roterende banner

maandag 12 november 2007

ENPS 2 boekt opnieuw ruime zege.

ENPS 2 heeft ook zijn tweede wedstrijd van het seizoen met 5½ - 2½ gewonnen. Afgelopen vrijdag was TOZ de klos.

De overwinning kwam bepaald niet gemakkelijk tot stand. Aanvankelijk zag het er niet goed uit, want Kees, Ronald en Klaas stonden slecht en bij de anderen wilde het nog niet zo vlotten. Kees "wij worden kampioen" Bakker had een slechte dag en gaf als eerste op. Zijn bijdrage blijft voorlopig beperkt tot het enthousiasmeren van zijn teamgenoten, zodat deze boven zichzelf uitstijgen. Zo is daar Sanne, die een stuk voorkwam en ondanks een wat onconventionele slotcombinatie soepel won, want ook zijn tegenstander zag niet dat het niet mat liep als hij met zijn ANDERE toren terug zou slaan. Hoezee! 2 uit 2 voor Sanne!

Clive incasseerde nog wel de eerste slag (volgens mij stond hij een pionnetje achter, maar ik kan niet zo goed tellen), maar sloeg in het vervolg met zijn toren een paard op f3. Terugnemen zou leiden tot dameverlies door een paardvorkje op e5. Spoedig 2-1 en enige opluchting in het ENPS-kamp.

Net zoals in de eerste wedstrijd verloor de speler met het grootste ratingvoordeel. Deze keer was Klaas het slachtoffer. Hij verslikte zich in Lizet Borowski. Zij verwaarloosde haar koningsvleugel, wat Klaas verleidde tot een onjuist stukoffer. Haar paard voorkwam dat ze mat ging en ze kreeg al snel veel tegenspel. Klaas vocht zijn zinloze strijd nog lang door, ter meerdere eer en glorie van ENPS.

Want ondertussen keerden de kansen aan de overige borden. Andre had zijn stelling zorgvuldig opgebouwd en toen hij de boel openbrak kreeg hij prachtige open lijnen en diagonalen. Zijn tegenstander zag zich eerst gedwongen tot Ph8 (heel fijn als je Th7 hebt gespeeld om druk op de halfopen h-lijn te gaan uitoefenen).Dan hang je eigenlijk al in de touwen. Andre zwaaide even met zijn arm en deelde in alle rust de knock-out uit.

Duck had zijn stelling nog veel zorgvuldiger opgebouwd. Je had een microscoop nodig om zijn voordeel te kunnen zien groeien. Wat speelt die man toch een traag spelletje! Eerst schoof hij de stelling helemaal dicht, want hij had een paard. Dit werd natuurlijk geruild zodat beiden een slechte loper over hadden. Ducks loper drong na een fout binnen en won een kwaliteit. Vervolgens ging de dame er achteraan (Kees: "Go Duck!") en verwoestte de zwarte stelling van binnenuit. 4-2.

Nieks koningsgambiet ging niet zoals het hoort. Hij versperde met Ke2 zijn loper op f1 de weg en het initiatief lag lange tijd bij zijn tegenstander. Finkenflügel hield hem echter niet in bedwang en raakte bovendien door zijn tijd heen. Niek kwam een pionnetje voor en beiden compliceerden de stelling zodat Finkenflügel er niet meer uit kwam. Het winnende punt! Niek leek het nauwelijks te bevatten en wankelde weg.
Zullen we een zuurstofapparaat aanschaffen? Ach, na een biertje ging het al weer beter.

Sommige omstanders hadden Ronalds stelling al lang opgegeven. Hij stond een stuk achter tegen twee pionnen. Lange tijd dreigde bovendien Pxe6+ met vreselijke consequenties. Maar ook De Boer had weinig tijd meer en speelde weinig doortastend. In plaats daarvan stond hij nog twee pionnen af en had geluk dat Ronald het eindspel met een paard tegen 4-2 pionnen op koningsvleugel en 2-0 pionnen op damevleugel, beiden 1 toren, verklungelde.

De feestvreugde was er niet minder om (want Ronald ging toch zijn auto halen). ENPS 2 ligt op koers, en dat moet gevierd worden!
ENPS/Quibus 2     1816 – TOZ                  1696 5½ – 2½
Clive Wismayer 2145 – Marc Holla 1962 1 – 0
Kees Bakker 1941 – Andre Meester 1809 0 – 1
Ronald Post 1884 – Jan de Boer 1848 ½ – ½
Niek Verweij 1828 – Theo Finkenflügel 1778 1 – 0
Klaas Mastenbroek 1851 – Lizet Borowski 1570 0 – 1
Duck Wals 1676 – Has Jansen 1519 1 – 0
Sanne Visser 1574 – Freek van Raam 1601 1 – 0
Andre van Rijn 1625 – Ewout van den Broeke 1477 1 – 0

Bas Jonkers

1 opmerking: