roterende banner

zaterdag 20 november 2021

ENPS 3 ten onder

Ons derde team heeft een pijnlijke nederlaag geleden tegen het eerste van Boven IJ. De uitslag 2,5-5,5 is nog geflatteerd, daar een van onze punten te danken was aan een niet opgekomen tegenstander.

Eerst het spektakelstuk van de wedstrijd. De ervaren Jeannot Tuijnman kwam met zwart al snel in moeilijkheden tegen de aanstormende Jory Severijnse. Hij moest zich verweren tegen vele dreigingen, waarvan stukverlies nog de minste was. Uiteindelijk zag hij zich gedwongen zijn dame te geven voor twee drie lichte stukken. Niettemin zag Jeannot kans met het resterende materiaal de onbeschermde witte koning te verontrusten. Na meer verwikkelingen bleef aan het eind van de avond remise over. Een opmerkelijke prestatie.

De avond was goed begonnen. Maarten Mellegers bouwde met wit een sterk pionnencentrum op, weerstond een zwarte aanval op de damevleugel, beroofde de vijandelijke koning van zijn beschermende pionnen en won overtuigend.

Daarmee was de koek op. Haydar Kilinç zag zijn tegenstander drie zware stukken op de d-lijn posteren en boette uiteindelijk een licht stuk in. Hij streed moedig verder, maar tevergeefs.

Theo Bakker moest het opnemen tegen de geduchte Ron van Dijk. Een aanval op zijn verzwakte koningsvleugel door de zwarte dame gesteund door een zwarte pion op f3, werd hem fataal.

Mischa de Rue kreeg een gesloten Siciliaan te bestrijden. Zijn stelling vertoonde een lelijke dubbelpion in het centrum, en toen die na loperruil zo'n beetje was opgelost, bleef hij zitten met een loper die belemmerd werd door zijn eigen pion d5. Het eindspel was niet te redden.

De tegenstander van onze eerstebordspeler Marco Wielemaker stelde zich op met pionnen op c4 en d4 en fianchetteerde zijn beide lopers. Hij verkreeg de halfopen f-lijn waartegenover Marco een aanval over de open d-lijn stelde. Uiteindelijk wikkelden zij af naar een pionneneindspel. Marco's koning stond zo te zien iets actiever, maar zijn pionnen ongunstiger. Dat bracht hem in tempodwang en de nederlaag.

Aan het laatste bord speelde invaller Ailko van der Veen de langste partij van de avond. Hij bediende zich van het London System en nam het initiatief op de koningsvleugel. Een aanval kwam echter niet van de grond en langzaam verplaatste de strijd zich naar het centrum en de damevleugel. Het kwam uiteindelijk tot een eindspel waarin Ailko een stuk minder had en dat hij moest opgeven.

Victor 20/11 2021
ENPS 3             – Boven IJ 1      2,5-5,5
Marco Wielemaker   – Martin de Koning  0-1
Martin Randt       – n.o.              1-0
Mischa de Rue      – Eric Tetteroo     0-1
Maarten Mellegers  – Peter Sassen      1-0
Haydar Kilinç      – George Gijsen     0-1
Theo Bakker        – Ron van Dijk      0-1
Jeannot Tuijnman   – Jory Severijnse 0,5-0,5
Ailko van der Veen – Huub Groenenberg  0-1

3 opmerkingen:

  1. Nederlaag, maar het verslag is een nieuwe overwinning voor het blog. Bravo Víctor!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Victor uitstekend verslag! Alleen offerde ik wel een dame voor drie lichte stukken..

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Inderdaad een mooi verslag zeg! Chapeau Victor!

    BeantwoordenVerwijderen