roterende banner

zaterdag 27 januari 2024

Derde ronde intern en een psychedelische ervaring

   Partijen        Ranglijst

Veruit de langste partij van de avond was die tussen Arjen en Haydar. Arjen won. Veruit de kortste partij van de avond was die tussen Peter N en Michiel. Behalve kort was het vervreemdend onbegrijpelijk en surrealistisch, een psychedelische ervaring uit een parallelle werkelijkheid. 

Om te beginnen het tijdverbruik. Om half elf, de meeste partijen waren al klaar of ergens in een eindspel, waren Peter en Michiel pas op zet 10. Peter had vrijwel al zijn tijd opgebruikt, hij had nog 10 minuten over. Michiel had de helft van zijn bedenktijd opgebruikt, drie kwartier. Zie foto

Maar dan de stelling en de zetten. Die zijn ook van een buitenaardse onwerkelijkheid
Na 1. e4 e5 2. Nf3 Nc6 3. d4 exd4 4. Bc4 Nf6 5. e5 Ne4 6. O-O Be7 7. Nxd4 Nxe5 8. Nf5 Nxc4 9. Nxg7+ Kf8 10. Bh6 Kg8 is de stelling van de foto bereikt:

Dit is zeldzaam apart en ik vind het heel mooi. Het is moeilijk om in te schatten wie beter staat, maar het is begrijpelijk dat Peter dacht hier iets te hebben voor zijn stuk. Er gaan nog vier zetten volgen. Van de 8 halve zetten zijn er echter vier een blunder. De eerste fout is 11. Qg4? dit begrijp ik nog wel: je wil de dame er graag bij hebben. 11. ... d5 12. Ne6+ Bg5?? Niet goed. Het paard moet naar g5 en dan staat zwart gewonnen. 13. Bxg5?? na 13. Dxg5 Pxg5 14.Pxd8 staat het materieel weer gelijk, maar wits stelling is beter. 13. ... Bxe6 14. Qh4?? lokt eenvoudig 14. ... Qxg5 uit 0-1

 https://lichess.org/bi0XAU4M

Volgende week worden de ladderwedstrijden gespeel, hier het schema
Tot slot een bericht van trainer Kees:

Ondanks de late aankondiging, was er een fijne crowd. Nog niet iedereen had de kans gehad om het dame tegen toren eindspel te oefenen van de week ervoor. Mijn tip is om dat toch nog even te doen. Scroll maar even naar beneden. Helpt enorm. Het thema van de avond was sterke loper tegen slechte loper. Niet alleen in de les maar ook op de borden. Theorie en praktijk. Voor diegene die er niet bij waren of toch nog even terug willen kijken heb ik hierbij de link naar het oefenmateriaal.

https://lichess.org/study/zzF5xJDX

Volgende week gaan we verder met goede loper tegen slecht paard en/of goed paard tegen slechte loper. Mijn partij van gisterenavond tegen Mark is daarvan een mooi voorbeeld:

https://lichess.org/6ZaTHvnh

Tot volgende week, het was gezellig! Forza ENPS! Kees

2 opmerkingen:

  1. Dank je voor de les, Kees! Ik had meteen je lessen in de praktijk moeten brengen, maar in tijdnood kwam toch nog alles goed (voor mij).

    P.S. 5-way tie in Wijk! Ze zijn vast oneven morgen voor de tie-break. Wie belt Ron van Leeuwen om in te vallen?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. is 5 ...d5 (ipv 5...Pe4) niet gebruikelijker en nauwkeuriger? Wel een leuke partij! (vooral voor Michiel dan ;-)) Maar mijn partij tegen Steve was nog korter ;-)
    Boudewijn

    BeantwoordenVerwijderen