roterende banner

dinsdag 28 november 2006

ENPS 2 on the winning hand

This is NOT a drinking club!

De wedstrijd tegen Oosten-Toren 2 begon met goede hoop: Gary (2299) aan bord 1 en Clive (2174) aan bord 2! Maar de 'harde kern' aan de overige borden niet bieden zal het toch zelf moeten doen, hooguit met een steuntje in de rug! Hoewel ze tegen Amstel 2, de eerste wedstrijd, ongeveer gelijkwaardig waren, scoorden ze toen zes nullen* Dat moet dus beter!

Gary en Clive leken zich wat schuldig te maken aan gallery play. Gary kwam bijvoorbeeld met een schijn-dameoffer: Zijn tegenstander kon met zijn dame Gary's onverdedigde dame slaan, maar werd vervolgens gepend door een loper. Het ziet er wel leuk uit, maar wat schiet je ermee op?

Het wekte weinig verbazing dat Duck voor het eerste punt zorgde. Hij trof de zwakste speler van de wedstrijd, won een stuk voor wat pionnen, en toen hij de beslissende aanval inzette, gaf zijn tegenstander op onbegrijpelijke wijze een toren weg. Duck verklaarde: "Ik heb altijd mazzel.".

Even later werd het 2-0. Clive had een stuk geofferd voor een aanval die niet echt doorsloeg maar wel aanhield. Het kostte hem zichtbaar moeite. Tjaarda, een invaller, maar wel met de hoogste rating van het team, verdedigde zich lange tijd goed, maar moest uiteindelijk een foutje met mat bekopen.

Sanne verzuimde in een Siciliaanse partij met een pion de loper op e7 te slaan met aanval op Tf8. In het vervolg stond hij een stuk achter en net toen hij met een röntgen-aanval een stuk terug leek te winnen kreeg hij de beslissende inslag om zijn oren: 2-1.

Rahmat was vorig jaar de kwelgeest van Clive en zat nu naast hem aan bord 3. Geïnspireerd offerde ook hij een stuk, in ruil voor het handhaven van een penning. Zijn tegenstander kon echter eenvoudig verdedigen, nam de aanval over en had vervolgens weinig problemen meer om de partij te winnen.

Arjan begon wat moeizaam aan de partij. Hij kwam een pionnetje achter, maar gaandeweg kwam hij beter in zijn spel. Hij won een kwaliteit en daarna ontwikkelde zich een spannende strijd. De beslissing viel toen Arjan een op hol geslagen paard moederziel alleen midden op het bord aan trof en zich erover ontfermde: 3-2.

In deze stand kreeg Jan een remise-aanbod dat hij wel wou aannemen. Het mocht, want ik rekende op een punt aan de overige 2 borden.

Tja, hoe ging het met Gary? Hij sloeg het ene biertje na het andere achterover en stond lange tijd goed. Maar alcohol leidt tot overmoed en hij kreeg niet meer dan een eindspel met goede loper en paard tegen slechte loper en paard. Je denkt: Dat wint-ie nog wel. Maar hij speelde zijn koning uit positie. Driessen kreeg de overhand en eindigde met pion+loper tegen paard. Nauwelijks te winnen: Hoe voorkom je dat het paard de pion eraf slaat? Uiteindelijk niet dus. 4-3.

Zo bleef alleen Martin over. Hij speelde een voortdurend gelijkopgaande partij. Ik had hem al geadviseerd remise aan te bieden, maar hij wou nog wat proberen, want zijn tegenstander, de teamcaptain, had weinig tijd. De pogingen liepen op niets uit, maar de teamcaptain bleek zich desgevraagd gedwongen te voelen door te spelen. Toen hij het nutteloze hiervan inzag, zag hij kans remise aan te nemen terwijl dat niet eens aangeboden werd! Dit leidde tot verontwaardigd protest van Gary, maar de gemoederen bedaarden snel: We hadden gewonnen!

Niek polste Gary's beschikbaarheid voor de volgende wedstrijden en opperde voorzichtig dat hij dan misschien iets terughoudender moest zijn met zijn alcolholconsumptie. Dit leidde tot enige ontsteltenis: "I thought this was a drinking club!"

ENPS / Quibus 2 1769 - Oosten-Toren 2      1663 4½ - 3½ 
Gary Kenworthy 2299 - Gerard Driessen 1721 ½ - ½
Clive Wismayer 2174 - Marco Tjaarda 1814 1 * 0
Rahmat Rahmati 1535 - George Halsema 1733 0 * 1
Duck Wals 1665 - Cor Kreuning 1350 1 * 0
Jan de Vries 1607 - Marcel Duijm 1627 ½ - ½
Martin Rekelhof 1642 - Fred Bergen 1651 ½ - ½
Arjan van Tuijl 1628 - Frank van der Fluit 1615 1 * 0
Sanne Visser 1603 - Gerard Buskermolen 1796 0 * 1
Bas

1 opmerking:

  1. Garry krijgt zijn eerste bier van mij voor de volgende wedstrijd :-)

    Steve

    BeantwoordenVerwijderen