roterende banner

zaterdag 19 oktober 2019

ENPS 6

Jammer, jammer

Dit was de text die ik van teamcaptain Kees kreeg als antwoord op de nederlaag van ENPS 6 tegen Laurierboom-Gambiet 3. Het thema van de avond bleek activiteit en ontwikkeling te zijn.

Robin Blenderman wist in een Siciliaanse opening een in eerste instantie opgelopen achterstand in activiteit goed in te lopen. Hij nam het initiatief over. Robin kreeg een pionnen overwicht op de dame vleugel, terwijl zijn tegenstander hoopte een centrumpion te promoveren. Daarbij zag hij een verdekt opgestelde toren van Robin over het hoofd en blunderde een stuk. Robin pareerde de laatste dreiging van de centrumpion vakkundig en de 1-0 stond op het bord.

Bij de opening van Dick Lagrand was iets grondig fout gegaan. Beide spelers hadden niet gerokeerd, waar Dick helaas het meeste last van had. Zijn tegenstander had een enorm ruimte-overwicht in het centrum waardoor Dick de hele partij niet aan het ontwikkelen van zijn stukken toekwam. Nadat Dick’s dame in een penning met de koning verloren ging, moest hij opgeven: 1-1.

Het zesde, met in de achtergrond Arjen
Victor Bartman besloot het Smith-Morra Gambiet aan te nemen en ondervond meteen hoe snel de ontwikkeling van de witte stukken tot stand komt. Victor kwam nauwelijks aan eigen spel toe en in het middenspel ruilde zijn tegenstander zijn 2 torens voor Victor’s dame. Dan hoeft geen slechte ruil te zijn, maar een veilige koning is dan wel aanbevolen. Victor’s koning stond helaas nog in het centrum en de vijandelijke dame maakte gretig gebruik van het gebrek aan coördinatie van de stukken van Victor en at allerlei materiaal op. Victor moest zich gewonnen geven: 1-2.

De laatste partij werd gespeeld tussen  Allard de Liefde en de immer sympathieke Jan de Fries. Het werd een buitengewoon scherpe variant van het Hollands, waarbij aan tegenovergestelde kanten gerokeerd werd. Nadat de dames van het bord verdwenen waren, bleken de pionnen van Jan verder opgeschoten te zijn in de aanval. Het initiatief lag dus bij Jan. Allard verdedigde zich manmoedig en wist (op het oog) een remise stelling te bereiken. Helaas werd vermoeidheid Allard fataal. Hij zag in een moment van schaakblindheid een matdreiging over het hoofd en de nederlaag was een feit: 1-3.

Arjen Wiering (vervangend teamcaptain)


5 opmerkingen:

  1. Mooi verslag, wel een aanmerking. Allard zag de matdreiging niet over het hoofd maar wel de oplossing tegen de matdreiging. Jan dreigde met zijn toren mat te geven welke gepend had kunnen worden op de achtste rij met Ta8. a8 werdt tevens verdedigd door zijn loper. Helaas zag Allard deze zet niet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je voor de correctie, Robin

      Verwijderen
    2. Inderdaad, de facto heeft Allard opgegeven in een waarschijnlijk gewonnen stelling. Na geforceerde torenruil na Ta8 worden de zwarte pionnen juist erg zwak. Merkwaardig genoeg speelde Allard wél eerst Le4 dat Ta8 mogelijk maakt.

      Verwijderen
  2. Kijk eens naar die Blenderman hij zit fris en fier achter het bord met naast zich een kopje koffie ........het gaat weer helemaal goed met onze Robin weer gewonnen .

    BeantwoordenVerwijderen
  3. jan de fries, de beste interne wedstrijdleider van ENPS ooit, nu de beul van het 6e.... waar moet dat heen in deze wereld?

    BeantwoordenVerwijderen