roterende banner

zaterdag 23 april 2011

ENPS 3, de kern van de club

Het is een tijdje rustig op de website omdat de interne drie weken stil ligt, dus het is weer eens tijd voor een achtergrondartikel. Een paar jaar geleden schreef ik een stuk over ENPS3 door de jaren heen. Het Kampioenschap is een mooie aanleiding om dat artikel eens stevig uit te breiden.

Ratinggroei in 12 jaren ENPS 3
In deze grafiek zie je dat ENPS 3 het eigenlijk altijd goed gedaan heeft: meestal ligt de TPR boven de Elo, en daarnaast is er over een peroiode van 12 jaar sprake van een behoorlijke stijging. In 2006 (eigenlijk 2006/7, maar ik verkort het hier even omwille van de leesbaarheid) is een opvallende piek in Elo te zien, maar in dat jaar speelde zowel het 2e als het 3e in de tweede klasse en was besloten het derde sterker te maken dan het tweede.
Verder zien we in 2005 een TPR-piek die vergelijkbaar is met de prestatie van dit jaar, maar toen leidde het gek genoeg niet tot promotie. We verloren op een zwak moment in de voorlaatste ronde van TOZ en daarmee was in feite de kous af. In een poging het spannend te houden berekende ik nog wel onze kampioenskansen. Het team van dat seizoen was trouwens historisch te noemen vanwege de deelnemende oude rotten Klaas Mastenbroek, Peter Kersten, Ronald Post en George van der Vorst. Deze vier mannen vertegenwoordigden op dat moment meer dan 150 jaar ENPS lidmaatschap!

De TPR toppers
Als je de TPR van al de spelers over al die jaren rangschikt zie je dat we niet voor niks dit jaar kampioen zijn geworden, er staan drie man van het team 2010 in. En Duck topt de ranglijst, dat is natuurlijk ook erg leuk.

Onze sterkste spelers
En hoe sterk waren de spelers die we konden inzetten? Dat viel wel mee. In de afgelopen 12 jaar hebben we maar 6 keer een 1800+ speler kunnen opstellen en 1 keer dus een 2000-plusser, dat was dit jaar; Ruud. Maar dat betrof maar één partij.
Het moet gezegd worden dat het derde bij uitstek het team is dat sterke nieuwelingen bij ENPS verwelkomt. Peter Nitschke (2003), Pieter Oldenhove (2010) en Amédée Souquet (2009) waren ratingloos toen ze bij ENPS begonnen, maar bleken al snel een maatje te groot voor het derde. Mark Hecker (2003) had wel een Elo toen hij bij ons begon, maar hij was underrated met 1706. We hebben wel lekker gebruik van ze gemaakt, samen scoorden de genoemden in hun eerste en enige ENPS3-jaar 20 uit 23.

Topscorers aller tijden
Ook interessant is te zien wie over de afgelopen 12 jaar de meeste punten scoorde. Met hulp van het mooie programma Excel is het niet zo moeilijk eea op rij te zetten:
Leuk om te zien dat Chiel boven komt drijven. En dat ook nog eens ondanks een driejarige schaakstop, tussen 2004 en 2006/7 was Chiel geen Lid. Deze ENPS-drie-superman speelde veruit de meeste partijen en won ook veruit de meeste punten, met in totaal een hele nette 60%-score.
Ik keek er even van op omdat Bas inmiddels zo’n vaste kracht in het eerste is -dit jaar zelfs hun topscorer- maar hij staat tweede op de lijst. Hij schaakte in vijf ENPS3 seizoenen 18,5 punt bij elkaar.

Wie waren het meest actief
Tot slot een ranglijst van de veelspelers. Chiel dus bovenaan, maar ook Sander kan je de vereenzelviging van ENPS3 noemen. Hij deed 11 x van de 12 jaar mee. Van 1999 t/m 2002 was hij 4 keer basisspeler, daarna was hij zeven seizoenen actief als invaller. Slechts één seizoen, 2004 deed hij niet mee. De rest van de lijst bestaat uit allemaal vertrouwde namen. Je kan wel stellen dat ENPS 3 het hart van de vereniging is! Dat geldt trouwens ook voor het kampioensteam van dit jaar: geen van de andere ENPS-teams had zoveel spelers die ook standaard op de interne verschijnen.
Forza ENPS-DRIE!! Niek

zaterdag 16 april 2011

Volgende week

Volgende week is er geen schaken op Goede Vrijdag, en de week daarna is er geen schaken op de-avond-voor-Koninginnedag.

Maar tussendoor viert Het Probleem zijn vijfenzeventigjarig jubileum met een toernooi op Stille Zaterdag, 23 april.
Wij mogen meevieren, want wij jubileren ook. Ronald, Pieter, Arnaud en ik gaan ons best doen om ENPS zo goed mogelijk
te vertegenwoordigen.

Het Probleem verwachtte meer deelnemers namens ENPS, dus:
Maak wat van schaakmaand april en meld je alsnog aan!

Bas

ENPS 3 promoveert niet

Volgend seizoen speelt ENPS 2 voor het eerst in de historie van de club  voor de tweede keer op rij in de eerste klasse.
Maar niet op eigen kracht: Gisteravond strandde het team voor de derde keer op 3 1/2 bordpunt. Het eindigt nu bij de onderste drie, degradeert en herrijst uit zijn as na het kampioenschap van ENPS 3 van vorige week.
Zo hebben we als ENPS toch een nieuw unicum.  Onze droom, een match tussen twee ENPS-teams, is onze volgende doelstelling!
Volgend seizoen gaat ENPS 3 gewoon weer voor het kampioenschap, en heeft ENPS 2 aan de zesde plaats genoeg. Of gaat ENPS 1 weer promoveren?
Wordt vervolgd...

Bas

woensdag 13 april 2011

Een goede combinatie

Rimme stuurde het volgende:
zie: http://beta.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1090699
item begint bij minuut 24.
gr.rr

Partij Arnaud


Hans Rijninks – Arnaud Bom
1. e4 e5 2. Nf3 Nc6 3. Bc4 Bc5 4. D3 Nf6 5. Nc3 0-0

d6 6. Bg5 Be6 is volgens de computer iets beter. Moeilijk in te schatten vond ik, de waarde van stuk ontwikkelen + open torenlijn versus pionstructuur + loperpaar + koningsstelling in tact ? Soms laat ik stukken ontwikkelen waarschijnlijk niet zwaar genoeg wegen en ik denk misschien niet flexibel genoeg over pionnenstructuur.
6. Bg5 Be7 7. 0-0 d6 8. h3 Na5 9. Bb3 Nxb3 10. axb3 Be6
Deze zet speelde ik te snel omdat ik te veel tijd heb gebruikt in de opening. Is niet zo geslaagd, beetje oppervlakkig. Loper doet daar niet veel, c6 beter in deze stelling. Ontneemt paard velden en creëert wat ruimte en in toekomst mogelijk druk op centrum met d5.
11. Be3 a6
Computer vind C5 iets beter. Ook moeilijk te kwantificeren voor mij. a6 neemt veld weg van paard, maar niet zo’n belangrijk veld; d6 wordt zwakker na c5, maar zal niet snel probleem worden.
12. Ng5 Bd7 13. f4 Ne8
Ne8 misschien beetje passief en traag, maar leek me de enige manier om f5 te voorkomen. Computer raadt exf4 aan gevolgd door 14. c5. Leek mij te veel spel aan wit geven, maar loper op f4 is misschien niet heel sterk en open torenlijn ook minder groot probleem dan ik dacht?
14. Nd5 Bxg5 15. fxg5 c6
Laatste zet is niet zo goed. Ik had Nb6 gewoon over het hoofd gezien. Gebeurt me een paar keer per partij… Op dit moment heb ik volgens mij meer dan twintig minuten tijdsachterstand en nog een half uur op de klok of zo. Matig timemanagement.
16. Nb6 Rb8 17. Nxd7 Qxd7 18. Rf5 g6
Nc7 is beter volgens computer. Ik had het gevoel dat mijn paard daar niet zo veel zou doen en nodig zou blijven bij verdediging koningsstelling.
19. Rf3 Ng7 20. Qd2 Rbe8 21. Raf1 Re6 22. Qf2 Qe7 23. Qh4 Ne8
Dit plan is niet goed. Ik had het idee dat ik f6 zou kunnen spelen na Ne8, vandaar ook de toren naar e6, maar f6 gaat niet lukken omdat de loper er met een penning bij kan komen. Ik denk nu dat het een slecht idee was zelfs als het wel zou werken. Het is lastig voor wit om in de stelling van zet 20 iets te forceren, dus ik kan gewoon degelijke zetten doen.
24. g4 d5 25. Qf2 dxe4 26. dxe4 Nd6 27. Bc5 b6
Beetje intuïtief omdat ik niet heel veel tijd meer had, denk iets minder dan twintig minuten. Ik deed hier een remisevoorstel. Tegenstander wees af en dacht vervolgens een kwartier na en zuchtte vaak.
28. Bxd6 Rxd6 29. Qxb6 Qxg5 30. Qxa6 h5
Stelling is helemaal gelijk volgens de computer en tijd ook bijna gelijkwaardig. Na deze zet doe ik nog een remisevoorstel (geloof ik). Tegenstander wil het graag aannemen, zo lijkt het, maar hij moet weigeren omdat het team achter staat. Zijn moraal lijkt niet meer zo goed te zijn. Ik ben blij dat ik in deze fase van de partij wel zetten als h5, b6 en d5 blijf spelen, is niet vanzelfsprekend voor mij.
31. Rg3 Rfd8 32. Qc4 R8d7 33. Qc3 h4
Slechte zet, maakt het wit veel te makkelijk, komt door tijdsdruk. Haalt spanning uit de stelling en maakt het makkelijker voor zware stukken van wit.
34. Rgf3 Rd4
Nog een matige zet. Ik had niet gezien dat ik de c-pion zou verliezen en dat wit ook nog e4 dekt ;) Gelukkig heeft hij zich mentaal al neergelegd bij een remise. Later win ik e4 nog wel, maar ik denk dat ik het eindspel zeker zou hebben verloren. Ik bood nogmaals remise aan in een iets slechtere stelling dan deze met twee minuten voor mij en drie voor hem. Tegenstander ging akkoord (cadeautje) omdat het team al verloren had en hij volgens mij geen energie meer had.
Arnaud Bom

Huishoudelijke mededelingen

Vrijdag as is de vrederkerk gesloten ivm een internationaal zangkoren festival in de kerk. Het tweede speelt daarom in de oranjekerk bij de bridgers voor lijfsbehoud in de eerste klasse. We staan 0-1 achter. Er moet gewonnen worden, dus het wordt spannend. Kom allemaal kijken en aanmoedigen. Voor de toeschouwers zal er ook in de quibus schaakborden staan om lekker ontspannen een potje te spelen.

Volgende week is het goede vrijdag en wordt er helemaal niet geschaakt, de week daarop is het koninginnenavond en is de club ook dicht. Er is dus een mini break. Op 6 mei gaat de interne competitie weer verder en wordt er weer normaal geschaakt in de vredeskerk.

Groet, Kees

Ps het eerste won gisteren van caissa 7 met 3,5-4,5

Ps2 we zoeken voor aankomend seizoen een nieuwe secretaris en hopen op een administratief talent binnen de club die wil mee helpen de club tot de mooiste club van allemaal te maken.

Forza enps!

maandag 11 april 2011

Klaas Mastenbroek, de grootste ENPS-er

12 april is het drie jaar geleden dat Klaas Mastenbroek is overleden. Er zal waarschijnlijk nooit meer een ENPSer komen zoals Klaas. Ten eerste was hij onnoemelijk lang, tussen 1938 en 2008, lid van ENPS. Ten tweede was zijn kracht legendarisch. Zelfs op 87-jarige leeftijd was hij sterker dan wij allen bij elkaar. Vlak voor zijn dood voerde hij met een bijna 100% score de ranglijst van de interne aan. Maar ook lang, heel lang geleden was hij al sterker dan wij allen ooit zullen worden.

In de jaren veertig stonden er partijen van hem in het nationale KNSB-blad, ik laat er hier eentje zien, uit de “Grote Bondswedstrijden te Arnhem”. Dat is een soort openkampioeschap van Nederland, met 16 achtkampen en een aantal kleinere gesloten groepen. Er deden enkele honderden schakers uit heel het land aan mee. De eerste groep werd gewonnen door Constant Orbaan, nummer 2 was Johan Barendregt, dat waren destijds hele grote namen. Klaas speelde in de tweede groep en werd daarin één na laatste. Maar hij won wel de partij die bekroond werd met de schoonheidsprijs van het toernooi.
Ondanks “nijpend plaatsgebrek” in het oktobernummer van 1949 van de KNSB werd de partij van Klaas geanalyseerd, klik hier en hier voor de scans met analyse van de partij. Hier kun je hem naspelen:

Diagram uit Klaas’ partij in het bondsblad van 1949.

Nog een oude partij haal ik uit “De Band” dat was het blad van de ASB, de toenmalige SGA. Hou er rekening mee dat publicatie in zo’n blad een heel andere status heeft dan het nu het geval zou zijn. In een wereld zonder internet waren dit soort tijdschriften het enige dat de naar informatie hongerende schakers hadden.

Klik op de afbeelding om het artikel en de analyse te lezen.

Klik hieronder op het label “klaas” voor meer artikelen over hem op dit blog. Een super mooie partij van hem die hij won tegen een toekomstig kampioen van nederland, Hoan Liong Tan, staat in “De gestrekte mars naar het doel”. Een paar dagen geleden werd er nog op dat artikel gereageerd door de neef van Tan. Kennelijk worden de oude stukken over Klaas op ons blog nog steeds gevonden en gelezen! Een mooie eer, ik hoop dat er in de toekomst nog veel bezoekers zullen genieten van de verhalen en partijen van deze legendarische ENPSer.

Niek

zondag 10 april 2011

Interne competitie ronde 12

Uitslagen
Stand
Statistieken
Mark (wint van Kees) en Steve (wint van Bas) mengen zich in de strijd voor de hoogste plaats. En dan is er ook nog Ruud, 7e met 3 uit 3, dus dat belooft een spannende ontknoping te worden dit seizoen.
Niek

zaterdag 9 april 2011

Foto's van Chiel

Chiel mailde me foto's die hij maakte met zijn smartphone:
Grote belangstelling bij de laatste drie partijen. De stand was toen 3½-1½ voor ons en het kon eigenlijk al niet meer mis gaan.

Een van de helden van gisteravond: Arnaud.

Kees had vooraf een klein risico genomen en champagne gekocht. Dat maakte het feest compleet. Super Kees!

Kijk nou wat een verbazing: "Hee ... wat is dat ... Iemand anders dan Niek die foto's neemt?!?"

Hartstikke bedankt Chiel!
Niek

Hoe ENPS3 de klus klaarde

Er is historie geschreven door voor het eerst in de 75 jarige geschiedenis van ENPS te promoveren naar de 1e klasse met een derde team! Ik had een speciale opstelling bedacht om onze sterke tegenstander en concurrent voor de eerste plaats Oosten-Toren 2 te grazen te nemen.

Hun grote troef dit seizoen is hun eerste bordspeler Willem Moene, Elo 2237, die tot dan toe een 100% score heeft (5 uit 5). Daar laten we niet een van onze sterkste spelers op stuk lopen. Onze achtste bordspeler Arnaud Bom meldde zich als vrijwilliger en mocht het met zwart tegen hem proberen. Maar het Pakte dus anders uit! Moene speelt ook nog in een andere competitie voor een andere club. Het ging daar uitgerekend op deze vrijdagavond ook om een kampioenswedstrijd, die hij verkoos boven de onze. Arnaud moest nu tegen een 1937 speler, ook niet niks! Hij kwam in de verdrukking maar speelde erg taai. Bij een stand van 3½-1½ er drie remise-aanboden van de kant van Arnaud bleef de tegenstander het proberen maar het lukte niet: Remise! Heel goed!
Arnoud rechts, Ruud links

Onze tweede verrassing was nieuw lid Ruud van Caspel. Dit is een enorm welkome versterking, juist op tijd voor deze kampioenswedstrijd! Ruud heeft een 2000+ Elo en was in 2007 nederlands kampioen senioren, voor grote namen zoals Coen Zuidema, Hans Bohm, Joop Piket (de vader van Jeroen) en Jan Nagel. Ik had hem op bord twee bedacht en hij won inderdaad, al mopperde hij achteraf dat het niet erg soepeltjes verliep. Hij moet zijn draai nog vinden zei hij. Maar een punt is een punt is een punt!

En tenslotte verrassing drie: Duck, normaal op bord drie, mocht deze keer op het laatste bord proberen zijn 100% vast te houden. Saillant detail: zijn tegenstander, George Halsema, had voor de wedstrijd net als Duck ook 6 uit 6. Het werd dus de strijd der topscorers:


Er zit een foutje in de notatie denk ik, want na 26 Pf7 (ipv Kg2) wint wit een hele dame. Dat zal toch geen blunder zijn? Als Duck mij de goede zetten doorgeeft pas ik het aan.
Hier Duck aan het werk, een hele leuke stelling, na 21. ... h6.

Duck had trouwens wel wat problemen met de publicatie van zijn meesterwerk, want de opening is namelijk ‘geheim’, zo zei hij. Inderdaad krijgen we een kijkje in Ducks keuken. Zeer interessant die onorthodoxe aanpak: niet rocheren, koningsvleugelpionnen naar voren en in rustig tempo alle stukken erbij, erg vermakelijk. Dat is ook het volgende filmpje:


Euhm.. nou ja, weer terug naar de wedstrijd. Ik heb niet van alle partijen evenveel meegekregen, maar 5 keer winnen, twee keer remise en slechts één nederlaag tegen een op papier beresterke tegenstander en super gemotiveerde concurrent om de 1e plaats dat is natuurlijk geweldig! Hoera!!!

Niek

PS: Klik op label “ENPS 3 Kampioen 2011” voor een overzichtje van de verslagen van het derde van dit jaar. Nog effe lekker nalezen en genieten!

ENPS 3 Kampioen!!!

vlnr Pieter, Arnaud, Martin, Duck, Chiel, Theo, Ruud en Niek.
Wat een team! De uitslagen:
Morgen meer info, foto's, partijen etc. Ik volsta nu even met een foto van Duck Wals, topscorer met 7 uit 7.
Bij Duck verbleekt zelfs de topprestatie van onze 8e bordspeler Arnaud, die O-T eerste bordspeler Rijninks (273 elopunten meer) op remise hield. Arnaud was eigenlijk kanonnenvlees, hij was het offer aan bord één om sterspeler Moene op te vangen. Maar Moene ontbrak. De ingecalculeerde 0 werd een half punt. Heel knap!!
Ik kijk nu al uit naar de TPR's van al onze E3-toppers op de SGA-site!
Niek

woensdag 6 april 2011

Chaturanga 2 - ENPS 5

Chaturanga ½ - ENPS 5 3½ was een superscore van het vijfde afgelopen vrijdag.
eigenlijk moeilijk te zeggen wie nou de echte held van de avond was. Peter Tames zeker. Hij hielp ons als nieuw lid niet alleen uit brand door het team op het nippertje compleet te maken, maar hij won nog ook!
Tweede held van de avond was zonder twijfel Roeland. Hij toonde de moed om plaats te nemen achter het eerste bord tegen Bert Mulder, het 'kanon' van Chaturanga 2, met een rating van 1622. Was een strategisch opzetje om iig de overhand te hebben op de andere borden. We waren aanvankelijk helemaal niet zo zeker, hun gemiddelde rating ligt nl. stukken hoger dan die van ons. Nou heeft die Roeland gewoon remise gespeeld, en eigenlijk had hij dat helemaal niet hoeven aannemen. Hij stond namelijk honderd % gewonnen.
Sander en ondergetekende hadden een makkie.
Zo heeft het Vijfde een ongeslagen reeks afgesloten met een overwinning. Dan wel geen kampioen (naar alle waarschijnlijkheid) maar toch zeker niet gek. Hoera!grrrrrrrrimme

zaterdag 2 april 2011

Pieter wint snelschaakavond

Met 8 uit 9, zie reactie van Sanne in het bericht hieronder
Niek

vrijdag 1 april 2011

Het vijfde wint met 3,5-0,5 van Chaturanga 2.

Bert Mulder - Roeland Kief 1/2 - 1/2
Egbert Hulsman - Sander Schoonderwoerd 0-1
Jan Dijkink - Peter Tames 0-1
Ton van Dijk - Rimme Rijpkema 0-1