roterende banner

zaterdag 12 december 2020

Ronde 13: Ardin periodekampioen

Uitslagen ronde dertien   
Stand
Kruistabel

De periodekampioen is al bekend, Ardin is eerste geworden want met nog één ronde te gaan kan ie niet meer ingehaald worden. Ardin gefeliciteerd!! Groep B is nog erg spannend, volgende week weten we of het Michiel of Martin wordt. In de C groep is Victor favoriet, maar dan moet hij in de laatste ronde niet verliezen, er zijn nog voldoende kapers op de kust.

Onze punch-, kerst- en coronatafel

30 opmerkingen:

  1. Het lijkt me zonneklaar dat er fraude is gepleegd met de competitiestand. Ik eis een hertelling. Ik accepteer dit niet, Niek!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Effe dimmen Donald !😜,anders sturen we die Vietnamese bootvluchteling uit de keuken op je af 😎😎😎

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben niet bang voor die gast, hoor, maar ik ben wel bang dat ie de punch of de bowl (hoe heet dat?) afschaft als ik niet inbind. Ik ga me even beraden.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Natuurlijk geheel gespeend van eigenbelang :-) maar toch de volgende vraag over de stand:
    Hoe komt deze nu werkelijk tot stand?
    Als je kijkt naar vorige week had Michiel 741,2 punten en na zijn verlies van vrijdag staat hij ineens op 746,40 punten. Ardin bijvoorbeeld wint van Mischa. Je zou denken dat hij zijn puntentotaal vermeerderd zou zien met de waarde van Mischa (stand 5/12) dus 907 + 92 (of 93)= 999 of 1000 maar in de huidige stand is dat 1004?
    Hoe kan dat?
    Groet Martin

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Door een stijging van spelers die je eerder verslagen hebt (of remise)krijg je meer punten voor deze overwinning (of remise). Bij een daling geldt(uiteraard) het omgekeerde. Zo doet bijv. Victor het goed voor Michiel. Die is in de laatste 2 ronden gestegen van plaats 21 naar 13.
      Gr. Theo

      Verwijderen
    2. Er zit volgens mij wel een (rare) vertraging in het systeem. Daarom is ´doorkeizeren´ na de laatste ronde zeer belangrijk. Er moet net zo lang doorgekeizerd worden totdat Wrde is gelijk aan VWrde (Waarde is gelijk aan Vorige Waarde)
      Theo

      Verwijderen
  5. De waarde van de tegenstanders is dynamisch. Als je bv van iemand wint die met een enorme eindsprint hoog eindigt, wordt die overwinning steeds meer waard.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Vreemd. Het resultaat van een partij wordt m.i. op het moment bepaald dat de partij gespeeld wordt en dat heeft dan consequenties voor de puntenverdeling op dat moment. Niet hoe spelers daarna, voor wat voor reden dan ook, zakken of stijgen in de ranglijst.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Het maakt wel degelijk uit of spelers stijgen of zakken. Bijvoorbeeld als je in ronde 2 van de koploper wint krijg je 100 punten, maar als deze speler afzakt naar plaats 20 krijg je voor deze overwinning nog maar 81 punten. Omgekeerd als een speler stijgt krijg je meer punten.
    Gr. Theo

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik kan me vaag herinneren dat er (door mij?) al weer een jaar of 2 of zo geleden al eens eerder op de site aandacht aan is besteed. Er zit wel een soort van onrechtvaardigheid in het systeem. Ik vergelijk het even met de berekening van je rating. Stel je wint nu van een hele sterke tegenstander, dan levert dat leuke ratingpunten op. Als die tegenstander vervolgens kinderen krijgt en duikelt in rating maakt dat niet dat jouw ratingwinst naar de kloten is, toch?
    Maar goed, het hangt af van wat je kiest.
    Er zal ongetwijfeld een systeem zijn waarbij de op enig moment behaalde score niet wordt beïnvloed door latere resultaten. Misschien is dat eerlijker? Ik weet het niet. Ik zou zeggen: 1. puntje voor de algemene ledenvergadering waarvan ik mag hopen dat die weer fysiek i.p.v. digitaal is; 2. misschien een uitleg van de wedstrijdleider?
    Of wellicht is de uitleg van Tom & Theo voldoende?
    Tenslotte: ik baal net als iedereen van deze crisis, zit al sinds 16 maart thuis, ben weliswaar per 18 oktober officieel pensionado maar werk nog aansluitend een half jaar 8 uur per week b=voor de uitvoering van de Tozo, maar ook thuis, ik hoor tot de risicogroep en kom dus ook niet schaken, en daar baal ik ONTZETTEND van. Hoop jullie allemaal in betere tijden weer te zien, natuurlijk vooral die idioot die de clubhoreca runt...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Enorme idioot is dat. Maar we kunnen nu eenmaal niet beter krijgen.

      Verwijderen
    2. Eigen schuld ! Moeten jullie ook maar geen sollicitatie oproepen doen in T.B.S klinieken en Psychiatrische instellingen .

      Verwijderen
  9. De Fide of KNSB rating is een eeuwig (of in ieder geval een zeer langdurige) (sterkte)ranglijst. In de loop der jaren kan er veel veranderen in de sterkte van een speler. Neem de jongste Foreest die over bijv. acht jaar waarschijnlijk vele malen sterker is. Of omgekeerd, een (wereld) topspeler (bijv. Kasparov) die in de loop der jaren aan sterkte inboet. De clubcompetitie is korte termijn. Bij ons een half jaar per turnus. Sommige andere clubs hebben een competitie van een jaar. In die periode worden het gros van de spelers niet veel sterker of zwakker. Wat vaker voorkomt, is dat een `zwakkere` speler in het begin van de competitie door bijv. twee overwinningen zeer hoog op de ranglijst komt. In de loop van de competitie wordt hij/zij wel weer op zijn plaats gezet. Dan is het niet eerlijk als een speler veel meer/minder punten krijgt bij een overwinning op dezelfde persoon.
    Wat betreft het tweede gedeelte van je betoog Daan; Ik leef volledig met je mee!
    Groeten Theo

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja deze uitleg van Theo is precies waar het om draait. Ik vind Keizer het beste van alle systemen voor clubcompeties. ...mits er natuurlijk een normaal aantal punten voor niet opkomen wordt toegekend, dat is nu naar mijn mening (helaas al weer jaren) verkeerd ingesteld bij ENPS

      Verwijderen
  10. Ik vind de uitleg van Theo ook plausibel vwb de puntentoekenning. Niek, wat bedoel jij precies t.a.v. de puntentoekenning bij niet komen opdagen? Wat is de situatie daaromtrent nu en wat zou volgens jou beter zijn?
    Martin

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij Keizer krijg je bij verlies 0 punten, bij remise de helft van de waarde van je tegenstander, bij winst de hele waarde. Bij niet opkomen krijg je een factor van je eigen waarde. Die factor is instelbaar, en standaard staat die op 1/3.
      Als de factor hoog is dan blijven sterke spelers die weinig komen tóch hoog in de ranglijst staan (dat is het hele idee van het systeem, zodat er ook later in de competitie een goede indeling komt) en als de factor laag is zak je snel als je vaak niet komt.
      En hier was discussie over, of we die factor moesten aanpassen. Ik vind 1/3 best redelijk, maar op de ledenvergadering werd gestemd en besloten om de factor te verlagen. Dat is op zich prima natuurlijk. Maar wat ik onlogisch vond en vind is dat de factor niet een klein stapje werd verlaagd, een beetje finetunen dus, maar gelijk van 1/3 werd teruggebracht naar 1/5. Van 33% naar 20%, dat is gelijk een enorme sprong, lijkt me dat je dan je doel voorbij schiet.
      (Er is trouwens nog een factor, voor als je niet meespeelt met de interne omdat je extern speelt. Die factor is en was 2/3)

      Verwijderen
    2. Nu ik er toch weer over denk, schiet me een overweging te binnen. Verliezen van de nr laatst levert net zoveel punten op als verliezen van de nummer één, namelijk 0. Daar zit toch duidelijk iets onrechtvaardigs in? Ik weet niet eens of het kan, maar stel dat je 10% van de punten van je tegenstander krijgt bij verlies. Dat heeft volgens mij geen nadelen, wel een paar voordelen:
      1) verliezen van een lager iemand wordt terecht minder gewaardeerd
      2) aanwezigheid wordt (gemiddeld genomen) gewaardeerd en dus gestimuleerd
      3) het is een positieve ipv een negatieve aanpassing, want je helpt vooral de spelers uit de onderste helft. Met het aanpassen van de afwezigeheidsfactor benadeel je vooral de bovenste helft.

      Verwijderen
  11. Heeft iemand het telefoonnummer van Johan of Bert? Of beter nog weet iemand of ik (weer eens) mijn koptelefoon op de club heb laten liggen?

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Afgelopen Vrijdag hebben we niets gezien. Ik zal kijken als ik er weer kom. Of we vrijdag a.s. mogen schaken is nog niet bekend.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Thanks Johan, heb m al weer gevonden, lag toch gewoon thuis.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. @Johan waar is je bericht van 15.15 uur ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik weet het niet mogelijk is er wat "controverse" en censuur.

      Verwijderen
  15. Wordt er nog geschaakt vrijdag?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. We mogen schaken van het bisdom die alle regels bestudeerd heeft. Het is wat misschien wat curieus. Het kan er mee te maken hebben dat schaken officieel geen sport is en dat het een gebedshuis betreft. Het is aan de ENPS ' er of hij/zij/x wil komen of niet. Ik heb de kerk laten weten dat wij er vrijdag zijn. De zaal is gehuurd voor die avond.

      Verwijderen
  16. Antwoord aan anoniem van 15:56 uur .Kijk beste anoniem zal het nog 1 keer uitleggen .Er zijn NIET essentiele schaakclubs ,clubs die alleen slappe koffie en lauwe thee serveren en er zijn WEL essentiele schaakclubs ,dus clubs die patat ,bitterballen en vers fruit in de Bowl serveren ,aan u om uit te zoeken onder welke noemer ENPS valt 😁

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Bert. In het kader van de AVG gebruik ik zo min mogelijk mijn naam.
    Laat staan dat ik wil dat mijn naam ijdel gebruikt wordt.
    Martin

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Misschien is het handig om het iedereen te laten weten dat we kunnen schaken en dat je je kan aanmelden?
    Martin

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Geachte heren en dame,

    NU de maatregelen ernstig verzwaard zijn gaan jullie gezellig in een bedompt hok elkaar met corona besmetten, omdat het toevallig niet verboden is! Wees verstandig en handel in de geest van de regels.

    Met vriendelijke groet,

    Rob Kotmans
    sv Amsterdam West, waar m.i.v. morgen zelfs de jeugd niet meer speelt

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Rob, iedereen gaat uit van z'n eigen risico inschatting. Op basis daarvan schaak ik gewoon. Risico is vrijwel nihil. Maak het niet groter dan is en probeer op een andere plek paniek te zaaien.
    Martin

    BeantwoordenVerwijderen
  21. https://www.schaaksite.nl/2020/12/23/stichting-jeugdschaak-uit-de-startblokken/ dat doet hij ook gewoon

    BeantwoordenVerwijderen