roterende banner

zaterdag 19 oktober 2019

De vreemdste partij ooit?

Ik speelde gisteren extern tegen Chaturanga 1. Mijn tegenstander had 200 Elopunten meer, en ik verloor. Gezien het krachtsverschil niet heel vreemd zou je zeggen. Maar ik werd in 8 zetten matgezet, en dat overkomt je niet vaak. Het écht vreemde is dat ik in de microcosmos van die 8 zetten ook nog eens de halve partij huizenhoog gewonnen heb gestaan.

Hier zijn ze, de acht zetten. Don't try this at home.
Niek Verweij     (1878)     - Jouke van Veelen     (2064)
1 e4 e5
2 Pc3 Pf6
3 f4 
Het weens. Ik speel deze opening al 35 jaar. Ik ken hem dus best wel. De tegenstander ging een paar minuten denken.
3 ... Lb4 Deze zet had ik nog nooit eerder gezien! Ik was verbaasd en verrast, maar omdat ik de Elo van mijn tegenstander kende dacht ik dat het een goede zet moest zijn. De computer geeft de witte stelling hier al +3.5, met andere woorden: zwart is er hopeloos aan toe. Op zet drie.
4 fxe5 Lxc3 de stelling is nog steeds +3.5
5 bxc3 nog altijd +3 volgens de computer. Maar het is de één na beste zet, want 5 dxc3 en dan Pxe4 Dg4 is beter vanwege de dubbele dreiging Dxe4 of Dxg7
5 ... Pxe4
6 Df3
heel jammer. Hier mis ik 6 Dg4, weer met die dubbele dreiging. Maar na de gespeelde zet staat wit nog steeds beter (+1)
6 ... d5
7 La3
hier gaat het al een beetje mis. Ik wilde de rokade verhinderen, maar deze zet is echt niet de bedoeling. Wit staat nu ietsje minder. Pe2 had beter geweest, Ld3 kan ook, en ook zelfs d3.
7 ... Dg5  Ik had helemaal geen damezet verwacht. Het is ook niet het beste, maar toch wel sterk begreep ik, want Dxe5 dreigt en ook Lg4... dat er op d2 iets akeligs staat te gebeuren had ik helemaal niet in de gaten. Na 8 Dd3 zouden alle dreigingen gepareerd zijn (stellingsoordeel weer +1)
8 d4??? Dxd2#

Het akelige is dat het team verloor met 5-3. Mijn dwaze verlies was achteraf dus erg belangrijk voor de eindstand. Sorry team.

Niek

6 opmerkingen:

  1. Ja Niek ,toen je op de club kwam zag je er al vermoeid uit maar NA die partij was het allemaal nog een graadje erger ! Het leek wel of je net uit Syrie terug was gekomen en achterna was gezeten door een paar duizend Turken en Koerden ,die allemaal Allah oe Akbar schreeuwden ,Dg4 had volgens mij bijna iedereen gespeeld en dxc3 is ook logischer daar lc1 ook los komt ,Jouke kan dan wel 2064 elo hebben zo erg sterk heb ik hem nooit gevonden .enfin snel vergeten deze partij .Jouke kennende zal hij hem wel boven zijn bed gehangen .

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. correctie =gehangen hebben .

      Verwijderen
    2. Niek had die dag voor mij gewerkt Bert. Sorry dat ik hem zo uitgeput had.

      Verwijderen
  2. Wat een enorme ellende, wie of wat kan er nog troost bieden bij deze diepten? alleen een rappe overwinning geeft nieuwe hoop

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Idd "Je bent zo goed als je laatste partij". Op naar de volgende....

    BeantwoordenVerwijderen