roterende banner

zaterdag 8 juni 2019

Derde zomeravond / Ardin Bosboom - Tom Bottema 1-0

De avond bestond uit drie onderdelen:
  1. Een lesje matzetten met Loper&Paard van Steve
  2. De eerste wedstrijd van de kampioens(mini)match
  3. En de derde ronde van de zomercompetitie
(1) Steve vertelde ons hóe eenvoudig het allemaal is. Het paard loopt volgens de W, de koning in een rechte streep over de zesde rij, de loper geeft een tempo weg, kijk zo, zo en zo. ENORM SIMPEL!!
Het was leerzaam, mooi en elegant, maar ik hoorde het publiek wel een beetje morren. "..hoe kom je in de beginstelling die je nodig hebt voor de W-manoeuvre?" en "mag het wat langzamer?", etc

(2) De eerste van twee kampioenswedstrijden tussen Ardin en Tom werd gespeeld. Peter analyseerde de partij op het demonstratiebord voor o.a. Chiel, en de rest van de club die eigenlijk voor de zomercompetitie aan het spelen waren.
We dachten aanvankelijk dat Tom in een slecht eindspel kwam, want hij had een pion minder, maar het bleek gewonnen te zijn wegens een actieve koning. Maar in een serie van twee zetten keerden de kansen volledig. In één zet was het voordeel omgebogen in een gelijke stand, en na de tweede zet stond Tom verloren. Ardin gaf het niet meer weg en leidt nu met 1-0. (Ik zou graag het cruciale diagram van een van de spelers willen ontvangen, of de hele partij, voor publicatie.)
Volgende week, 14 mei, staat de 2e partij op het programma. Een zware taak voor Tom, Ardin is de favoriet.

(3) De bestanden met uitslagen etc zijn niet gestuurd, maar hier mijn appwisseling met intern wedstrijdleider Peter:

Niek

6 opmerkingen:

  1. Correctie: Het pionnen eindspel beschouwden wij als beter voor zwart. Wonderbaarlijk hoe ARdin met een truc waar Tom met open ogen?? intrapte eerst naar remise wist te vechten en 1 zet later totaal gewonnen kwam te staan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Niek jij hebt de les niet goed gevolgd/begrepen ;)

    Er is maar EEN stelling te onthouden in dit eindspel: Alle stukken staan op de f lijn: Koning op f8 (zwart), Koning op f6, Loper op f5, Paard op f7 (Wit). Vanuit deze stelling gaan het witte paard de w manoeuver uitvoeren en de witte koning op de 6de rij blijven HOE DAN OOK.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voor iemand die dit voor het eerst hoort en een bescheiden speelsterkte heeft is het nog knap ingewikkeld, maar ik vond Steve zijn course een prima eerste aanzet, ook vanwege het oefenenen in de praktijk (dat kunnen degenen die het nog niet beheersen het beste blijven doen, tegen mens of computer). Moge niemand van ENPS zich scharen in de rij sterke spelers / titelhouders die hun tegenstander loper + paard als ontsnappingsmogelijkheid geven ;-)

      Was getekend degene die van iemand won :p ;-)

      Verwijderen
  3. In de interne is de partij De Graaf - de Liefde remise geworden

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Btw Johan nieuwe koploper. Helaas is hij er volgende week niet.

      Verwijderen
  4. A.s vrijdag 14 juni laatste competitie dag van ENPS ,dan +2 maanden dicht ,wie in de zomer wilt schaken kan terecht bij ES/Pion zomercompetitie ook voor NIET-leden half uur p.p Rapid ,dus je speelt 2 wedstrijden per avond aanvang 20.30 uur adres ES/Pion ,gebouw Torendael ,Veluwelaan 21 1079px Amsterdam ,dicht bij de RAI.

    BeantwoordenVerwijderen