roterende banner

maandag 19 februari 2018

ENPS 5 verliest prestigegevecht

Het vijfde begon de wedstrijd tegen Oosten Toren 2 goed, maar wist het niet af te maken. Oosten Toren, de club ten koste waarvan we vorig seizoen promoveerden, won met 3,5 – 4,5.

Peter Kersten won aan het vierde bord gewiekst een stuk en had daarna een gewonnen stelling. Zijn loper op f6 was onaantastbaar en werkte moordend samen met de dame op f4. Omdat Albert de Roo in een onverwacht vooruitgespeelde partij remise had gemaakt aan het achtste bord, stonden we in een vroeg stadium van de wedstrijd op anderhalf punt tegen een half.

De vooruitzichten aan de andere borden varieerden van zorgelijk tot zonnig. Ronald Post had aan het eerste bord bij goede stelling een pion gewonnen en leek op weg naar een overwinning. Alle stukken waren al van het bord toen Ronald ook de dames ruilde. Helaas, het resulterende pionneneindspel leverde niet meer op dan remise. 2 - 1.

Invaller Rob Lange hield zich lange tijd staande aan het zesde bord. Opmerkelijk: na zes zetten Scandinavisch hadden beide spelers alleen hun dame ontwikkeld. Ook in deze partij kwam het tot een pionneneindspel. Daarin kampte Rob met een geisoleerde d-pion en uiteindelijk trok hij aan het kortste eind. 2 – 2.

Daan Poldermans, aan het vijfde bord, speelde Frans. Zijn tegenstander reageerde minder gangbaar met op de tweede zet Pc3 en ruil van de centrumpionnen na zwarts c6 en d5. Wit viel vervolgens Pf6 aan met g4 en g5. Daan speelde zijn paard naar h5, waar het niet slecht leek te staan. Daan kreeg de overhand en won. Hoe het precies is gegaan zie je hieronder. 3 – 2.

Als altijd speelde Marco Wielemaker actief en ondernemend. Dat levert hem wel eens een blauw oog op, zoals deze keer een achterstand van twee pionnen. Maar de actieve stand van twee torens en een paard diep in de vijandelijke linies stelde hem in staat de pionnen terug te winnen en remise te maken.

3,5 - 2,5. Een overwinning of tenminste een gelijkspel leek binnen handbereik. Want Martin Jones, zevende bord, hield hardnekkig stand en Johan van der Maas, derde bord, had een bedenkelijke stelling weten om te bouwen tot een veelbelovende. Maar het mocht niet zo zijn. Martin kreeg te maken met een loperpaar dat zijn paard in een hoek drong waaruit het niet meer kon ontsnappen. 3,5 – 3,5 gelijk. Johan was twee of drie belangrijke pionnen voor gekomen, maar zijn tegenstander dwong hem zijn dame te geven voor twee torens. De vijandelijke dame drong daarna de zwarte stelling binnen om er dood en verderf te zaaien. 3,5 – 4,5.

We feliciteren Oosten Toren 2 en likken onze wonden.

Victor, 18/2 2018

ENPS 5       – Oosten Toren 2   3,5 – 4,5
Ronald Post    - Hans Rijninks   0,5 – 0,5
Marco Wielemaker  - Gerard Buskermolen 0,5 – 0,5
Johan van der Maas – Hans Doggenaar    0 - 1
Peter Kersten   – Bert Kaizer     1 - 0
Daan Poldermans  - Diego Lont      1 - 0
Rob Lange     – Govert de With    0 - 1
Martin Jones    - Fred Berger     0 - 1
Albert de Roo   - Gerard Driessen  0,5 – 0,5

Geen opmerkingen:

Een reactie posten