roterende banner

zondag 10 november 2024

Laatste bord pakt enige volle punt

Het tweede heeft het uit niet kunnen bolwerken tegen de nieuwe club Paard d4: uitslag 5½ - 2½. Een lichtpunt ontstak Boudewijn met een mooie overwinning aan het laatste bord.

Zes partijen werden een dag eerder gespeeld, dit omdat Paard d4 op de eigenlijke dag niet in zijn speelgelegenheid terecht kon. De twee resterende partijen volgden twee dagen later bij ons. Alles in goed overleg. Hier een beknopt verslag.

Jildo Kalma moest herstellen van een dramatisch ongeluk - als invaller in ENPS 1 had hij een paar dagen tevoren pardoes zijn dame weggegeven. Nu zette hij zijn partij met de witte stukken voorzichtig op met f4, e3, b3 en Lb2, en speelde hij al even voorzichtig verder. Dat leidde naar eigen zeggen tot zijn saaiste partij ooit. Na uitgebreid ruilen besloten de tegenstanders tot remise.

Stefan Lehmann kreeg een draak te bestrijden. Hij rokeerde lang, zijn tegenstander kort en er volgde een gevecht op het scherp van de snede. Stefan trok aan het kortste eind – hoe dat precies kon gebeuren heb ik niet gezien.

Dirk van der Meiden leed een nederlaag die hem totaal ziek maakte, zoals hij na de partij liet weten. Hij had totaal gewonnen gestaan en baseerde dat oordeel onder meer op de slechte loper van zijn tegenstander. Op mij had de partij de indruk gemaakt van een potje armworstelen. In een gevecht rondom een witte centrumpion stonden alle zware stukken van beide partijen tegenover elkaar op de e-lijn. Dirk wankelde. Hij probeerde spel te krijgen tegen pion g2, maar tevergeefs.

Boudewijn van Beckhoven won een mooie partij tegen het Spaans. Hij deed een vrijpion tot en met d2 oprukken en kreeg daarbij aanvalskansen over de open dan wel half-open f-, e- en d-lijn. Daarna voerde hij een eindspel met aan zijn kant twee verbonden vrijpionnen op de damevleugel vastberaden tot winst.

Michiel Smit kon zijn tegenstander de rokade ontnemen en tot Kf2 dwingen. Zelf rokeerde hij lang en kreeg een zwakke pion op e3 in het vizier. Maar hij kampte met een vleugellamme loper op c8 en zijn tegenstander zag kans hem onder druk te zetten met een toren op de zevende rij. Ten koste van twee pionnen activeerde Michiel zijn eigen toren, maar het mocht niet baten.

Steve Michels tegenstander speelde in een 1 d4 d5-opening zijn loper al vroeg naar f5 – misschien te vroeg want de raadsheer werd met g2-g4 onverbiddelijk teruggejaagd naar d7. Een koningsaanval lag in het verschiet, maar zwart stak een spaak in het wiel met een dameuitval op de damevleugel. Uiteindelijk verscheen er een zwarte vrijpion op c2 die wit een stuk voor een pion kostte. Steve begon daarop een bezienswaardig offensief dat zijn koning naar de overkant van het bord bracht om samen met zijn toren matdreigingen te scheppen. Maar zijn tegenstander was klaarwakker, bezwoor de dreigingen en won.

Kees Bakker en Mark Hecker scoorden vrijdag bij ons thuis remises. Hoe, dat was op de site al te zien.

Victor, 10 november 2024

2 opmerkingen:

  1. In mijn partij is de voortzetting 7...Lf5 8.g4 theoretisch. Meestal gaan ze naar g6 of e4 met de loper.
    Mijn tegenstander ging verrassend in de denktank en speelde 8...Ld7.
    Ik probeerde dit weer te leggen (het kan niet!) en zag het eenvoudig schaakje op a5 over het hoofd. Anders neem ik niet op d5!
    Dramatisch slecht van mij en ik schaam me dood. Hier zijn de zetten:
    https://lichess.org/bml9Wz2l#0
    Alles gebeurt op de damevleugel waar zwart beter staat dankzij zijn pionnenmeerderheid en actieve stukken.
    Ik had geen koningsaanval en moest de hele partij passief/verdedigend spelen. Deprimerend na 10 zetten met wit... mijn tegenstander speelde goed en ik bezweek uiteindelijk :(

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk verslag, en wat heb je er weer veel werkt van gemaakt Victor! Toen ik die vrijpion op d2 dan eindelijk promoveerde meende mijn tegenstander dat hij die er af moest slaan omdat hij anders een toren achter zou komen, maar dat was een verrekening. Als hij mijn dame (op b2) er af had geslagen was zij weliswaar als een phoenix uit de as herrezen op d1 (dit is dan ook een populair thema in schaakstudies) maar dan zou het op zijn hoogst remise na stug verdedigen geworden zijn, ik zou nl een stuk achter raken maar wel alle pionnen op1 na kunnen ruilen.

    BeantwoordenVerwijderen