roterende banner

zaterdag 20 maart 2021

Arjen ook winterkampioen

Vlak voor het begin van de lente is Zomerkoning Arjen nu ook de Wintervorst van ENPS geworden. Hij eindigde na negen ronden op zeven punten. Boudewijn kwam ook op zeven punten, maar mede doordat hij in de eerste ronde een bye had genomen viel zijn SB-score lager uit.

Voor de laatste ronde waren er nog drie kanshebbers. Ze speelden allemaal met zwart, en onder hen was koploper Ailko de enige die verloor.
Hij
won tegen Bas een pion maar sloot daarmee zijn eigen paard op aan de rand. Bas had de sleutel/loper in handen en kon paard en loper gewoon laten staan en met pionnen en koning de partij rustig uitschuiven. In plaats daarvan gaf hij Ailko nog een kans met een dubbel pionoffer het paard uit zijn benarde positie te bevrijden. Ailko zag dit niet en was op slag kansloos.

Arjen won in een scherpe Siciliaan van Daan. Beiden sloegen na een paardvork de toren in de a-hoek. In het vervolg speelde Daan het wat onhandig waardoor het hem veel meer moeite kostte het paard te winnen. In het eindspel met toren en paard tegen toren en loper kon de loper geen rol van betekenis spelen en waren de witte pionnen niet te verdedigen. Met twee minder hield Daan het voor gezien.

Boudewijn hield in een spannende partij tegen Maarten het hoofd koel. Maarten zocht tevergeefs naar een winnende koningsaanval. Hij probeerde van alles maar zal de ontnuchterende tegenzetten van Boudewijn als een koude douche hebben ervaren. 

Gianni behaalde een sensationele overwinning op Mark. In het middenspel was Mark al niet bij de les. Hij werd een aantal keer gefopt maar had geluk dat Gianni genoegen nam met afruil naar eindspel met twee pionnen meer. Die pluspionnen gingen er rap af en na 28 zetten stond een eindspel met ieder toren en paard en drie pionnen op het bord. Mark had de vrijpion, zij het pas op a7. Kolfje naar de hand van Mark, zou je denken. Maar Gianni gaf geen krimp. 47 zetten manoeuvreren later had hij twee vrijpionnen verworven op de koningsvleugel. En het punt, want Mark had ondertussen zijn toren laten opsluiten op a1 en ging in de slotstelling zijn paard verliezen.

Michiel won met zwart vanuit het orthodox konings-indisch van Dick, die na 29 zetten plotseling mat niet meer kon voorkomen.

Ron won met zwart van Jonathan. Beide spelers gingen als een soort Laurel en Hardy niet optimaal om met de dreiging over de g-lijn, maar uiteindelijk sloeg Ron toch toe en dat kostte Jonathan de dame. 

Albert kreeg schaakles van Gerben. Zelf gaf hij drie enthousiaste schaakjes en nadat Gerben langzaam de druk had opgebouwd tot een ondekbare matdreiging nog drie wanhopige. Toen hij zelf voor het eerst schaak stond, kon hij het meteen al niet meer opheffen. Zo moet het, Albert!

Rob kwam tegen Rimme met het onbegrijpelijke 18.De7. Wat kom je hier doen? vroeg Rimme met Tfe8. En daar had Rimme een punt, nee de dame en het punt.

De laatste uitslagen:

Bas     - Ailko         1 - 0
Daan     - Arjen         0 - 1
Maarten - Boudewijn 0 - 1
Gianni    - Mark         1 - 0
Jonathan- Ron 0 - 1
Albert    - Gerben 0 - 1
Rob     - Rimme 0 - 1
Victor     afgemeld

De eindstand:

De kruistabel:

De competitie is afgelopen, de winter ook, maar de lock-down helaas nog niet. We gaan daarom gewoon online verder.
Volgende week is er een rapid-avond op Lichess en daarna gaan we nog een keer proberen Arjen te verslaan.

Kampioen, van harte gefeliciteerd!

Bas





12 opmerkingen:

  1. Bas hartelijk dank voor de organisatie en de mooie verslagen. Ik vond het erg leuk.

    Ailko.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik sluit mij bij beide vorige opmerkingen aan, gefeliciteerd Arjen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Gefeliciteerd Arjen, mooi werk weer. Mark

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dank jullie wel en bedankt Bas, voor de wedstrijdverslagen en de organisatie. Ik ga morgen naar de club en alle klokken vast op 30+10 spijkeren.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Beetje laat maar beter laat dan nooit :GEFELICITEERD ARJEN !! πŸ‘πŸŽ‚πŸ˜

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beter te vroeg dan nooit ! Gefeliciteerd Roeland vandaag 24 maart met je verjaardag ! πŸ‘πŸŽ‚πŸ˜

      Verwijderen
  6. Reacties
    1. Oh holy shit ! Ik dacht dat het morgen was de 25 e maart dus maar............. het was gisteren de 23 e maart dus ! GEFELICITEERD MET JE VERJAARDAG ARJEN !!! πŸ‘πŸŽ‚πŸ˜ ( Je merkt het wel ,het is elke keer de zelfde taart )

      Verwijderen
  7. een fijne verjaardag Arjen !
    dankjewel ARJEN en BERT :)

    BeantwoordenVerwijderen