roterende banner

dinsdag 20 oktober 2009

Fischer Z - ENPS 4, 19 oktober

Er was een moment op de avond dat geen weldenkend mens nog een stuiver zou ophoesten voor de kansen van ENPS 4 vs. Fischer Z 3, afgelopen maandagavond 19 oktober. Weliswaar was het nog 2-2 dankzij overwinnigen van Dick en mijzelf (met geluk), maar op de overige borden leek het overwegend moeilijk te worden.

Het vierde hing aan een zijden draadje. Zou het deze avond weer net zo verlopen als eerdere jaargangen aan het begin van het seizoen? Vorig jaar konden we niet voldoende mensen op de been brengen in Amstelveen om te winnen, en het jaar daarvoor verliep de seizoensstart desastreus tegen de Laurierboom (7-1). Het zou jammer zijn: dit keer waren we compleet en bovendien met een bijzonder sterke formatie. Het vierde is vergeleken met vorig jaar verzwaard, onder meer door de komst van Rahmat en het behoud van Theo Hendriks; en dan hebben we de voor deze avond afwezige Jan de Vries nog niet eens in stelling gebracht. Zo bezien is dit seizoen zwanger van beloften en en omgeven met hooggespannen verwachtingen.

Beloften die echter niet bestand leken tegen de harde werkelijkheid toen Fischer Z voor het eerst die avond op voorsprong kwam door winst op Albert (3-2). Theo staat dan nog redelijk, net als Victor, maar Marc komt steeds moeilijker te staan. Enige overwegende voordeel voor ons team dankten we aan de stand van de klokken, ENPS bleek voortvarender met zetten dan onze tegenstanders.

Misschien was het wel deze tijdsfactor die Theo het vertrouwen gaf dat nodig was om een remise-achtige partij in zijn voordeel te beslechten. Zelf zei hij achteraf dat hij normaalgesproken moeite heeft met partijen waarin een zorgvuldig evenwicht moet worden bewaard. Nu was er niets van te merken, hij trok de winst koeltjes naar zich toe en we stonden weer gelijk (3-3). Vervolgens deed de klok zijn welkome werk in het voordeel van Marc – waar over-en-weer remise werd aangeboden en geweigerd – waardoor we op de kritische vier punten kwamen.

Victor zat toen nog te schaken op het derde bord en deed dat goed. In een stelling waarin men met getrokken pistolen tegenover elkaar stond wist hij door gewiekst schaak een dame af te pakken in ruil voor een toren en een loper. Dat zag er weliswaar goed uit voor winst, maar remise was tenslotte al goed genoeg. Zo besloot Victor dan ook af te ronden toen de stelling wat ingewikkeld leek te worden.

Eindstand 3,5-4,5 in het voordeel van ENPS, tegen een team dat bestaat uit overwegend sterkere spelers (gemiddelde KNSB rating ong. 1650 Fischer Z – 1525 ENPS!). Het zijden draadje bleek desondanks solide genoeg om een heel team aan op te hijsen.

Uitslagen (Ratingen dateren van vorig seizoen):

Fischer Z 3 KNSB: ENPS KNSB:
Arie vd Mark 1857 0 - 1 Theo Hendriks 1593
Leo Little 1850 1 - 0 Rahmat Rahmati 1544
Ben Jongbloed 1706 ½ - ½ Victor Bartman 1546
Jaap Snoep 1683 1 – 0 Sander Schoonderwoerd 1525
Bert Jan Kraal 1543 0 – 1 Rimme Rypkema 1491
Bas Beekhuizen 1728(?) 1 – 0 Albert de Roo 1515
Alfred Ranzijn 1452 0 – 1 Marc Fynheer 1433
Trijntje Hoogendoorn 1499 0 – 1 Dick de Graaff 1564
3½ - 4½


Rimme Rypkema

2 opmerkingen:

  1. Knap staaltje, jongens!
    Een uitstekend begin.
    En die Theo, onze Externe Kanjer, gaat maar door met winnen!

    Bas

    BeantwoordenVerwijderen
  2. mooi verslag !
    Jan is er weer bij volgende keer?

    BeantwoordenVerwijderen