Klaas Mastenbroek overleed op 12 april 2008, vandaag een jaar geleden. Klaas was minstens 70 jaar lid van onze club: er is nog een clubblad uit 1938 bewaard gebleven waarin hij staat vermeld. 70 jaar, het is al veel vaker verteld, maar blijf er toch maar weer eens een keer bij stil staan ... het is een verschrikkelijk lange tijd.
Klaas’gezondheid werd wat minder en daarom kwam hij een aantal jaren geleden niet meer naar ENPS. Ronald Post kwam op het idee om Klaas iedere vrijdagavond te halen en te brengen, en dat was een geweldige zet. Dank je wel Ronald! De hernieuwde kennismaking met het fenomeen Mastenbroek heeft ENPS een hoop punten in de externe competitie opgeleverd en de leden op de interne competitie doen sidderen. Klaas won vrijwel alles met achteloos gemak en liet je voelen niets van het spel te begrijpen. Kees Bakker is in het bezit van een grote stapel partijnotaties van Klaas en heeft 8 daarvan ingevoerd. Het zijn partijen tegen bekende ENPS-ers die één voor één door de gehaktmolen worden gehaald. Voordat ik die partijen laat zien eerst nog een bijzonder verhaal over de grootheid Klaas Mastenbroek.
Vroeger heette de SGA de “ASB”, de Amsterdamse SchaakBond. “De Band” was daarvan het z.g. Officieel Orgaan ofwel het bijbehorende tijdschrift. Daar stonden regelmatig partijen in van Klaas en hij heeft een aantal van die blaadjes bewaard. Af en toe wordt er ook over ENPS geschreven. Dat is leuk, want het archief van onze club, met haar rijke historie, is helaas verloren gegaan.
In een ‘De Band’ uit 1958 (afbeelding hierboven, klik er op om het te lezen) wordt uitgebreid verslag gedaan van de open kampioenschappen van Amsterdam. Via voorrondes kon je je voor een gesloten achtkamp plaatsen. De uiteindelijke winnaar, H.L. Tan, was een bijzondere man. Hij kwam uit het niets, werd in 1961 kampioen van Nederland, en verdween daarna weer in het niets. Meer informatie over Tan is natuurlijk te vinden op internet, zie bijvoorbeeld www.dewilligedame.nl (maar er zijn vast nog betere bronnen). Klaas deed ook mee met het Open Amsterdamse kampioenschap, plaatste zich voor de achtkamp, speelde tegen Tan en won:
Wat een heerlijke partij!! De kampioen van Amsterdam en van Nederland verliest van de kampioen van ENPS. In de afbeelding hieronder staat de analyse van de partij. Het commentaar er aan voorafgaand is ook kostelijk:
“Tan behoort tot de moderne jongeren, die alle oude franje nimmer gezien hebben, en in hun schaakstrijd zuiver een spel zien, zoals Abe Lenstra en Wilkes het goochelen met de bal, terwijl Mastenbroek alweer tot de oude stempel behoort, die de gestrekte mars naar het doel voor ogen houdt.”.
Dat allemaal was dus in 1958 jongens; een halve eeuw geleden, een andere wereld. Driekwart van de huidige ENPS-ers was nog niet eens geboren. En Klaas werd toen al tot de oude garde gerekend!!
Affijn, 50 jaar na de partij van Tan speelt Klaas zijn partijen tegen ons. Met zijn heldere postitionele stijl (de gestrekte mars naar het doel!) veegt hij met ons de vloer aan. Hieronder de partijen, zonder analyse, maar steeds met inleidende opmerking van Kees:
(1) Klaas Mastenbroek – Ron van Leeuwen
Spectaculaire partij met langere tijd drie dames op het bord.
(2) Johan van de Maas – Klaas Mastenbroek 12 jan ????
Johan komt sterk te staan na een kleine combinatie en gaat er vervolgens alsnog hard vanaf.
(3) Klaas Mastenbroek – Jan de Vries 23 feb 2000
Klassieke aanvalspartij. Instructief!
(4) Jan Velde – Klaas Mastenbroek 7 april 2000
Ook Jan houdt het niet droog. Klaas weet de weg naar winst te vinden.
(5) Peter Kersten – Klaas Mastenbroek 10 maart 1995
Peter gaat nog lang door, maar ook hier weet Klaas het snel af te maken.
(6) Klaas Mastenbroek – Kees 27 april 2001
Klaas wint op verschrikkelijk sterke wijze
(7) Klaas Mastenbroek – Bert 22 sept 2000
Bert houdt remise
(8) Niek – Klaas Mastenbroek 29 mei 1998
Het misschien beter deze niet te laten zien, een slachtpartij.
En dan slot nog een foto. Hij zat tussen zijn schaakpaperassen. Het toont hem herkenbaar; Klaas, al lang niet meer de jongste, maar toch in het middelpunt. Nota bene dansend met een leuke dame. Hij was zeker geen typische schaaknerd. Ik weet niet met wie hij op de foto staat, maar ik denk dat het vast na een avond bij ENPS was. Ronald ken jij die mensen nog?
Niek
Prachtig stukje Niek, over onze `ouwe`. Ik vond het natuurlijk ook erg prettig dat iedereen door hem, nog eens lekker afgeslacht werd (hij was daardoor ook erg vrolijk op weg naar huis natuurlijk), de laatste jaren.... blijft doodzonde dat ie er niet meer is.
BeantwoordenVerwijderenIk heb geen idee wie of dat zijn met die dansfoto! Geweldig potje tegen die Tan overigens!
Helaas blijft lukt het mijn computer (nog) niet om die andere partijtjes te openen, blijft het eea (downloaden)
Ronald
Ik heb in 1990 mijn enige partij tegen Klaas Mastenbroek gespeeld. In een levendige pot kwam ik erg gedrukt te staan en ik denk dat Klaas daar iets gemist heeft. Het is dus, een beetje tegen de trend van het artikel in, een verliespartij van Klaas Mastenbroek nadat hij op het eind een enorme bok schiet. Maar de partij illustreert wel wat een geweldige aanvalsspeler (d4, d3!) Klaas was. Zodra ik Rybka 3 binnen heb, zal ik de partij er eens doorheen halen.
BeantwoordenVerwijderenRoel Dormits - Klaas Mastenbroek, ENPS1 - Probleem1, Amsterdam 19-10-1990
1.d4 Pf6 2.c4 e6 3.Pf3 b6 4.g3 Lb7 5.Lg2 Le7 6.0-0 0-0 7.Pc3 d5 8.Pe5 Pbd7 9.b3 Dc8 10.cxd5 exd5 11.Lb2 c5 12.Tc1 Td8 13.Lh3 Db8 14.Pf3 a6 15.dxc5 bxc5 16.La3 Pb6 17.Dc2 d4 18.Pb1 d3 19.Dd1 dxe2 20.Dxe2 Dc7 21.Lg2 Pe4 22.Pfd2 Pg5 23.Pe4 Pxe4 24.Lxe4 Lxe4 25.Dxe4 Td4? 26.Dxd4 1-0
Vanuit Phoenix.
BeantwoordenVerwijderenDie nederlaag herinner ik me
nog wel , ik wist achteraf nog niet wat ik fout had gedaan.
Ronald download problemen ?
Grappig ik zit 10.000 km ver weg maar de partijen kan ik
hier goed naspelen.
Prachtig stuk. Drie maal hoera voor de ENPS blog!!!
BeantwoordenVerwijderenHeel fijn stukje Niek, mooie serie partijen ook.
BeantwoordenVerwijderenEn wat betreft die verliespartij met die enorme geschoten bok: Klaas kon het natuurlijk niet over zijn hart verkrijgen van ENPS te winnen. Zelfs bij de tegenstander won'ie nog voor ons.
Chiel
Chiel, Klaas speelde voor ENPS tegen mij toen voor het Probleem uitkomend. ENPS speelde thuis vandaar als eerste genoemd en we speelden aan het eerste bord, vandaar dat Klaas met zwart speelde.
BeantwoordenVerwijderenDie bok was vervelend voor ENPS, maar de partij op zichzelf was behoorlijk spannend.
Roel
De schaker H.L. Tan was mijn oom Hoan Liong Tan. Mijn vader, Boen Tan, ook een schaker, woont in Zwolle.
BeantwoordenVerwijderenMijn oom studeerde in Nederland, maar is door mijn grootouders naar Indonesie teruggehaald nadat hij chrizofrene uitingen kreeg. Hij is vorig jaar overleden na gestikt te zijn in een kippebotje.
Als u meer info wilt hebben, kunt u mailen naar leon.tan@filternet.nl