische voortzettingen hier. En zeker als je 5.Pxd4 met 5.c3 vergelijkt, dan zie je het verschil: na 5.c3 moet wit op f3 terugslaan (wit verplicht zichzelf), terwijl na 5.Pxd4 wit op de zesde zet vrijelijk een ontwikkelingszet spelen kan.

    BeantwoordenVerwijderen